Bauk: Karta izbornih jedinica izgledat će kao Frankenštajn

  Zastupnik Arsen Bauk u srijedu je prijedlog zakona o izbornim jedinicama, koji će Vlada formalno predstaviti u četvrtak, nazvao Frankenštajnovim prijedlogom, prenosi N1.

  Kako će izgledati karta izbornih jedinca, upitao se zastupnik u saborskom govoru na slobodnu temu i konstatirao “kao Frankenštajn“, dodavši da to posebno vrijedi za 7. izbornu jedinicu.

  Ta jedinica, rekao je, počinje kod otoka Vira ide do Matulja i Kastva, a na istoku se proteže do Kutine, obuhvaća cijelu Liku i Karlovačku županiju.

  Umjesto 17 županija, koje su sačuvane u jednoj izbornoj jedinici bit će ih 14, nove županije koje će biti podijeljene su Zadarska, Sisačko-moslavačka i Koprivničko-križevačka županija.

  “Onda dolazimo do krpica i zakrpica“, izjavio je pa nabrojao Olegovu, Štromarovu i Hrebakovu krpicu.

  U 8. izbornoj jedinici pojavio se Novi Vinodolski, a Matulji otišli u 7. jedinicu, to je tzv. Olegova zakrpa kako bi ministar Butković konačno mogao glasovati sam za sebe, jer ga je stranka uvijek slala u 8. jedinicu, izjavio je Bauk.

  Naveo je i kako je Varaždinska županija ostala cijela, dok će se dio Zagrebačke vratiti Zagrebu. To je tzv. Štromarova krpica, Bjelovarsko-bilogorska županija ostala je cijela, pa je to tzv. Hrebakova krpica, dodao je.

  SDP-ov zastupnik kaže da postoji i jedna “zakrpa“, slavonsko-podravska. Zbog manjka broja birača, 4. izborna jedinica proteže se skoro do Varaždina, pa ako se nastave ovakvi demografski trendovi u budućnosti će morati biti do Ljubljane, sarkastično je zaključio Bauk.

  SDP je još ranije predstavio svoj prijedlog izbornih jedinica, kojih bi bilo šest s različitim brojem zastupnika, temeljenih na popisu stanovništva. Prijedlog možete pogledati OVDJE.