Alfirev: Predlažemo ukidanje cestarina za vozila koja prevoze osobe s invaliditetom

  Oporbeni saborski klubovi podržali su u petak SDP-ove izmjene Zakona o cestama kojim se predlaže da osobe s invaliditetom budu oslobođene plaćanja cestarine, bez obzira čijim se vozilom prevoze.

  Marija Alfirev i Franko Vidović su istaknuli kako SDP želi promijeniti zakon na način da se pravo na oslobađanje od plaćanja cestarine ne odnosi samo na vlasnike vozila već i na osobe s invaliditetom koje nemaju vlastiti automobil.

   

  Želimo ispraviti diskriminirajuću odredbu zakona prema kojoj su sada samo vlasnici vozila osobe s invaliditetom oslobođeni plaćanja cestarine. Mi predlažemo da pravo na oslobađanje od plaćanja cestarine bude isključivo pravo osobe koja ima invaliditet bez obzira vozi li svoj auto ili se vozi s nekom drugom osobom koja je vlasnik vozila.

  Objavljuje SDP Hrvatske u Petak, 7. veljače 2020.

   

  Time SDP nastavlja borbu za ravnopravnost i ispravlja još jednu nepravdu, naglasio je Franko Vidović (SDP) predstavljajući u Saboru prijedlog koji Vlada ne prihvaća.

  “Ako osoba koristi automobil, bez obzira na to u čijem je vlasništvu, treba biti oslobođena plaćanja cestarine”, smatra Vidović navodeći kako više od pola milijuna osoba s invaliditetom u Hrvatskoj živi na pragu ili ispod granice siromaštva. Drži da u proračunu ima dovoljno sredstava za tu namjenu.

  Prijedlog SDP-a podržali su GLAS, HSS, Živi zid, Promijenimo Hrvatsku, Most i HSU.