Bauk: Smanjiti prag za preferencijske glasove kako bi se povećao utjecaj građana na izbor zastupnika

  Gdje su najveće promjene prema prijedlogu novih izbornih jedinica i hoće li se moći osigurati ustavom zajamčena jednakost biračkog prava, “U mreži Prvog” govorio je saborski zastupnik i potpredsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk.

  Bauk je ponovio kako i dalje stoji iza izjave da se radi o ‘frankenštajnovom’ prekrajanju izbornih jedinica, posebno za 7. izbornu jedinicu. Na njoj su se, kaže – prelomile sve nelogičnosti političke odluke većine da se ostane kod sustava 10 x 14.

  “Nema tog slikara, krojača ili režisera koji dobije zadatak da nacrta 10 x 14, u skladu s odlukom Ustavnog suda – da barem jedna izborna jedinica ne izgleda kao čudovište. Ono počinje iznad Zadra, ide iza Rijeke i završava iza Kutine. Osim toga, mogli smo vidjeti da se za svaku korekciju – može staviti i ime i prezime sponzora. Tj. pojedinaca koji su imali moć da utječu na to ili da dokažu ‘čiji je veći”, kazao je.

  Detektirao sam, dodao je – tri krpice i jednu zakrpu. A što se tiče rezultata izbora, neće biti bitnije razlike, smatra. Pozitivnim je ocijenio i ‘normalniju’ podjelu Grada Zagreba, ali smatra da se moglo granice izbornih jedinica uskladiti s granicama županija, kako se raspodjela ne bi konstantno propitivala i dovodila u sumnju.

  Smatra također da bi trebalo smanjiti prag za preferencijske glasove, kako bi se povećao utjecaj građana na izbore zastupnika u Saboru.

   

  (tekst: vijesti.hrt.hr)