Bauk: Spaljivanje lutki istospolnog para s djetetom nije tradicija nego poziv na mržnju

  Saborski zastupnik SDP-a Arsen Bauk podnio je u ponedjeljak kaznenu prijavu zbog paljenja lutaka istospolnog para s udomljenim djetetom na karnevalu u Imotskom jer to smatra javnim pozivom na nasilje i mržnju zbog spolne orijentacije, a ne karnavalskim običajem u kojem se spaljuje i izruguje moćnike.

  Bauk je u izjavi novinarima potvrdio da je, kako je i najavio, podnio prijavu zbog kaznenog djela iz članka 325. stavak 1 Kaznenog zakona – javno poticanje na nasilje i mržnju, jer su u sklopu karnevalskih događanja u Imotskom jučer spaljene dvije lutke koje predstavljaju istospolni par, zajedno s udomljenim djetetom.

  “To, po meni, predstavlja javni poziv na nasilje i mržnju zbog spolne orijentacije, što je i opisano u Kaznenom zakonu. Maškare su tradicija i spaljivanje Karnevala je uvijek bilo prema moćnicima, a ne prema manjinama, to nisu običaji i nije tradicija. I mislim da je vrijeme da se nadležne institucije izjasne o tome je li to naš običaj ili je ipak poziv na mržnju”, rekao je.

  Neka državno odvjetništvo, policija i sud utvrde je li to bila šala, odnosno da to ne treba shvatiti ozbiljno, dodao je Bauk nakon primjedbe novinara kako im građani Imotskog u razgovoru kažu da paljenje lutaka treba shvatiti kao šalu.

  Spaljivanje lutki istospolnog para s djetetom je poziv na mržnju

  Spaljivanje lutki istospolnog para s djetetom nije tradicija nego poziv na mržnju, što je opisano u Kaznenom zakonu. Spaljivanje Karnevala je uvijek bilo prema moćnicima, a ne prema manjinama. Vrijeme je da se nadležne institucije izjasne o tome je li to naš običaj ili je ipak poziv na mržnju.

  Objavljuje SDP Hrvatske u Ponedjeljak, 24. veljače 2020.

  “Po onome što su organizatori nakon spaljivanja rekli, čini mi se da se nisu baš šalili, barem što se tiče spaljivanja i razloga spaljivanja. A je li bilo nešto više, to će ocijeniti nadležna tijela”, dodao je Bauk.

  Organizator pokladnih događanja u Imotskom je društvo “Bakove svečanosti”, a njezin predsjednik Milivoj Đuka o spornom je spaljivanju, prenosi “Slobodna Dalmacija”, rekao: “Ostali smo konzervativni, držimo se tradicije. Daj dite materi, kako bi se reklo. Mislimo da je to ispravno”.

  Bauk jučerašnji događaj ne smatra satirom te podsjeća da je prilikom spaljivanja lutaka bila i slika stranačkog mu i saborskog kolege Nenada Stazića – u čemu ne vidi problem jer je on “dio vlasti”.

  “Vlast ili institucija – to nije problem, ali manjinske skupine i ono što one predstavljaju ne bi trebale biti do karnevalskih manifestacija tako da ih se spaljuje. To ovdje nikad nije bio običaj i tradicija osim zadnjih nekoliko godina, i bilo bi dobro da se to razjasni i podvuče crta što je satira, a što poziv na mržnju”, ustvrdio je.