Hajduković i Nikolić u otvorenom pismu Vladi: Zatvara se još jedna tvornica u Slavoniji

  Saborska zastupnica Romana Nikolić i saborski zastupnik Domagoj Hajduković uputili su otvoreno pismo premijeru Plenkoviću i ministrici Vučković u svezi najave zatvaranja još jedne tvornice u Slavoniji.

  Poštovani gospodine Plenković,
  Poštovana gospođo Vučković,

  Nedavno smo imali prilike slušati u Hrvatskom saboru ministricu Vučković i zastupnike HDZ-a, ali i Vas predsjedniče Vlade, kako revno hvalite Projekt Slavonija, Baranja i Srijem, kako ova Vlada ulaže neviđene napore u brigu o istoku Hrvatske i kako je upravo taj projekt jamac razvoja regije. Žao nam je što Vam ponovo moramo pisati, baš o rezultatima vaše (ne)brige za istok Hrvatske koji ponovno daje svoje gorke plodove, ovaj put u Miholjštini.

  Iako je prije tri godine između proizvođača i Hrvatskih šuma nakon dugogodišnjih prijepora dogovoren sustav raspodjele i prodaje kvalitetnog drva s ciljem poticanja većeg stupnja obrade i proizvodnje finalnih proizvoda, situacija je daleko od idealne. Prošle godine oštećenima su se smatrali Požgaj Grupa i Bauwerk-Boen, jedne od najvećih tvrtki u drvnoj industriji u Hrvatskoj. Spomenute tvrtke su se za pomoć obratile Vladi i Udruženju drvno-prerađivačke industrije pri Hrvatskoj gospodarskoj komori s traženjem revizije godišnje raspodjele trupaca. Do revizije nikad nije došlo. Natječaja za raspodjelu trupaca za ovu godinu je proveden i završen prije dva i pol mjeseca. Požgaj Grupa nije našla na listi onih kupaca kojima Hrvatske šume po povoljnijoj cijeni prodaje vrijednu sirovinu. Bilanca takve odluke Hrvatskih šuma je 288 otkaza!

  Kako piše u članku koji je objavio Poslovni dnevnik 1. travnja ove godine, vidljivo je da Hrvatske šume nikad do kraja nisu opravdale svoje argumente za neuvrštavanje na listu kupaca koji pristup sirovini imaju po povlaštenim cijenama. Dug koji Požgaj Grupa ima prema državi je razlog za neisporuku sirovine ali ne i za ne uvrštavanje na listu. U sličnoj situaciji je i Bauwerk-Boena, jedan od najvećih proizvođača drvenih podova u svijetu, koji nekako uspijeva rasti  unatoč maćehinskom odnosu države. Proizvođačima koji nisu na listi povlaštenih kupaca preostaje kupnja na licitacijama po daleko višim cijenama ili  uvoz iz drugih država. Nije li pomalo oksimoronski da proizvođači u drvetom bogatoj Hrvatskoj moraju sirovinu uvoziti iz drugih država?

  Ima još mnogo nezadovoljstva raspodjelom sirovine među proizvođačima, no velika većina njih nije spremna istupati zbog monopolističkog položaja Hrvatski šuma. Iz svega navedenoga je vidljivo da izostaju rezultati modela Hrvatskih šuma koji su postavljeni “Pismom razumijevanja za ugovaranje okvirnih i godišnjih kupoprodaja trupaca,” kojim su finalisti u najvišem stupnju završenosti proizvoda imali mogućnost povećanja godišnje kvote od 10 do 20%, s ciljem poticanja proizvodnje namještaja, a ne rezane građe i izvoza trupaca.

  Nastala neizvjesnost za Požgaj Grupu predstavlja problem za nastavak poslovanja, jer zbog svoje veličine nije u mogućnosti u kratkom roku pronaći dovoljno alternativnih izvora sirovine na tržištu. Zbog toga kreću u  reorganizaciju poslovanja, što uključuje i gašenje pojedinih pogona i raskid ugovora sa zaposlenicima. Kako je rekao gospodin Požgaj rekao za Poslovni dnevnik: “Naše projekcije za naredno kratkoročno razdoblje od 60 dana govore kako ćemo, nažalost, biti primorani otkazati ugovor o radu za ukupno 218 djelatnika, dok do 30. lipnja 2021. ukupni predviđeni broj otkaza ugovora o radu će biti 288 uz zatvaranje dvije tvornice i to tvornice namještaja u Donjem Miholjcu i tvornice drvenih kuća u Otočcu.” Miholjac i Otočac nalaze se u nerazvijenim dijelovima Hrvatske i gubitak ovoliko radnih mjesta će ih jako pogoditi.

  Sve ovo govori o ponovnom maćehinskom odnosu države prema našim proizvođačima. Danas su to Požgaj Grupa i Bauwerk-Boen, jučer su to bile šećerane, prekjučer je to bio Meggle. Mogli bi još dugo nabrajati niz ministrice Vučković, trgnite iz statistika koje ne pokazuju ništa i prihvatite se posla! Borite se za naše proizvođače umjesto što ih gazite! Stvarno ste vjerni svojem sloganu “svaki tjedan gasim pogon jedan.”

  Projekt Slavonija, Branja i Srijem ne bi trebao biti puste statistike, obnova društvenih domova, svlačionica lokalnih nogometnih klubova i slično, već borba za svako radno radno mjesto! Svako sačuvano radno mjesto znači jednu obitelj koja će ostati u Slavoniji i Baranji i stvarati budućnost sebi i ovom dijelu Hrvatske! Ako to Vama gospodine Plenkoviću i gospođo Vučković nije jasno, onda je bitka za istok Hrvatske već izgubljena!

  Volite se hvaliti velikim povjerenjem koji su građani u dvije istočne izborne jedinice dale vašoj stranci, vratite im konačno to povjerenje potezima koji će značiti opstanak ovog dijela Hrvatske! Ukoliko hitno ne poduzmete nešto, jedina bilanca Projekta Slavonija, Baranja i Srijem biti će stalno rastuća lista nezaposlenih kojima ovih dana pridajemo i nekoliko stotina radnika u Miholjcu.

  (foto: Patrik Macek/PIXSELL)