Bauk: Dekanić je samo jedan u nizu bahatih HDZ-ovaca koji misle da je država njihova

  Potpredsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk u srijedu je predstavnicima medija u Hrvatskom saboru komentirao uhićenje HDZ-ovog župana vukovarsko-srijemskog Damira Dekanića.

  “U priči župana Dekanića bi ustvari najmanji naglasak trebao biti na njemu. On je samo još jedan u nizu bahatih HDZ-ovaca s druge razine koji misle da se mogu ponašati prema državi kao da je njihova osobna, stranačka. Veći fokus bi trebao biti na državnim službenicima, policajcima koji su ustvari pomogli prema nalazu PNUSKOK-a u prikrivanju toga što je napravio. Dakle, radi se o jednom prometnom prekršaju izazvanom u pijanom stanju i šteti na službenom automobilu županije na kojeg ima pravo, kao i na vozača. Onda se može postaviti pitanje ako su policijski službenici, barem to troje koji se danas spominju, u stanju nekoga spasiti ili ga pokušati spasiti i zaštititi, onda se za građane postavlja pitanje jesu li u stanju nekome napakirati isto tako”, rekao je Arsen Bauk.

  Istaknuo je kako se o tom slučaju više-manje sve znalo jer su o tome mediji opsežno pisali, a da je onima koji su to istraživali trebalo više vremena nego što je to prihvatljivo i normalno.

  “Treba to utvrditi s obzirom da je PNUSKOK reagirao. Vođena je neka istraga u policiji i da vjerojatno su tijekom toga prikupljeni neki dokazi koji su bili dovoljna osnova za postupanje i uhićenje, ne znam kakva će biti daljnja sudbina, hoće li tužiteljstvo zatražiti daljnji zatvor. Je li vrijeme koje je proteklo od otkrivanja činjenja nerazumno veliko u odnosu na vrijeme postupanja, pitanje je”, rekao je.

  Na pitanje novinarke postoji li mogućnost da se politički usporavalo istragu radi izbora, Bauk ističe da za to nema dokaza.

  “Sada čekamo da se pokaže da je župan lagao stranku i javnost, možda se dogode izbori, a možda ne. Kao što smo vidjeli ovoga iz Požege što je zlostavljao ženu, pa onda isto nisu bili izbori. Pa onda onaj župan u Sisku koji je imao priču sa stanom u Zagrebu, pa nisu bili izbori. Prema tome, političke konotacije su tu, ali su manje bitne. Najvažnije je da službe koje su dobile povjerenje građana i imaju zadatak provoditi zakone, one ga krše. To je ovdje tema”, zaključio je Bauk.