Bauk: Nepostupanje policije smanjuje povjerenje u institucije ove zemlje

  “Moramo izraziti nezadovoljstvo postupanjem policije i posebno njihovim odgovorom koje govori da je kriminalističko istraživanje u potpunosti provedeno sukladno pravilima struke te uz poštivanje zakonskih propisa i rokova”, naglasio je predsjednik Kluba zastupnika SDP-a, Arsen Bauk na početku današnje konferencije za
  medije o temi seksualnog nasilja u Hrvatskoj. Dodao je i kako je u tom slučaju potrebno hitno mijenjati pravila i rokove.

  “Ovakvo postupanje policije smanjuje povjerenje u institucije i obeshrabruje žrtve na prijavljivanje seksualnog nasilja. U svakom društvu i svakoj zemlji će postojati oni koji rade ovakve stvari, međutim ono što država može napraviti jest da stane jasno i nedvosmisleno na stranu žrtve, da se nijedan počinitelj ne izvuče i da ohrabri žrtve na prijavljivanje”, zaključio je Bauk.

  KONFERENCIJA O SEKSUALNOM NASILJU U HRVATSKOJ

  Ratificirali smo Istanbulsku konvenciju prije skoro godinu i pol. Ona jasno propisuje da na svakih 20.000 stanovnika imamo 1 krizni centar, centar za skrb o žrtvama seksualnog nasilja. U ovom trenutku u Hrvatskoj imamo samo jedno sklonište koje prima žrtve silovanja. Dostupnost i kvaliteta servisa za žrtve seksualnog nasilja važna je ne samo iz humanih razloga, nego i zbog osnaživanja i podržavanja žrtava da prijave nasilje. Žrtve imaju malo izbora bez odgovarajućih servisa i osiguranja zaštite.

  Objavljuje SDP Hrvatske u Utorak, 10. rujna 2019.

   

  Predsjednica Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a Maja Sporiš istaknula je kako podaci istraživanja pokazuju kako na jedan prijavljen slučaj silovanja dolazi između 15 do 20 neprijavljenih, dok je za manje teške oblike seksualnog nasilja ta brojka još i veća.

  “Na svakih 20 tisuća stanovnika mora biti jedan krizni centar koji brine isključivo o žrtvama seksualnog nasilja dok u Republici Hrvatskoj trenutno postoji samo jedno sklonište i samo jedan krizni centar. Bez odgovarajuće potpore i servisa za pomoć žrtvama te bez odgovarajućeg skloništa i zaštite, žrtve imaju malo izbora ili gotovo nikakvog izbora,” dodala je Sporiš.

  Članica predsjedništva SDP-a, Ivana Posavec Krivec istaknula je kako se kazneno djelovanje silovanja ublažava kroz kazneno djelo spolnog odnosa bez pristanka.

   

  “Mi u SDP-u smatramo kako bismo trebali brisati odredbe iz kaznenog zakona koje se tiču dijela spolnog odnosa bez pristanka i pripisati jedinstvenu kaznu silovanja u trajanju od 3 do 15 godina,” zaključila je Posavec Krivec.

  “Republika Hrvatska je zanijemila 2005. godine. Sjetite se slučaja ličkog rukovanja. Danas nažalost nismo otišli puno dalje”, podsjetila je Ivana Posavec Krivec na kraju današnjeg obraćanja za medije.