Bernardić, Đujić i Grčić: “U zadnjih 6 mjeseci Vlada nije učinila ni jedan korak bliže rješenju problema u Uljaniku”

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić ustvrdio je u četvrtak da u vezi luksuznog mercedesa koji je unajmila majka ministrice regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijele Žalac postoji ozbiljna sumnja na korupciju, te da Vlada u zadnjih šest mjeseci nije učinila ni jedan korak bliže rješenju problema Uljanika.

VLADA JE DVIJE GODINE SVE ZNALA I NIJE REAGIRALA

[VLADA JE DVIJE GODINE SVE ZNALA I NIJE REAGIRALA]Za vrijeme SDP-ove Vlade predviđen je petogodišnji plan restrukturiranja brodogradilišta Brodotrogir, Brodosplit i Treći maj. U sklopu plana predviđena su financijska sredstva iz proračuna, kao i obaveza novih vlasnika da kroz poduzeće Jadranplov Vladi podnose izvješća. Dolaskom HDZ-a na vlast, javnost više ništa nije znala o tome, ni poštuje li se plan niti kako se troše sredstva. Danas smo svjedoci da se brodogradnja nalazi u ozbiljnim problemima. Ova Vlada već više od dvije godine ima sva izvješća na stolu, ali po tom pitanju nije napravila ništa. Građani imaju pravo znati kako se trošio novac i gdje je on nestao. Nužno je zaštititi radna mjesta, isplatiti plaće i spasiti brodogradnju u Hrvatskoj.

Objavljuje SDP Hrvatske u Četvrtak, 21. ožujka 2019.

Upitan radi li se možda o unutarstranačkom obračunu u HDZ-u, Bernardić je s konferencije za novinare u Hrvatskom saboru pozvao ministricu Žalac da, ako ima indicija, to prijavi nadležnim institucijama.

Bernardić: Sumnja na korupciju i teška kaznena djela

Bernardić smatra da ima puno indicija o pogodovanju pri kupnji autobusa, o korupciji prigodom javnog natječaja “najbrži prst” pa do zadnjeg slučaja kada je mercedes u najam uzela “starija gospođa, jedna baka”.

“Zar oni zaista misle da su hrvatski građani budale koji je to ne vide”, upitao je Bernardić ustvrdivši kako se radi o ozbiljnoj sumnji na korupciju i teška kaznena djela.

Što se tiče Josipa Stojanovića Jollyja, čija je tvrtka iznajmila mercedes ministričinoj majci, za kojeg se sumnja da je dao ulaznicu za utakmicu Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji ministru financija Zdravku Mariću, Bernardić je rekao da je Marić poznat po aferama – od Agrokora do asistiranja skupini Borg pri pisanju “lex Agrokor”, a svoju je sestru de facto stavio u odjel Hanfe.

U konkretnom slučaju mislim da ima posla za policiju, Državno odvjetništvo i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa i taj posao treba prepustiti njima, drži Bernardić.

Također je upitao zašto Vlada ne reagira na stanje u hrvatskim brodogradilištima i zatražio da izvješća koja su primali bivša ministrica gospodarstva Martina Dalić i aktualni ministar Darko Horvat budu javno dostupna.

Je li se glavni državni odvjetnik “vratio s godišnjeg odmora”

Građani imaju pravo znati kako je utrošen novac “upumpan” u brodogradilišta, jer je očito da je utrošen nenamjenski i da je nestao iz Uljanika. Za to netko trebao odgovarati“, poručio je Bernardić i upitao je li se glavni državni odvjetnik “vratio s godišnjeg odmora” s obzirom da je prije šest mjeseci bio u brodogradilištu Uljanik, a nema informacija što je nakon toga poduzeo.

Bernardić smatra da se problem brodogradilišta 3. maj može lako riješiti, jer je ušao sa “čistim novcem” u grupaciju Uljanik, bez ikakvih dugova. To mora biti imperativ, a problem Uljanika treba riješiti tako da se sačuvaju radna mjesta i brodogradnja u Hrvatskoj.

Ustvrdio je kako nije moguće spasiti brodogradilišta bude li se primjenjivao HDZ-ov model – “pogodujem strateškom partneru, dajem mu novac hrvatskih građana, a on umjesto da ga uloži u brodogradilište, otjera radnike i njime sagradi marine i hotele”.

Saša Đujić u formi zastupničkog pitanja traži od ministra gospodarstva da mu dostavi izvješća kako se provodio plan restrukturiranja brodogradilišta od 2013. do 2018. godine. Kad dobije odgovore tražit će da saborski Odbor za gospodarstvo sazove tri tematske sjednice, a na svakoj od njih obradilo bi se jedno brodogradilište, a ako bi se utvrdilo gdje su nestali novci zbog čeka je brodogradnja danas u problemima.

Ne podrže li vladajući tematske sjednice koja  bi bila rađena po istom principu kao i za slučaj Agrokor, SDP će organizirati okrugli stol u Saboru na navedenu temu.

Izvješća koja traže odnose se i na vrijeme dok je SDP bio na vlasti, a Đujić poručuje:

Želimo da sve izađe u javnost. Mi se u SDP-u ne moramo ničega bojati i ništa ne skrivamo“, kazao je.

Grčić: Vlada je dopustila potencijalnom strateškom partneru da je ucijeni

SDP-ov saborski zastupnik Branko Grčić rekao je kako je neupitno da je Vlada u slučaju Uljanika sama sebe dovela u prilično bezizlaznu situaciju, jer je dopustila potencijalnom strateškom partneru da je ucijeni i postavi uvjet da država preuzme 100 posto dugova Uljanik grupe.

Vladu bi trebalo pitati koja je uloga strateškog partnera i s kojim novcem planira ući i u kojem postotku planira sudjelovati u restrukturiranju brodogradilišta“, rekao je Grčić podsjetivši da je strateški partner u programima iz 2013. trebao sudjelovati s najmanje 40 posto troškova restrukturiranja.

Ako su procijenjeni troškovi restrukturiranja 7 milijardi kuna, onda strateški partner mora u tome participirati, a ne samo hrvatska država, poručio je Grčić.