80 godina osnivanja AFŽ-a u Bosanskom Petrovcu

Dana 6. prosinca 1942. godine osnovan je Antifašistički front žena (AFŽ) u Bosanskom Petrovcu, gdje je održana Prva zemaljska konferencija žena. Na obilježavanju 80 godina od osnivanja sudjelovale su delegatkinje SDFŽ SDP-a: Danijela Vukoša, Mila Butić, Bojana Lukić i Bojana Puzigaća.

6. prosinca 2022. godine obilježava se 80 godina od osnivanja Antifašističkog ženskog fronta (AFŽ), masovne, emancipatorske, jedinstvene i ujedinjujuće organizacije i jedne od najvažnijih kada su u pitanju unaprjeđenje prava žena tijekom 20. stoljeća. Antifašistički front žena je bila ženska društveno–politička organizacija, osnovana za vrijeme Drugog svjetskog rata na oslobođenom teritoriju. AFŽ je postao jedinstvena organizacija svih žena Jugoslavije i važan faktor u Narodnom frontu i u mobilizaciji žena u borbi za novo uređenje zemlje.

Povodom obilježavanja Friedrich-Ebert-Stiftung Beograd i FES Dijalog SOE s feminističkim kolektivima iz svih bivših republika organizirali su svečanu akademiju u Bosanskom Petrovcu i radnu konferenciju u Bihaću. Događaj je okupio preko 160 delegatkinja koje osjećaju predanost i obavezu da se nastave zalagati za prava žena i rodnu ravnopravnost te protiv svakog oblika društvenog i kulturnog ugnjetavanja te obrani svih ljudskih prava.

Razgovaralo se o naslijeđu AFŽ-a, aktualnim izazovima za žene u regiji, emancipaciji i slobodi te budućnosti pokreta i zajedničkoj borbi koja predstoji. Ljevičarke svih zemalja koje su nastale iz republika bivše Jugoslavije odale su počast onima koji su se borili za žene, mnoge od njih s oružjem u rukama za slobodu, jednakost pred zakonom, javno zdravstvo, javno obrazovanje, pravo na obrazovanje, pravo na jednaku plaću za rad, razdvajanje crkvi od država, plaćeni porodiljni dopust, vrtiće i staračke domove te mirovinsko osiguranje.

Važna poruka konferencije je i ta koliko su sva ova pitanja i danas aktualna, kako se danas nositi s neofašizmom i kako se organizirati za zajedničku borbu za mir, jednakost i ljudska prava žena u našoj regiji, u Europi i svijetu.