Bernardić: Danas počinje savez za promjene

  „Danas osjećam nadu, entuzijazam i energiju kao i ono srce koje je prije 17 godina mijenjalo Hrvatsku kada smo ju stavili na put rasta i razvoja, kada je koalicija vratila nadu Hrvatskoj i osigurala europsku perspektivu. Danas tu nadu opet treba probuditi i danas počinje savez za promjene, savez za bolju Hrvatsku, savez za pošteniju, moderniju, napredniju Hrvatsku, savez za Hrvatsku jednakih mogućnosti,“ poručio je danas predsjednik SDP-a Davor Bernardić u Orahovici na potpisivanju koalicijskog sporazuma SDP-a i HSS-a o zajedničkom izlasku na sljedeće izbore za Hrvatski sabor.

  „Danas smo u Slavoniji koja je tri puta ranjavana – u Domovinskom ratu, u pretvorbenoj i privatizacijskoj pljački te u zadnjih 20 godina nesposobne HDZ-ove vlasti koja joj je ostavila siromaštvo i iseljavanje. Ako Slavonija uspije, uspjet će i Hrvatska. Slavonija je ispit te ujedno i rješenje za Hrvatsku. Zato danas dajemo podršku našoj Ana Mariji Petin kao i svim ostalim ljudima koji u nedjelju 4. lipnja bore borbu za bolju Hrvatsku. Borba za bolju Hrvatsku protiv politike vladajućih, protiv politike siromaštva, iseljavanja; protiv politike u kojoj zakoni ne vrijede jednako za sve i politike u kojoj postoje građani drugog reda. Protiv takve politike u nedjelju svi moramo ustati,“ istaknuo je Bernardić.

  Bernardić je naglasio kako suprotno spekulacijama koje se „puštaju“ svaki dan kako HSS, HSU ili neka treća opcija „ide tamo“, svaki dan spekuliranja predstavlja dan blamaže vladajućih. „Zato ih pozivam da zajedno vratimo jedino što možemo vratiti, a to je stabilnost Hrvatskoj i našim građanima na ponovljenim parlamentarnim izborima. Samo volja građana Hrvatskoj može vratiti dostojanstvo i stabilnost,“ poručio je.

  Predsjednici stranaka danas su također pružili podršku zajedničkoj kandidatkinji za gradonačelnicu Orahovice, Ani Mariji Petin. Bernadić je poručio kako naši kandidati u cijeloj zemlji moraju biti tri puta bolji i sposobniji kako bi dobili povjerenje svojih sugrađana. „Kada imate kandidate koji su tri puta bolji, onda su te općine tri puta jače, tri puta razvijenije, županije su tri puta perspektivnije, a onda je Hrvatska tri puta uspješnija. To je Hrvatska koju želimo ostvariti zajedno,“ rekao je.

  „Hrvatska vozi na gorivu koje joj je ostavila SDP-ova vlada, ali tog goriva polako je sve manje. Prvi put u godinu i pol dana pala je industrijska proizvodnja. Eksplodirao je dug u zdravstvu, a uskoro će kvalitetna zdravstvena skrb za najugroženije u Hrvatskoj postati upitna; Agrokor ugrožava hrvatsku poljoprivredu, a pritom zakoni nisu jednaki za sve. U današnjem intervjuu ministrica Dalić kaže kako stranim kompanijama, uvoznim lobijima plaćamo avansno, plaćamo odmah, a hrvatskoj poljoprivredi, malim proizvođačima, našim radnicima – plaćamo u rokovima do 60 dana. To nije Hrvatska jednaka za sve i naš zadatak je da to promijenimo,“ istaknuo je.

  „Danas smo na početku jednog teškog, ali ponosnog puta za bolju, pravedniju i moralniju Hrvatsku. Za Hrvatsku jednakih mogućnosti za sve, za Hrvatsku dobru za djecu i pravednu za radnike te dostojanstvenu za umirovljenike. Hrvatska ne smije stajati, idemo zajedno naprijed – srcem, radom, poštenjem,“ zaključio je Bernardić.

  „Ovo je nastavak suradnje između dvije važne i velike hrvatske stranke. U Hrvatskoj postoji puno stranaka, velikih i malih i sve međusobno mogu na ovaj ili onaj način surađivati, a postoji jedna stranka s kojom se ne može surađivati zbog toga što ta stranka ne trpi nikakve partnere i poznaje samo sebe i svoju politiku. Neću govoriti o kojoj se stranci radi jer svi mi skupa to jako dobro znamo. Ta stranka je više ili manje uz kraće pauze duboko protkana u hrvatsko tkivo i u sve ono loše što se događalo u našoj zemlji u zadnjih 27 godina, a posebno u ono što se loše dogodilo u Slavoniji. Nekada su u Slavoniju useljavali ljudi, ne samo iz Hrvatske, nego i iz Europe, a danas nažalost svi odlaze. Ne odlaze zbog politike ni SDP-a ni HSS-a niti ijedne druge stranke, nego isključivo zbog politike stranke koja sebe voli nazivati jedinom domoljubnom i jedinom ispravnom, a koja je u principu zakuhala sve ono što ovih dana kulminira na političkoj i ekonomskoj sceni – Agrokor i druga poduzeća koja su pred slomom,“ poručio je Krešo Beljak, predsjednik HSS-a.

  „Toj politici treba stati na kraj i uvjeren sam da svi zajedno, a ne samo naše dvije stranke koje će činiti okosnicu buduće velike koalicije, nego i sve ostale stranke koje su što se mene tiče dobrodošle, stvoriti jedan veliki demokratski progresivni koalicijski blok koji će se boriti za Hrvatsku drugačiju od onoga što gledamo zadnjih 27 godina – za decentraliziranu Hrvatsku, za Hrvatsku kojoj će uzor biti Austrija i Švicarska, za Hrvatsku kojoj se neće dogoditi da ovisi o jednom poduzeću i o jednom tajkunu što je nažalost danas slučaj,“ rekao je Beljak.
  Beljak je naglasio kako mu je drago da je danas na potpisivanju gotovo cijelo vodstvo SDP-a. „Drago mi je da u SDP-u imamo partnera s kojim možemo raditi, da pričamo o programima, a ne o foteljama. Siguran sam da ćemo već nakon sljedećih parlamentarnih izbora kad god oni bili, doći u poziciju odgovornosti prema cijeloj Hrvatskoj,“ zaključno je poručio Beljak.

  „Prije svega ovo je koalicija sa svim hrvatskim građanima koji žele promjene i bolju, pravedniju i uspješniju Hrvatsku, Hrvatsku koja nudi jednake šanse za sve, a ne samo za neke. Razgovarat ćemo s našim partnerima iz Narodne i Kukuriku koalicije, neke razgovore smo već i obavili te ćemo o svemu pravodobno obavijestiti hrvatsku javnost,“ rekao je Bernardić odgovarajući na pitanja novinara. Također je naglasio kako je Predsjedništvo SDP-a jednoglasno potvrdilo Sporazum o zajedničkom izlasku na izbore za Hrvatski sabor SDP-a i HSS-a te najavio kako će potvrdu donijeti i Glavni odbor kada budu izbori. “Sljedeći tjedan očekujemo i rasplet ove krize koja je pogodila Hrvatsku,” zaključio je.