Ahmetović: Premijer je nervozan, ne razaznaje razliku između interpelacije i opoziva

    Saborska zastupnica i potpredsjednica Kluba zastupnika SDP-a Mirela Ahmetović u svojoj Facebook objavi osvrnula se na jučerašnje izlaganje premijera Plenkovića o godišnjem izvješću Vlade. Objavu prenosimo u cijelosti.

    Čudi me da „sveznajući“ Andrej Plenković ne zna razliku između interpelacije o radu Vlade i prijedloga za pokretanje pitanja povjerenja članu Vlade. Mi u slučaju ministra Tomislava Ćorića predlažemo ovo drugo, pokretanje pitanja povjerenja. Ako predsjedniku Vlade, vrsnom magu pravnih procedura i poznavatelju političkih prilika od Vladivostoka do Aljaske ta razlika nije jasna, neka ode na stranice Sabora ili pita svog predsjednika Sabora da ga malo poduči.

    Predsjednik Vlade urliče na saborske zastupnike i ponaša se u Saboru kao da mu je to babovina. Andrej Plenković morao bi znati da ga je izglasao Hrvatski sabor i da on kao predsjednik Vlade u Saboru mora podnijeti izvješće saborskim zastupnicima, ne moraju saborski zastupnici izražavati divljenje i podložništvo njemu. Sabor nije HDZ-ova taravanka na kojoj ćemo pljeskati. Ne, pitat ćemo, zahtijevati, kritizirati, predlagati. To nam je posao. I to ćemo činiti cijeli mandat, na „radost“ vjerodostojnog premijera.

    Gospodin Plenković u manipulativnoj maniri, svojstvenoj HDZ-u, pokušava pažnju s Tomislava Ćorića prebaciti na Vrdoljaka i Milanovićevu Vladu. Što se mene tiče, neka se ispitaju sve potencijalno nezakonite radnje; i trebaju se ispitati. Ipak, ovdje se radi o ministru Ćoriću. Premijer mi se obraća sa „gospođo iz Nove Gradiške“ aludirajući na aferu Janaf i SDP-ovog gradonačelnika Nove Gradiške. Ni s time nemam problem. Javno sam, u više navrata, govorila kako svatko tko je ukrao i jednu lipu javnog novca mora odgovarati ako mu se dokaže krivnja, pa bio to i moj vlastiti otac. Ipak, ja sam iz Omišlja, mjesta u koje se premijer Plenković još uvijek nije usudio doći kako bi mještanima pojasnio sve „blagodati“ LNG terminala. Još uvijek ga čekamo.

    Analogno premijerovim doskočicama, ja bih mogla reći da je premijer „gospodin iz Velike Gorice, Škabrnje, Požege, Segeta, Virovitice, Đakova, Nerežišća, Zagreba“ (u kojem drži štangu Uskokovom optuženiku Milanu Bandiću) i iz brojnih drugih gradova i mjesta gdje njegovi poslušnici javnim novcem i imovinom raspolažu na krajnje sumnjive načine. Sukladno tome, premijer doista opravdava ulogu zaštitnika korupcije u cijeloj državi. Zato i jest ovako nervozan.