Bernardić gost Oporbenog zareza: “Imamo najkvalitetnije kandidate za Euro izbore, vjerujem u uspjeh”

  Predsjednik SDP-a Davor Bernardić bio je gost današnjeg Oporbenog zareza, a teme razgovora bile su stanje u SDP-u i oporbi, pripreme za izbore za Europski parlament i planovi za predsjedničke izbore, SDP-ova interpelacija o vojnim zrakoplovima, afere u politici te rad Sabora i burne sjednice.

  [PREMIJER GURA ZAKON KOJIM ĆE INA PRIPASTI MAĐARIMA]Razgovarali smo i o INA-i tj. sisačkoj rafineriji. Premijer je…

  Objavljuje Davor BernardićPonedjeljak, 11. veljače 2019.

   

  Bernardić je u ponedjeljak u emisiji Hrvatskog radija, komentirao neuspjeh SDP-a na mjesnim izborima u Vrgorcu, poručivši kako je to “posljedica dugo nagomilavanih odnosa isključivo u vrgoračkoj organizaciji” te dodao kako je splitsko-dalmatinska organizacija SDP-a već poduzela korake da vrgoračku organizaciju konsolidira pred europske izbore.

  Podržavam jedinu moguću odluku ŽO SDP-a Splitko-dalmatinske. Problemi su tamo već neko vrijeme i vjerujem da će u sljedećim mjesecima oni naći načina da konsolidiraju stranku u Vrgorcu. Što se tiče mjesnih izbora,  SDP u zadnjih 6 mjeseci ima i više nego razloga za zadovoljstvo. Prva smo stranka u Rijeci, u Koprivnici, u Novoj Gradiški, u Grubišnom Polju, u Bjelovaru, i  u čitavom nizu sredina gdje smo izašli na izbore za mjesne odbore što samo pokazuje snagu SDP-a. Vrgorac je nažalost jedan negativan primjer, ali idemo dalje“, kazao je Bernardić.

  Komentirajući stanje u SDP-u, rekao je kako se u stranci sve “odvija sukladno Statutu” te da u ovom trenutku ne može precizirati kada će biti sazvana sjednica Glavnog odbora stranke, ali da će to svakako biti u statutarnom roku.

  Mi smo uređena, velika stranka. Imamo najbolje kandidate na listi za EP, cilj nam je na toj sjednici potvrditi listu, donijeti europski program s kojim idemo po povjerenje građana u europske izbore jer želimo da Hrvatska bude ravnopravna u EU. Ne želimo da naši građani budu građani drugog reda“, dodao je čelnik SDP-a.

  Bernardić je, upitan za komentar oko ostavke predsjednika Statutarne komisije stranke Zorana Bauera, rekao kako je Bauer nedavno postao predsjednik stranačke koordinacije za pitanja ljudskih prava pa “zbog privatnih i nagomilanih obveza u stranci, nije u mogućnosti kvalitetno obavljati više dužnosti”.

  “Ja mislim da SDP funkcionira sve bolje. Cilj su nam tri mandata na predstojećim izborima za Europski parlament. Hrvatska je dosad iskoristila samo 15 posto europskih sredstava. Mi želimo da se to popravi. Poljoprivrednici dobivaju manje poticaja i ne dobivaju ih na vrijeme,za razliku od svojih europskih kolega. To je nepravedno i to želimo promijeniti. Želimo istu kvalitetu proizvoda na policama u dućanima u Hrvatskoj i u Europi. Cilj nam je težiti europskim plaćama. Minimalna plaća trebala bi iznositi  4000 kuna neto. Izmjenom postojećeg zakona mogu se i ostale plaće povećati od 300 do 500 kuna. Predstavili smo i plan za povećanje mirovina za 300 kuna. I to će SDP i napraviti”,  najavljuje predsjednik SDP-a.

  Rekao je da ne bježi od odgovornosti i da SDP u ove izbore ulazi spreman, s punim rodnim paritetom.

  Po prvi put u povijesti napravili smo nešto što nema nijedna velika stranka u Hrvatskoj, a to je da imamo jednaki broj muškaraca i žena na listi naizmjenično. To je povijesni iskorak kojeg dosad nitko nije napravio. SDP ulazi u izbore s najboljim europarlamentarcima koji su pokazali kako se može boriti za hrvatske interese u Bruxellesu,  Toninom Piculom i Biljanom Borzan.  SDP ulazi u izbore i s jakom stranačkom infrastrukturom. Potpuno sam uvjeren u uspjeh i veliki sam optimist“, ustvrdio je.

