Ahmetović Alemki Markotić: Umjesto da priznate vlastite propuste, vi se još bahato svađate s novinarima

  Poštovana gospođo Markotić,

  Jeste li ikada čuli za termin „farizej“? Čest je u Bibliji, a kako ste u svojim istupima odgovorne osobe za zdravlje nacije u ovoj pandemiji vrlo često naglašavali vlastito vjersko opredjeljenje, trebali ste čuti. Farizeji su bili pripadnici vjersko-političkog pokreta koji su u Isusovo vrijeme (kojega Vi priznajete kao vrhovnog autoriteta) bili ljudi koji su strogo propovijedali Zakon drugima, ali su ga se slabo držali. Bili su na meti kritika i samoga Krista koji ih je optuživao za licemjerje „jer govore, a ne čine“. I nastavlja: „Vežu i ljudima na pleća tovare teška bremena, a sami ni da bi ih prstom makli.“ (usp. Mt 23, 3-4).

  Vidite gospođo Markotić, već je i Krist prozreo one koji su u njegovo vrijeme govorili jedno, a činili drugo. Pitam se, što bi Vam Vaš vrhovni autoritet rekao da je kojim slučajem sada tu. Vi ćete vjerojatno reći da on i jeste tu, među nama. Tim gore po Vas. Ali pustimo Krista, kako bi i on sam rekao: “caru carevo, Bogu Božje”. Hrvatska je ipak (još uvijek) sekularna država.

  Što biste Vi, gospođo Markotić rekli na činjenicu da drugima propisujete mjere, nazivate ih bioteroristima i stavljate im mete na leđa, a sami se ne pridržavate onoga što propisujete? Imate li trunka samokritike da se priupitate jeste li možda negdje pogriješili? Znate ono: „moj grijeh, moj grijeh, moj preveliki grijeh“? A što biste rekli brojnim našim građanima čiji roditelji čekaju svoj red na, za njih, spasonosno cjepivo? Biste li im rekli da se strpe? Što biste rekli brojnim starim majkama koje mjesecima nisu napuštale male sobičke kako bi se sačuvale od ove bolesti? Hoćete im reći da se Vaša majka cijepila samo zato što ste Vi šefica Infektivne klinike? Je li to, gospođo Markotić, kršćanski?

  Ne, u Vama nema ni trunka samokritike. Umjesto da priznate vlastite propuste, Vi se još bahato svađate s novinarima prozivajući ih da su i oni tražili cijepljenje preko reda. S kojim pravom prozivate druge, gospođo Markotić, kada ste sami učinili težak propust kao osoba koja je trebala biti uzor? Umjesto da budete uzor, postali ste najočitiji primjer nepotizma i klijentelizma. A to su trenutno gospođo Markotić, uz COVID i korupciju, dva najsmrtonosnija virusa u našoj zemlji.

  Budući da samokritike nemate, uzdam se u kršćansku krepost poniznosti. Ako toga imalo imate, još danas ćete podnijeti ostavku i prepustiti mjesto nekome drugome tko će osim znanstvene podloge imati i onu moralnu. I Ispričati se hrvatskim građanima za sve nekonzistentne i amoralne postupke kojima ste doveli u pitanje zajedničku borbu protiv COVID-a.

  Farizeji su kasnije nestali kroz povijest, ali njihovo djelovanje do dana današnjega ostalo je sinonim za licemjerje. Kao i njihovo ime. Ono dolazi od hebrejskog “ha-perušin” što znači “odijeljeni”. Vi ste se odijelili od čitave nacije, gospođo Markotić, zahvaljujući poziciji na kojoj jeste i time povrijedili načelo javnog interesa. Sada imate priliku dati ostavku i preuzeti odgovornost za svoje postupke. Samo ćete tako doista biti autentična vjernica (kad Vam je već vjera bitnija od znanosti), ali i pokazati da Vam je javni interes važniji od privatnog.

  Srdačno,

  Mirela Ahmetović.