Arsen Bauk izvijestio o zaključcima sa sjednice Glavnog odbora

Predsjednik Kluba zastupnika i član Predsjedništva SDP-a Arsen Bauk danas je u izjavi za medije izvijestio o najvažnijim zaključcima nakon sjednice Glavnog odbora.

“Glavni odbor danas je uputio prijedlog programa stranke na Konvenciju koja će o njemu raspravljati. O rezultatima glasovanja morate pitati predsjednika Glavnog odbora jer u trenutku glasovanja nisam bio prisutan.”

Na pitanje novinara je li bilo primjedbi na nacrt programa, Bauk je odgovorio da ih je bilo te da su uglavnom bile sadržajnog karaktera, što je, kako je naglasio, uobičajeno, u strankama s izraženom demokratskom tradicijom.

“Bilo je određenih primjedbi, a njih će vjerojatno biti i na samoj Konvenciji, što je normalno u demokratskoj raspravi. Neki će amandmani biti prihvaćeni, a neki će biti odbačeni.”

Dodao je da novi program koji će ići 10. ožujka ići na Konvenciju, SDP donosi nakon 22 godine, a po njemu će stranka raditi u budućnosti. Na pitanje je li SDP u novom programu promovira moralni kapitalizam i što se pod time misli, Bauk je rekao:

“Mislimo na kapitalizam koji je okrenut pozitivnim društvenim vrijednostima. Doduše, u našem društvu se neke od tih vrijednosti doživljavaju relativno, no mislim da smo mi kao stranka što se tiče vrijednosnih stajališta dosad bili vrlo jasni oko toga za što se zalažemo, a tako će ostati i u budućnosti.”

Na pitanje ima li SDP sposoban kadar koji će provesti program, Bauk je rekao da ima.

“SDP je na vlasti bio 4 godine, od 2012. do 2015. Taj je SDP-ov kadar, uz neke iznimke, i danas tu, pojačan uz neka nova imena. Odgovor je dakle, da ima i da svakako ima bolji od HDZ-a, HNS-a, HDSSB-a, HSLS-a i drugih koji su u ovoj vladajućoj koaliciji.”

Komentirao je i brojne amandmane koje je  SDP uputio na prijedlog  izmjene saborskog Poslovnika, a kojima vladajući u Saboru dokidaju pravo govora.

“Ukupno je bilo 377 amandmana. Ocijenili smo da je taj broj dovoljan za ovu prigodu, no ako se HDZ nastavi inatiti i ustrajavati na ovim rješenjima kojima se bezrazložno umanjuje pravo govora u Saboru, broj amandmana će još rasti. Ako se žele inatiti, dobit će inat i s naše strane”

Pojasnio je kako je SDP dao 17 amandmana kojima se popravlja tekst Poslovnika, dok se s ostalih 350 upozorava na nedemokratske metode kojima se vladajući služe u promjenama Poslovnika.

“Jasno smo rekli da su nam 2 amandmana uvjet da podržimo izmjene Poslovnika, oni su nam jako bitni. Jedan se odnosi na zadržavanje trenutačnih standarda, odnosno da ujutro prije početka sjednice imamo pravo govoriti o aktualnim temama, dok se drugi odnosi na zahtjev da prijedlozi oporbe na dnevni red dođu u nekom razumnom roku pa neka ih vladajući rasprave i odbace. “

Na pitanje o rejtingu SDP-a i može li s potporom od oko 20% stranka biti jaka oporba i alternativa trenutačnom “kompliciranom sastavu” Vlade, Bauk je samo kratko rekao da može.