  Upitan boji li se da će nezadovoljni glasači SDP-a, na Euro izborima, glasati za Amsterdamsku koaliciju, rekao je da je vrlo važno razlikovati to da je SDP ljevica, a Amsterdamska koalicija centar, a objasnio je potom i ostale grupacije u EP-u.

  Ne brine me ništa jer sam potpuno uvjeren u rejting SDP-a, a najbolje ispitivanje rejtinga bit će (europski) izbori“.

  Rekao je da puno novih članica i članova dolazi u SDP te da je povratak bivšeg predsjednika Republike Ive Josipovića i njegove stranke Naprijed Hrvatska, u redove SDP-a, prilika da socijaldemokracija u Hrvatskoj dodatno ojača.

  Dolazak Ive Josipovića može samo ojačati i SDP i ljevicu i socijaldemokraciju u Hrvatskoj. On je najbolji predsjednik kojeg je Hrvatska imala, ustvrdio je.

  Oko kandidata za predsjedničke izbore, mišljenja je kako bi bilo najbolje da se “ljevica i liberalni centar dogovore oko jednog kandidata” jer bi to “značio veliki vjetar u leđa našem budućem predsjedniku Republike, naravno iz redova SDP-a”.

  Važnim je ocijenio progovoriti o slučaju INA-e i zakonu koji će vladajući ovaj tjedan pokušati progurati u Saboru, a kojim će INA praktički pripasti Mađarima.

  Premijer je lagao da će vratiti INA-u u hrvatske ruke, a sada gura zakon kojim će INA u potpunosti pripasti Mađarima. Premijer, ministar Goran Marić i župan Žinić, lagali su da neće dopustiti zatvaranje sisačke rafinerije pa sada vidimo što se događa. I dalje ne znamo o čemu je Plenković razgovarao na sastanku s Orbanom, kao ni je li bilo riječi o Hernadiju. HDZ sada gura stvari na dnevni red kako bi stvorili osjećaj kaosa u Saboru, i to radi vrlo uspješno.  Moramo progovoriti o tome što dolazi ovaj tjedan na dnevni red i zato je važno upozoriti na slučaj INA. Zakonom o privatizaciji INA-e, Plenković nastavlja posao rasprodaje nacionalnih interesa tamo gdje je stao Sanader“, rekao je Bernardić, koji se osvrnuo i na slučaj posrnulog Uljanika.

  Ova Vlada je odlučila nekadašnje simbole hrvatske industrije potpuno prepustiti slučaju.  Vlada se odlučila za novog strateškog partnera, no iz njihovih izjava saznajemo da bi Vlada sama, odnosno država,  trebala pokriti negdje oko 10 milijardi kuna starih dugova. Građani RH nisu dužni plaćati privatnom investitoru. Čemu privatni investitor, čemu strateški partner ukoliko će građani plaćati, sanirati sve dugove. Vlada je imala sve papire dvije godine. Plenković je sve znao. Nisu poduzimali ništa“, kazao je.

  “Lagali su oko INA-e, oko Uljanika, u slučaju Borg. Ova Vlada ide iz afere u aferu, iz laži u laž”, dodao je.

   

  Predsjednik SDP-a je komentirao i aferu avioni.

  Nakon što je američki veleposlanik rekao da je dostavio papir upozorenja u kojem je stajalo pod kojim će uvjetima Hrvatska moći realizirati kupnju zrakoplova, oni su tvrdili da tog papira nije bilo. Istina je da su bili upoznati i Plenković i ministar Krstičević, i Kolinda Grabar Kitarović s uvjetima prodaje aviona i da su unatoč tome ušli u jedan rizičan posao nabave borbenih zrakoplova. Pravo je pitanje zašto?“, upitao je.

  Znakovitom ocjenjuje izjavu premijera Plenkovića koji je rekao kako će ministru Krstičeviću, zbog spomenute afere, poslati i druga ministarstva u pomoć.

  “Što to znači? Da je nesposoban? Možda je najbolje da ga smijeni”, rekao je Bernardić i dodao da od ishoda SDP-ove  interpelacije zbog afere avioni,  očekuje da će ona demaskirati vladajuće.