Bernardić na dodjeli nagrade Centra za demokraciju i pravo Miko Tripalo: “Novinari su danas češće u sudnicama nego u redakcijama”

  Predsjednik SDP-a Davor Bernardić nazočio je u petak dodjeli nagrade Centra za demokraciju i pravo Miko Tripalo u HND-u i to za borbu u ostvarivanju ustavnih jamstava slobode medija i priopćavanja; za jamstvo prava javnosti na pristup informacijama i obaviještenosti o zbivanjima; za zaštitu novinara od cenzure svake vrste te monopola i samovolje nakladnika; za poseban angažman u suzbijanju diskriminacije i govora mržnje u medijima u 2018. godini.

  [AKO VLADAJUĆI NEMAJU SVOJE IDEJE, NEKA STAVE NAŠE PRIJEDLOGE NA DNEVNI RED]Pokazali smo da radimo za interese Hrvatske u Briselu, a nismo briselski sluge ovdje, kao što su to neki. Ova Vlada ne radi ništa, nema vizije, nema prijedloga, nema reformi. Ako već nemaju svoje dobre prijedloge neka stave na dnevni red one zakonske prijedloge koje je uputio SDP, a ima ih puno. Mi, za razliku od njih, zaista želimo nešto napraviti za ovu zemlju!

  Objavljuje Davor Bernardić u Petak, 1. ožujka 2019.

   

  Mislim da nagrada Miko Tripalo HND-u dolazi u pravom trenutku i u prave ruke s obzirom na to kakvo je stanje po pitanju slobode medija i novinarstva u Hrvatskoj. Novinari su danas češće u sudnicama nego u redakcijama. Ja sam još prije godinu dana upozoravao na nužnost slobode govora i slobode izražavanja. Nažalost, danas je u mnogim sferama prisutna cenzura“, rekao je predsjednik SDP-a i najavio da će se u subotu pridružiti prosvjedu “Novinarstvo ne damo“.

  “To je čin solidarnosti s novinarima jer mislim da su novinari u Hrvatskoj u izrazito teškoj situaciji, a sloboda izražavanja, sloboda govora je preduvjet demokracije. Hrvatska, nažalost, i po tom pitanju ne da stagnira, nego nazaduje. To je zabrinjavajuće i još jedan od pokazatelja da naša zemlja tone sve dublje i da smo u rasulu.”

  Upitan za komentar oko ciljeva na svibanjskim izborima za Europski parlament, čelnik SDP-a je rekao da su to za SDP tri mandata te kako će biti “zanimljivo usporediti rezultate izbora s procjenama u anketama javnog mnijenja”.

  Optimist sam. Imamo najbolje kandidate, najbolju listu, najbolji program i realno, jedini se borimo, a to smo i pokazali kroz rad naših europarlamentaraca Biljane Borzan i Tonina Picule, za hrvatske interese u Bruxellesu. Dakle, nismo briselski sluge ovdje u Hrvatskoj kao što su to neki“, kazao je Bernardić.

  Komentirajući izjavu čelnika HNS-a Ivana Vrdoljaka da bi on podržao kandidaturu Zorana Milanovića na predsjedničkim izborima, Bernardić je rekao kako mu ta izjava nalikuje na “još jedan pokušaj pretrčavanja u suprotni tabor zbog očitog nezadovoljstva u braku s HDZ-om”.

  Što se tiče predsjedničkog kandidata SDP-a, mi ćemo ga naravno imati, a odluku o tome tko će to biti, donijet ćemo unutar stranke nakon europskih izbora“, ustvrdio je.

  Na upit treba li ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić podnijeti ostavku zbog niza slučajeva nasilja u zadnje vrijeme, Bernardić je rekao da je ona odgovorna za cijeli sustav koji je u velikim problemima.

  Njezina odgovornost je za cijeli sustav, sustav je u velikim problemima, činjenica je da je nasilje u porastu, da pravosuđe adekvatno ne reagira, da obiteljski nasilnici šeću po slobodni. Za nas u SDP-u je bitno da se nasilnici kazne i da te kazne budu puno drastičnije te da se provodi Istanbulska konvencija, koja je instrument u zaštiti žena od nasilja. O radu ministrice Murganić i radu Vlade najbolje je rekao čin bivšeg državnog tajnika za demografiju, Marina Strmote koji je demonstrativno napustio ministarstvo i koji je rekao da je sve što rade zapravo lakrdija”, kazao je.

   

  Na dodjeli nagrade Centra za demokraciju i pravo Miko Tripalo u HND-u bila je i predložena kandidatkinja na listi  SDP-a za izbore za Europski parlament Mirela Holy.