Bauk: HDZ ima dijagnozu korupcije

  Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk poručio je u srijedu da HDZ-u “ne treba lijepiti etiketu nego dijagnozu korupcije” dodavši da je terapija koju za tu dijagnozu provodi Andrej Plenković potpuno kriva.

  “Slažem se s predsjednikom HDZ-a Andrejem Plenkovićem da njegovoj Vladi i HDZ-u ne treba lijepiti etikete korupcije, jer to što se tamo događa ne može se nazvati etiketom nego dijagnozom, a terapija koju za tu dijagnozu provodi Plenković je potpuno kriva”, rekao je Bauk na konferenciji za novinare.

  SDP ZA NEOVISNOST POVJERENSTVA ZA SUKOB INTERESA

  Uputili smo prijedlog dopuna zakona o sprječavanju sukoba interesa, jer smo suočeni s opstrukcijom rada Povjerenstva od strane vladajućih. Po prijedlogu Kluba SDP-a, predsjednica i članovi Povjerenstva morali bi se izuzeti od postupanja u predmetu ako su s dužnosnikom rodbinski ili tazbinski povezani, ako su u bliskom osobnom odnosu, ako su s dužnosnikom u gospodarskom ili drugom poslovnom odnosu i u drugim situacijama koje mogu dovesti u pitanje njihovu nepristranost. U slučaju da se sami ne izuzmu, o zahtjevu za izuzeće odlučilo bi tročlano vijeće Visokog upravnog suda i to u roku od osam dana. Kratki propisani rok bi omogućio brz nastavak predmeta i njegovo rješavanje bez odugovlačenja.

  Objavljuje SDP Hrvatske u Srijeda, 25. rujna 2019.

   

  Najavio je SDP-ove izmjene Zakona o sprečavanju sukoba interesa kojima se predlaže definiranje razloga za izuzeće članova Povjerenstva za sukob interesa i tko i u kojem roku o tome odlučuje, podsjetivši da je zbog nepostojanja regulacije već tri mjeseca zastoj u postupku protiv Plenkovića.

  “Suočeni smo s opstrukcijom rada Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa jer je premijer podnio zahtjev za izuzećem predsjednice Povjerenstva Nataše Novaković zato što je radila u HUP-u, čiji je glavni financijer bio Agrokor pa ispada da je bolje upoznata s tamošnjom situacijom od Zdravka Marića koji je tamo radio, a nije tražio izuzeće”, kazao je Bauk..

  Predsjednik i članovi Povjerenstva moraju se izuzeti od odlučivanja u predmetu ako su u srodstvu ili posvojiteljskom odnosu s dužnosnikom, bliskom osobnom odnosu, u gospodarskom ili drugom poslovnom odnosu, a ako se članovi Povjerenstva sami ne izuzmu, o tome će odlučiti Visoki upravni sud u roku osam dana, pojasnio je Bauk SDP-ov prijedlog, koji već tri mjeseca čeka na raspravu.

  Na Vladin prijedlog izmjena istog zakona, koji je u proceduri, najavio je amandmane da dužnosnici EP-a i EK također budu dužnosnici u smislu Zakona o sprečavanju sukoba interesa. Tražit će i da u zakon uđe da se nedostavljanje dokumentacije kažnjava s 550.000 kuna, najavio je Bauk referirajući se na slučaj putovanja HDZ-ovaca u Helsinki.

  “Mi smo uvijek znali prepoznati devijacije u HDZ-u, to smo i pokazali sa četiri zahtjeva za opozive ministara ovoga ljeta, i sva četiri su prihvaćena, i kada vidimo što se radi imamo motiva da ih i dalje na to upozoravamo”, ističe Bauk.

  Zastupnik SDP-a i predsjednik Antikorupcijskog vijeća Željko Jovanović ocijenio je kako je HDZ “okovan sukobom interesa, što je najteži teret za suzbijanje korupcije u Hrvatskoj”.

  U borbi protiv korupcije ključno je ukloniti HDZ-ov virus, koji je ključni uzročnik korupcije u društvu, ali i uzročnik gubitka povjerenja u institucije.

  “HDZ ne može protiv sebe jer su sukob interesa i korupcija utkani u njihov genetski kod, što pokazuje i fešta nakon oslobađajuće presude Božidaru Kalmeti, iako su dokazani korupcija i mito, a HDZ-ovci osuđeni za zlouporabu položaja i vlastito bogaćenje”, kaže Jovanović.

  Zbog toge će SDP, najavio je, krenuti s nizom antikorupcijskih zakona kojima će pokazati da se može boriti protiv korupcije i prijeći s riječi na djela.

  Jovanović je komentirao i slučaj predsjednika Županijskog suda Ivana Turudića, koji je snimljen u prebrzoj vožnji i navodno se nije htio zaustaviti policijskom presretaču, rekavši da je sudačka dužnost još časnija od zastupničke pa smatra da on više ne može biti sudac.

  (tekst: Hina)