Bernardić: “Građani se srame ovakve Vlade”

  Predsjednik SDP-a Davor Bernardić osvrnuo se u srijedu u Hrvatskom saboru na Vladino plasiranje “lažnih vijesti” kao i na njihovu prividnu borbu protiv upravo takvih vijesti, ustvrdivši da se to najbolje vidi na primjeru premijerova laganja u slučaju ‘avioni’.

  GRAĐANI SE SRAME LAŽLJIVOG PREMIJERA

  [GRAĐANI SE SRAME LAŽLJIVOG PREMIJERA – VLADA MORA OTIĆI]Davor Bernardić: "Plenković je optužio američkog veleposlanika da laže, a ovime zapravo premijer nastavlja lagati. I on i predsjednica znali su sve, a lagali su da ne znaju. Zašto je premijer lagao i inzistirao na kupnji baš tih aviona? O tome možemo samo nagađati, no možda je dio poslova s održavanjem aviona trebala dobiti tvrtka ministra Krstičevića? Oni koji su potratili povjerenje, ne mogu više raditi ovaj posao. Koliko treba strpljenja građana, prije nego se pobune protiv ovakve vlasti? SDP će inzistirati na interpelaciji. Zbog ove sramote Vlada mora otići."

  Objavljuje SDP Hrvatske u Srijeda, 30. siječnja 2019.

   

  U ponedjeljak smo svjedočili stvaranju lažnih vijesti od strane Vlade kojoj su u zadnjih par dana puna usta navodne borbe protiv upravo takvih vijesti. Američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst prekjučer je rekao, citiram: ‘Mislim da je Predsjednica govorila o dokumentu koji sam dao premijeru Plenkoviću i koji definira proceduru za dobivanje dozvole za prodaju F-16’. Nakon toga je predsjednik Vlade, na pitanje je li vidio navedeni dokument, novinarima odgovorio, citiram: ‘Ja sam već i ranije na to pitanje odgovorio i rekao da taj dokument ja nisam vidio’. Ovom izjavom Plenković je zapravo optužio američkog veleposlanika da laže. A prava istina je ta da Plenković nastavlja lagati. Jasno je da je papir upozorenja postojao. Očito je da su predsjednik Vlade, Predsjednica i ministar obrane, bili upoznati s uvjetima prodaje, a lagali su da nisu. Očito je da su to radili svjesno s namjerom. Znali su da pod onim uvjetima koje su Amerikanci zadali, teško ili gotovo nikako, ne može doći do realizacije kupoprodajnog ugovora s Izraelcima”, kazao je Bernardić, koji je potom premijeru Andreju Plenkoviću uputio tri pitanja:

  Ako je sve znao, a znao je, zašto je lagao? Zašto je usprkos upozorenju, inzistirao na kupnji baš tih aviona? Je li svjestan da je tim činom ugrozio međunarodni ugled i obrambenu sposobnost zemlje?”

  Predsjednik SDP-a potom je naglasio kako cjelokupna hrvatska javnost sada može samo špekulirati zašto su se odlučili na kupnju baš tih aviona bez obzira na sve činjenice i koji su pravi razlozi za to?

  Možda je jedan od razloga i taj što je posao održavanja i servisiranja tih istih aviona trebala dobiti bivša tvrtka ministra Krstičevića. Alarmantno je i zabrinjavajuće da američki veleposlanik na ovakav način upozoravao na činjenice. To se rijetko događa, a najčešće u zemljama koje su po demokratskim dosezima daleko ispod Hrvatske, koja je punopravna članica EU i NATO pakta. Hrvatska je zbog ove afere izgubila vrijeme, novac, teško stečeni međunarodni ugled, a ugrožena je i njezina obrambena sposobnost. Ova Vlada i resorni ministar su obmanuli i javnost, ali i saborski Odbor za obranu. Dakle, nikakav papir upozorenja nije ni stigao na taj odbor“, upozorio je.

  Mišljenja je da “oni koji su protratili povjerenje Sabora, Odbora za obranu, ali i samih hrvatskih građana, i koji su, posljedično, izložili Hrvatsku međunarodnoj blamaži, ne mogu više raditi svoj posao jer svojim ostankom na toj poziciji svakim danom sve više ugrožavaju obrambenu sposobnost zemlje“.

  Sada je svima više nego jasno da ova Vlada nije sposobna provesti u djelo kupnju borbenih zrakoplova. Sasvim sam siguran da se ogromna većina građana srami ovakve vlasti i ovakvog predsjednika Vlade. Smatram da je ova Vlada na čelu s predsjednikom Vlade, izgubila kredibilitet za vođenje države. Što se to treba dogoditi u Hrvatskoj da netko odgovara? Jedna afera, druga afera, treća afera…Koliko treba još strpljenja hrvatskih građana prije nego se pobune protiv ovakve vlasti? Gdje je granica? I je li ova Vlada uopće svjesna što radi?”

   

  Bernardić je na kraju poručio da će SDP inzistirati na interpelaciji o radu Vlade te da “očekuje kako će zajedno s ostalim strankama opozicije usuglasiti stavove po tom pitanju”, a mišljenja je i kako zbog cijele sramote „Vlada mora otići.“