Bauk: Svi odlaze, svega je manje, osim članova HDZ-a

  Saborski zastupnik SDP-a Arsen Bauk komentirao je za N1 Studio uživo političke aktualnosti u Hrvatskoj.

  Za razrješenje generala bojnika Ivice Kindera s dužnosti ravnatelja VSOA-e kaže da je zanimljivije kakva će biti reakcija Vlade.

  “U svim ovim situacijama nepravilnosti u INA-i i ministarstvima pokušavaju maknuti odgovornost s najviših razina pa ćemo vidjeti kako će postupiti”, govori Bauk.

  Komentirajući pljačku u INA-i navodi kako će pravosudna tijela odraditi svoj posao, a politika mora odraditi svoj posao.

  “Pravosudna tijela ocijenit će tko je prekršio zakon i donijet će se neka presuda, a što se tiče političke odgovornosti mora se obuhvatiti i najviša tijela u državi, a na vrhu piramide je predsjednik Vlade Andrej Plenković. Da je to bilo u zemlji s višim stupnjem demokracije Vlada bi podnijela ostavku”.

  Radi se, dodaje, o aferi koja je po količini novca daleko veća od Fimi Medije. Sumnja da se to moglo dogoditi bez znanja viših razina, “predugo je trajalo i prevelika je rupa da se ne bi primijetilo”.

  “Mnoge institucije koje bi trebale biti izvan dosega politike su okupirane od HDZ-a i to ni oni više ne kriju. Zadnji slučaj je Državnog zavoda za statistiku i objave popisa stanovništva. U okupiranoj instituciji ne mogu sazvati normalnu presicu, prezentirati podatke i dati objašnjenja koje bi trebali”, ističe Bauk.

  Osvrnuo se na popis stanovništva u Vukovaru i dvojezične ploče. Kaže da je popis iz 2011. godine proveden u vrijeme HDZ-ove Vlade kao i ovaj iz 2021..

  “Ako je bilo muljanja ne bi me čudilo. Ja sam postupao po popisu koji je bio službeni i koji me obvezivao”, tvrdi.

  Dodaje da su ploče postavljenje zakonito i nenasilno, a pokušane su biti maknute nezakonito i nenasilno. Smatra da će sada biti zamijenjene zakonito i nenasilno.

  Pretpostavlja da će većina izglasati izmjene tog statuta i to će biti osnova da se usklade obilježja državnih tijela sa zakonom. “Bila su i dosad usklađena, ali su bila prikrivena”, navodi.

  “Svi odlaze, svega je manje osim članova HDZ-a. Ako jednom u Hrvatskoj ostane samo dvjesto tisuća stanovnika, onda će svih dvjesto tisuća valjda biti članovi HDZ-a”, rekao je komentirajući da je 400 tisuća manje stanovnika u deset godina.

  Za Vladine mjere pomoći kaže kako će nekim ljudima olakšati dovoljno, a nekima neće. Tvrdi da ograničenje cijene struje ovisno o potrošnji po kućanstvima nije pravedno prema onim dijelovima Hrvatske gdje država još nije uspjela dovršiti plin, a koji se griju na struju.

  “Nepravedno je da nemaju malo veći limit ili da se nekom drugom kombinacijom nađe formula da se to uskladi i da svima bude koliko toliko jednako”, poručuje.

  O situaciji s Možemo i SDP-om u Zagrebu Bauk je rekao: “Naša strateška opredijeljenost je da sa strankama koje su nam srodne gradimo mostove i da ako postoje problem rješavamo, a ne da raskidamo savezništva”.

  Smatra da rušenje ne bi bio najpametniji potez, uvijek treba pokušati graditi.