Bauk: Milanović ukazuje na bitne probleme u društvu

  “Ne vjerujem da su Milanovićevi nastupi štetili SDP-u”, rekao je Bauk novinarima u Splitu i podsjetio da je Milanovića na dužnost predsjednika države predložio SDP, ali da je po izboru on po Ustavu morao izaći iz stranke.

  “Prema tome, u jednom dijelu može doći do utjecaja na rejting svih stranaka, ne samo SDP-a”, dodao je.

  Po njegovu tumačenju, postoje razni medijski napisi – neki kažu da Milanovićevi istupi pomažu SDP-u, neki govore pomažu HDZ-u jer mobiliziraju njihovo biračko tijelo, dok neki kažu da to odmaže HDZ-u jer Milanović ukazuje na njihove probleme.

  “Sad je fokus na lokalnim izborima na kojima nisu kandidati ni predsjednik Milanović niti premijer Plenković, a na kojima se radi o nadležnosti lokalne samouprave i obično u tim slučajevima dođe do stagnacije ‘najviših tema’, ali ne nužno”, poručio je Bauk.

  Dodao je kako ponekad stranke koriste lokalne izbore da bi s nacionalne razine pomogle svojim kandidatima na lokalnoj razini, bilo Vlada jer misli da je bila dobra, bilo opozicija jer misli da je Vlada loša.

  Bauk je nazočio konferenciji za novinare SDP-ovog kandidat za splitskog gradonačelnika Ante Franića koji je podržao nastupe Milanovića, posebice one koji se odnose na stanje u pravosuđu. Franić i Bauk u svojim su izjavama nužnim ocijenili rješavanje prometne zagušenosti na splitskoj Istočnoj obali, gdje je Trajektna  luka te autobusni i željeznički kolodvor

  Goran Kotur, predsjednik SDP-a Split, naglasio je kako planiranje mora ići po redu i dodao kako je stihijskog pristupa svima dosta.

  “Planiranje mora biti strateško. Što se istočne obale tiče, ključna riječ je javni prostor i javni interes. Ovaj prostor mora ostati dostupan građanima i ne smije biti zatvorena zona. Privatni interes ne smije promicati svoje planove nauštrb javnog interesa, što se upravo događa Masterplanom. Ovo je izuzetan resurs i područje je koje spaja staru gradsku jezgru, Pazar i Bačvice – istočna obala treba postati jedan živi dio grada, a ne ovo što trenutno imamo,” kazao je Kotur.

  Arsen Bauk je istaknuo da kroz ovo područje grada prolazi na desetke tisuća otočana koji su na istočnoj obali češće nego neki stanovnici grada.

  “Mi koji dolazimo s otoka, Split doživljavamo kao naš glavni grad. Dolazimo tu na koncerte, kod rodbine, kod liječnika – Split je naš grad. Zato nam je teško gledati kako stagnira i vjerujemo kako će građani na ovim izborima izabrati nas – koji ćemo učiniti da grad raste. To mogu napraviti samo ljudi s novom energijom – na čelu s Antom Franićem,” kazao je Bauk naglasivši kako dosadašnji rad gradske uprave nije efikasan.

  Ante Franić, SDP-ov kandidat za splitskog gradonačelnika, oštro je komentirao trenutan izgled istočne obale.

  “Ulaz i izlaz iz luke je crna rupa ovog prometa i jedan od glavnih problema grada. Oronuli željeznički kolodvor, oronuli autobusni kolodvor je ono što naši turisti prvo vide kad dođu u grad. Naši sugrađani posljednjih nekoliko godina imaju simpatičnu riječ za ovaj ulaz i izlaz iz luke – vrša. Lako je ući, a izaći gotovo nemoguće,” ironično se osvrnuo Franić na situaciju u prometu i dodao kako prometna rješenja koje nude Hrvatske ceste nisu odgovarajuća.

  Franić ističe da oporba nudi rješenja koja nisu dostatna ni za sadašnji kapacitet prometa u gradu, a naročito ne za narednih 25 godina.

  “Jedna traka ulaza i izlaza nije rješenje. Ja sam kao građanin Splita vjerovao u Masterplan, ali ispostavilo se da je riječ o još jednom lošem planu u kojem se radi o pogodovanju privatnim interesima nauštrb javnih interesa. To je ono što SDP neće dopustiti, to je ono što ja kao gradonačelnik neću dopustiti. Imam puno iskustva u privatnom sektoru i znam provesti prava rješenja – na planski način.”