Ahmetović ministru Ćoriću: Možda niste za baciti, ali niste ni za voditi Ministarstvo

  SDP-ova Mirela Ahmetović upitala je ministra gospodarstva Tomislava Ćorića poduzeti u vezi sa enormnim poskupljenjima koja nam slijede, pogotovo hrane i energije.

  Unazad nekoliko dana od ministra Aladrovića čuli smo kako se hvali prosječnom plaćom u iznosi 7175 kuna. Također se hvalite rastom mirovina, koji za većinu umirovljenika s prosječnom mirovinom iznosi 63 kune. Čestitam vam u ime 900.000 građana koji o prosječnoj plaći mogu samo sanjati. Čestitam vam i u ime 130.000 građana od ovih 900.000 koji primaju minimalnu plaću. Čestitam vam i u ime 1,200.000 umirovljenika, ironično je na aktualnom prijepodnevu u Saboru poručila Mirela Ahmetović naglasivši kako cijene lete u nebo.

  Stoga je upitala ministra gospodarstva Tomislava Ćorića što će poduzeti u vezi s enormnim poskupljenjima koja nam slijede, pogotovo hrane i energije, a zbog kojih će najveći dio građana biti pod najvećim udarom posljednjih nekoliko godina.

  “Što se tiče porasta cijena, koji je često tema u medijima proteklih mjesec ili dva dana, ja ću se referirati na službene podatke, odnosno na košaricu jer je to jedina meritorna mjera. Stopa inflacije veća je nego proteklih godina jer je Hrvatska vodila politiku niske inflacije, ove godine inflacija je uvjetovana egzogenim šokom. Ono što ću poručiti je da do kraja godine naši građani i građanke ne moraju brinuti niti o cijeni struje niti plina. Mi govorimo o situaciji u kojoj pojedini poduzetnici nisu dogovorili dugoročnije cijene električne energije, što imaju mogućnost i sada su suočeni s višim cijenama na tržištu”, istaknuo je ministar.

  Ahmetović je naglasila kako je točno da je porastao životni standard, ali njoj i njemu kao ministru, a ne i građanima.

  “Inflacija iznad dva posto je nepoželjna. Nemojte obmanjivati javnost, cijena plina je porasla u travnju za 80 posto kućanstava. Ne obmanjujte ljude, barem ne ovako javno. Prosječna mirovina je porasla za 63 kune i to umirovljeniku amortizira poskupljenje ulja i hrane. Gdje je tu još hrana, voće, lijekovi, struja, električna energija… pa da, umirovljenici ne jedu meso. Što se tiče trenda, kruh je samo u mjesec dana poskupio jedan posto. Niste rekli kako ćete zaustaviti trend poskupljenja. Većina hrvatskih radnika prima medijalnu, a ne prosječnu plaću. Njima već sada nedostaje 1500 kuna da bi podmirili sindikalnu košaricu. Vi to ne osjetite ministre, jer niste jedan od njih. Ni ja, nije nitko u ovoj prostoriji. Možda niste za baciti, ali svakako niste za vođenje ovog ministarstva. Građani ne zaslužuju vašu indiferentnost”, poručila je Ahmetović.