2006. – godina Nikole Tesle

Hrvatski sabor na kraju je ovotjednog zasjedanja prihvatio niz zakonskih tekstova. Zastupnici, međutim, nisu podržali SDP-ov prijedlog Zakona o tržnicama. Prihvaćen je, među ostalim, Zakon o Agenciji za nadzor financijskih usluga, koji objedinjuje nadzor nebankarskog sektora – vrijednosnica, mirovinskih fondova i osiguranja te burzovnog poslovanja.

Sabor je donio i novi Zakon o deviznom poslovanju, kojim je sustav sprečavanja pranja novca proširen i na mjenjačnice. Prihvaćen je i novi Zakon o posebnim uvjetima za stavljanje brašna na tržište, na temelju kojega će se, nakon uvođenja markica za brašno, donijeti pravilnik s normama utroška brašna za određene pekarske proizvode. Ratificiran je Ugovor o zajmu s Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj za projekt financiranja reforme hrvatskog sustava socijalne skrbi. Projekt socijalne reforme ukupno je vrijedan 45,6 milijuna eura – zajam Banke iznosi 31 milijun, švedska Agencija za međunarodni razvoj sufinancirat će projekt s 1,6 milijuna eura, dok se hrvatska Vlada obvezuje u idućih pet godina osigurati 14 milijuna eura. Sabor je donio i novi Zakon o državnim potporama, kojim je sustav državnih potpora usuglašen s onim u EU.

Prihvaćen je i novi Zakon o šumama, po kojem će se Hrvatske šume preustrojiti iz javnog poduzeća u trgovačko društvo, koje će morati poslovati na tržišnim načelima i postati konkurentno na domaćem i stranom tržištu.

Zastupnici su prihvatili i nove zakone o lovstvu, o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja, te o šumskom reprodukcijskom materijalu.

Izmjenama Zakona o plaćama ovlaštenih državnih revizora, državnim su revizorima plaće u prosjeku povećane za 20 posto.

Zastupnici su jednoglasno prihvatili odluku da se 2006. proglasi Godinom Nikole Tesle.