Bernardić i Grčić u Saboru: “Nećemo podržati Vladinu poreznu reformu jer se njome štiti bogate, a uzima siromašnima”

  Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u utorak je u Saboru, zajedno s predsjednikom Središnjeg savjeta stranke te saborskim zastupnikom Brankom Grčićem,  najavio kako SDP u srijedu neće na glasovanju podržati Vladin prijedlog porezne reforme jer se njome štiti bogate, a uzima siromašnima. Čelnik SDP-a je Vladu pozvao da odustane od ovog prijedloga porezne reforme ili predloži amandmane kojima će popraviti svoj prijedlog.

  [Davor Bernardić i Branko Grčić: PRORAČUN JE PRODAVANJE MAGLE]Vladina porezna reforma je nepravedna i neće osigurati veće plaće građanima. Plaće će rasti najbogatijima i Plenkoviću, a porezna reforma pogodovat će trgovačkim lancima. To što će se sniziti PDV za neke prehrambene proizvode, samo će dodatno pogodovati uvoznom lobiju. Pozivamo Vladu da uvaži zahtjeve Sindikata i opozicije, da odustane od smanjenja opće stope PDV-a i da te dvije milijarde kuna usmjeri u povećanje plaća svim građanima. SDP predlaže da se osobni odbitak poveća sa 3.800 na 5.000 kuna kako bi se za 600.000 radnika povećala plaća za 300-500 kuna. Hrvatska ostaje bez liječnika, bez medicinskih sestara i jedina prava nada za Hrvatsku je povećanje plaća. Pozivamo Vladu da prevlada razum.

  Objavljuje SDP Hrvatske u Utorak, 20. studenoga 2018.

  “Klub zastupnika SDP-a neće podržati Vladinu poreznu reformu jer je ona “prodavanje magle i obmana javnosti. Ova porezna reforma neće uspjeti u onome što je trebao biti njezin glavni cilj, a to je osigurati veće plaće svim građanima u Republici Hrvatskoj”, istaknuo je Bernardić na konferenciji za novinare.

  Naglasio je kako SDP nema namjeru podržati nepravednu poreznu reformu, “kojom će plaća rasti samo najbogatijima i Plenkoviću, a ne radnicima i onima kojima je najpotrebnija”.

  Glavni cilj Vlade je štititi bogate uzimanjem siromašnima

   “Nećemo podržati ni udar na privatne iznajmljivače, ni dodatno bogaćenje uvoznog lobija. Ovu reformu je najbolje opisao Plenković kada je pozvao strane investitore da ulažu u Hrvatsku jer imamo jeftinu radnu snagu. Očito je glavni cilj ove Vlade štititi bogate na način da se uzima siromašnima”, poručio je čelnik SDP-a.

  Vladu je pozvao da uoči glasanja uvaži zahtjeve sindikata i oporbe kako bi se, kaže, izbjegao udar koji ima za cilj s jedne strane ne povećati plaće, a s druge napuniti privatne džepove vlasnika privatnih trgovačkih lanaca.

  Bernardić od Vlade traži da odustane od svoga prijedloga te predloži amandmane kojima će odustati od smanjenja opće stope PDV-a i dvije milijarde kuna usmjeriti u rast plaća u Hrvatskoj. Ustvrdio je da SDP neće odustati od svog prijedloga povećanja plaća, za koji drži da je jedina istinska mjera za povećanje kvalitete života i zaustavljanje iseljavanja.

   “Naš cilj je da povećanjem osobnog odbitka s 3.800 na 5.000 kuna sve plaće u Hrvatskoj od nove godine narastu za minimalno 330 kuna mjesečno. Da se prihvati taj prijedlog, plaće bi zdravstvenih radnika i učitelja u startu rasle šest posto, a uz povećanje osnovice četiri posto, a ne tri kako predlaže Vlada, plaće bi od nove godine narasle deset posto. To je važno jer su zdravstveni radnici pod izrazitim migracijskim pritiskom”, kazao je.

  Najbolje razotkrivanje Povjerenstva za sukob interesa bit će slučaj Plenković i Marić u aferi Hotmail i Borg

  Bernardić je komentirao i najavu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa da će odlučivati je li bilo u redu da HDZ-ovo izaslanstvo na čelo s Andrejem Plenkovićem na stranački skup u Finsku putuje Vladinim zrakoplovom te izjavu političkog tajnika HDZ-a i ministra uprave Lovre Kuščevića kojom preispituje tu najavu Povjerenstva i samu predsjednicu Natašu Novaković.

   “Vrlo brzo ćemo vidjeti radi li se o novim igricama i igrama kod vladajućih”, rekao je i dodao kako je Natašu Novaković izabrao upravo HDZ u političkoj trgovini s HNS-om. “Kada je ona izabrana, Plenkovićevom voljom i odlukom, s mjesta šefice Povjerenstva uklonjena je Dalija Orešković. Možda će najbolje razotkrivanje rada Povjerenstva biti njihovo odlučivanje u slučaju Plenković i Marić u aferi Hotmail i Borg“, poručio je Bernardić.

  I  za osobne napade na Novaković, Bernardić tvrdi kako će se tek vidjeti je li riječ o igrici vladajućih ili o političkom pritisku, a to će, ističe, također ovisiti o odlukama Povjerenstva ponajviše u slučajevima Plenković i Marić u aferi Hotmail.

  Bernardić je najavio da će sljedeći tjedan sazvati Predsjedništvo stranke jer SDP mora izabrati svog predstavnika u Stranci europskih socijalista (PES) do 1. prosinca.