Ahmetović i Hajdaš Dončić: Vladi predlažemo konkretne poteze za stabilizaciju cijena goriva

    Danas su u Hrvatskom saboru potpredsjednik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić i političaka tajnica Mirela Ahmetović predstavili prijedlog Kluba SDP-a kako da Vlada Republike Hrvatske smanji trošarine na gorivo, kako bi se smanjio negativan utjecaj povećanja cijene goriva na standard građana.

    “Prvi prijedlog je da Vlada odmah smanji visinu trošarine na dizelska goriva u iznosu od 50 lipa, a na benzinska u iznosu od 1,10 kuna. Tim smanjenjem prosječni spremnik bio bi jeftiniji između 25 i 55 kn.  Drugi prijedlog je da se postojeće trošarine izuzmu iz osnovice obračuna PDV-a. To bi značilo da se PDV zaračunava samo na cijenu goriva i maržu bez trošarina”, rekla je Ahmetović.

    Ukoliko bi Vlada kombinirala obje mjere, ušteda građanima bila bi još veća. Taj ušteđeni novac građani bi ponovno koristili za osobnu potrošnju te opet dio novca vratili u državni proračun. Ako Vlada smanji trošarine, manja cijena goriva neće generirati još veće cijene hrane koje su ionako porasle, što će biti dodatno olakšanje za građane.

    “Pozivamo Vladu da hitno djeluje, i vladajući i opozicija u ovakvim situacijama moraju djelovati zajedno kako bi zaustavili dodatani pad standarda građana. Mi iz SDP-a kao konstruktivna opozicija podržat ćemo sve napore koji idu u smjeru boljitka građana”, rekao je Hajdaš Dončić.