12. srpnja: Jurčić ili Josipović?

  Članovi SDP-a odlučit će 12. srpnja na unutarstranačkim izborima između Ljube Jurčića i Ive Jospovića tko će biti SDP-ov kandidat za predsjednika Republike Hrvatske, jedna je od odluka 5. sjednice Glavnog odbora održane danas u središnjici SDP-a.

  Na konferenciji za medije o tijeku i zaključcima sjednice Glavnog odbora novinare su izvijestili predsjednik SDP-a Zoran Milanović i predsjednik Glavnog odbora Josip Leko, a na konferenciji su sudjelovali i kandidati u utrci za stranačku nominaciju za predsjedničke izbore RH, Ljubo Jurčić i Ivo Josipović.

  Predsjednik Glavnog odbora Josip Leko istaknuo je da je Glavni odbor ocijenio lokalne izbore s vrlo dobrim, jer “raste potpora građana ljudima i politikama SDP-a. Širi se utjecaj SDP-ove politike i socijaldemokracije i na ona područja Hrvatske gdje do sada nismo imali zadovoljavajuće rezultate”, rekao je Leko.

  Kako bi se na sljedećim parlamentarnim izborima građanima ove zemlje bila ponuđena  bolja i poštenja vlast, Glavni odbor je donio odluku da lokalne organizacije SDP-a provedu analizu lokalnih izbora, jer, kako je napomenuo Josip Leko, “hrvatska politika pod vlašću HDZ građanima ne nudi perspektivu niti socijalnu sigurnost niti pravednost”.

  Na današnjoj sjednici je donesena i odluka s statutarnom snagom kojom se uređuje način predlaganja, utvrđivanja i izbora kandidata SDP-a na izborima za Predsjednika Republike.

  Tom Odlukom formirana je i Središnja izborna komisija koja će organizirati i nadzirati postupak izbora kandidata SDP-a za predsjednika Republike. Komisija je  sastavljena od šest članova, s time da kandidati imaju pravo predložiti svaki po jednog dodatnog člana u SIK. Za predsjednika Središnje izborne komisije izabran je Igor Dragovan. 

  Unutarstranački izbori održat će se 12. srpnja na glasačkim mjestima u svim općinskim i gradskim organizacijama SDP-a te u mjesnim organizacijama SDP-a Zagreb. U navedenim organizacijama SDP-a, od 8 sati do 20 sati, bit će otvoreno po jedno glasačko mjesto.

  Glavni odbor je, na prijedlog predsjednika SDP-a Zorana Milanovića, odlučio da će članovi stranke odlučivati između  Ljube Jurčića i Ive Josipovića tko će biti SDP-ov kandidat za predsjednika Republike. 

  Zoran Milanović istaknuo je da je Glavnom odboru predložio dva kandidata za stranačke izbore na kojima će biti izabran, ne samo kandidat SDP-a, već budući predsjednik Republike Hrvatske. Dodao je da osobno nema favorita, jer “onaj tko dobije stranačku nominaciju, koji dobije većinu glasova esdepovaca taj će biti i hrvatski predsjednik”. 

  Na novinarski upit što je presudna razlika između njega i Josipovića, Jurčić je kazao kako obojica imaju kvalitete, a ostalo će biti preferencija članova stranke. Dodao je da on veći naglasak ima na gospodarska pitanja, a Josipović na pravna.

  Josipović je rekao kako “nudi svoj projekt nove pravednosti” koji “počiva na činjenici da je Hrvatska u ozbiljnim problemima, da je Hrvatska danas društvo koje svojim građanima ne jamči ni socijalnu niti ekonomsku sigurnost”, istaknuo je. 

  Upitani o medijskim nagađanjima da će se Ivo Sanader kandidirati za predsjednika Republike, Jurčić je kazao da je to njemu potpuno svejedno dodavši “ja se obraćam hrvatskim građanima s vlastitom ponudom i građani će presuditi. Ja se ne kandidiram protiv nikoga nego za boljitak hrvatskih građana. U svakom slučaju pobijedit će kandidat SDP-a na predsjedničkim izborima”, rekao je Jurčić.

  Josipović je ustvrdio kako je potpuno svejedno tko će biti kandidat HDZ-a jer će, kako je rekao, “izgubiti izbore, posebno ako kandidat bude premijer koji ovako neuspješno vodi Vladu”. 

  Na Glavnom odboru donesena je i odluka o osnivanju općinskih organizacija SDP Udbina, Donji Kukuruzari, Majur, Starigrad, Breznički Hum, Šodolovci, Peteranec i Koprivnički Ivanec.