Antolić Vupora: Na popisu stanovništva temelje se prava i dužnosti pripadnika manjina

  Barbara Antolić Vupora, saborska zastupnica i predstavnica slovenske nacionalne manjine Varaždinske županije, pozvala je u petak građane da, kad u popisu stanovništva budu odgovarali na 17. pitanje što su po nacionalnosti, promisle kako se osjećaju i tko im bili preci.

  “Kad u popisu stanovništva budete odgovarali na 17. pitanje što ste po nacionalnosti dobro promislite o tome kako se osjećate, jer upravo na tom pitanju temelje se prava i dužnosti pripadnika manjina”, poručila je Antolić Vupora iz Varaždina.

  Istaknula je da je ovogodišnji popis stanovništva RH izuzetno važan za pripadnike slovenske nacionale manjine, kojih prema popisu stanovništva iz 2011. godine na području Varaždinske županije ima 496, što je, tvrdi, puno manje od stvarnog broja.

  U Hrvatskoj je prema tom popisu 10.517 Slovenaca, a prije 50 godina bilo ih je 50 tisuća, naglasila je.

  “Niti jedan prirodni odljev ne može dovesti do tako velikog pada broja stanovništva. Znamo da je između toga bio rat i da su se pripadnici slovenske nacionalne manjine više osjećali Hrvatima nego Slovencima. Za vrijeme rata trebalo se opredijeliti i braniti Hrvatsku i naravno da su se ljudi više izjašnjavali kao Hrvati nego kao Slovenci”, rekla je Antolić Vupora.

  Kao drugu važnu stvar u tom procesu navela je osamostaljenje dviju država koje je, kaže, dovelo do toga da brojni pripadnici slovenske nacionalnosti nisu mogli razlučiti razliku između nacionalnosti i državljanstva.

  Istaknula je da manje nacionalne manjine, poput slovenske, nisu često u prilici komunicirati s javnošću te da su njihova prava stavljena u drugi plan, osim u Varaždinskoj županiji gdje je učenje slovenskog jezika i kulture omogućeno u većoj mjeri.

  “To smo uspjeli velikim trudom i zalaganjem, međutim, da bi se ta prava mogla nastaviti, nužno je da svatko u popisu stanovništva na 17. pitanju promisli i razmisli o tome tko su mu bili preci, nosi li u sebi dio povijesti i kulture druge zemlje i zaokruži ono što osjeća”, poručila je Antolić Vupora.