Bauk za HRT: Odluka o dolasku ukrajinskih vojnika je u nadležnosti Vlade i predsjednika, a ne Sabora

Vlada je s današnje sjednice u Sabor uputila prijedlog o sudjelovanju Hrvatske vojske u europskoj vojnoj misiji pomoći Ukrajini. Oko te se teme već danima u zemlji lome koplja. I dok vladajući očekuju da zastupnici podupru odluku, oporba i predsjednik Republike smatraju da se time – krši Ustav.

Arsen Bauk, potpredsjednik Kluba zastupnika SDP-a, rekao je u Temi dana da je Vlada ove godine u siječnju donijela odluku o prelasku granice RH oružanih snaga država saveznica radi sudjelovanja na zajedničkim obukama i vježbama oružanih snaga u 2022. Tu je navedeno 54 aktivnosti s državama saveznicama.

“Ne vidimo razlog zašto se ova 55. aktivnost razlikuje i nije obuhvaćena tom odlukom. To je ono što mi govorimo glede članka 7, stavak 8 i 9 Ustava. Radi se o tome da je to nadležnost Vlade i predsjednika, a ne Sabora, Vlade i predsjednika. I dok ne dobijemo jasne argumente u čemu se ovo razlikuje od vježbi i obuka koje su ovdje obuhvaćene, smatramo da se krši ustav”, naglašava Bauk.

Bauk je rekao da oporba nema potrebu rušiti ovo odluku u Saboru, već želi da se poštuje Ustav i u tom smislu treba se primijeniti članak Ustava koji govori o obuci.

“Ako se tu ne radi o obuci, tražimo objašnjenje i o tome se treba provesti javna rasprava”, naglasio je.

Bauk naglašava da, što se tiče sadržaja ove odluke, oporba će uputiti zaključak u kojem se pozivaju Vlada i predsjednik da u skladu s Ustavom, vodeći se interesom RH, donesu ovu odluku.

Smatra da bi donošenje ove odluke izložilo RH, ali ne previše. No, donošenje ove odluke, izložilo bi RH kršenju Ustava te smatra da bi predsjednik i Vlada trebali sukreirati vanjsku politiku po ovome pitanju.