Alfirev: Zašto Ministarstvo turizma ne isplaćuje novac za provođenje EU projekata?

    Saborska zastupnica SDP-a Marija Alfirev uputila je zastupničko pitanje ministru turizma Gariju Cappelliju zbog problema odugovlačenja Ministarstva turizma s isplatom predujma za provođenje EU projekata.

    “Imamo primjere gdje vidimo da je odobreno financiranje projekta i potpisan ugovor, a mjesecima poslije nisu uplaćena ugovorena sredstva. Postavlja se pitanje gdje je novac koji je namijenjen za ovu svrhu, što se radi s tim novcem i što je s isplatom plaća zapooslenima na ovim projektima? Jedan od projekata je Poboljšanje pristupa ranjivih skupina tržištu rada u sektoru turizma i ugostiteljstva.”

    Dodala je kako se ne poštuje rok od 30 dana za isplatu predujma te da to stvara probleme za više udruga i drugih pravnih osoba koje su s Ministarstvom turizma i Hrvatskim zavodom za
    zapošljavanje potpisali ugovor 2. svibnja 2019. godine, a do danas im nisu isplaćena sredstva.

    “Neisplata sredstava otežava početak provedbe projekta i, ono što je jednako važno, dovodi u pitanje isplatu plaća za svibanj osobama koje sudjeluju u projektu i kojima je radni odnos započeo potpisivanjem ugovora o provedbi projekta. Ništa nas više ne iznenađuje, ali smatramo da na nepravilnosti treba ukazivati, vršiti pritisak i mijenjati ih. Zbog neodgovornosti ministara ne smiju ispaštati naši građani.”