Bernardić: HDZ je požurio na izbore jer su htjeli profitirati na korona krizi, a sad se vidi da su ugrozili zdravlje građana

Predsjednik SDP-a i lider RESTART koalicije Davor Bernardić u četvrtak je na Trešnjevci najavio kako će RESTART koalicija u prvim tjednima donijeti zakon o obnovi Grada Zagreba jer je ova Vlada ostavila Zagrepčane na cjedilu. „Sanirat ćemo domove, spriječiti špekulante i mešetare zemljištem i vratiti ljude u njihove kuće. Zagreb će biti obnovljen po najmoderniji europskim standardima“, rekao je Bernardić.

Najavio je da će se boriti i protiv siromaštva i posljedica krize uzrokovane koronavirusom, te će među prvim zakonima donijeti i onaj o moratoriju na kredite za građane i poduzetnike.

Što se tiče kampanje, Bernardić je ponovio kako je SDP upozoravao kako postoji rizik po zdravlje građana. Rekao je kako je HDZ donio odluku i gurnuo Hrvatsku u izbore kako bi profitirao na korona krizi. Bernardić je istaknuo kako je u trenutku pojave korona krize Hrvatska bila talac unutarstranačkih izbora u HDZ-u i da je Vlada kasnila s mjerama.

„Prije 2 mjeseca smo upozoravali koje sve rizike nosi kampanja. Premijer i njegovi suradnici su nam poručivali da se bojimo izbora. Oni su požurili na izbore jer su htjeli profitirati na korona krizi, a sad se vidi da su ugrozili zdravlje građana. Mi se nismo bojali izbora, bojali smo se za zdravlje građana“, poručio je Bernardić te dodao kako je premijer Plenković još 26. svibnja u Splitu objavio kako je uspješno pobijedio epidemiju, a ovih dana se vidi da to nije tako.

„Važno je u ovom trenutku da se svi pridržavaju svih epidemioloških uputa i da službe pravodobno reagiraju. Pratimo preporuke, pratimo službe i u onom trenutku kada dođu određene preporuke restrikcija skupova, novih pravila funkcioniranja, budite sigurni da će ih SDP prvi primijeniti. Zbog situacije u Zadru smo odgodili skup, na našim skupovima se držimo preporuka što znači da smo se počeli prilagođavati situaciji u skladu s preporukama“, zaključio je Bernardić.

Predsjednik SDP-a Grada Zagreba Gordan Maras rekao je kako Zagreb nažalost posljednjih dana ima porast osoba zaraženih koronavirusom.

„Polako cijela kampanja pada pod obilježje nesigurnosti u Republici Hrvatskoj, ovo nije bezazlena situacija“, rekao je Maras te dodao kako imamo neodgovornog premijera. „On je i dalje u obilasku Hrvatske, umjesto da bude u samoizolaciji. Pozivam ga da ne izlaže riziku infekcije ljude oko sebe s obzirom na to da je bio u kontaktu sa zaraženom osobom“, poručio je Maras.

Rekao je kako premijer bahato dijeli lekcije okolo, a trebao bi biti prvi koji bi trebao pokazati odgovornost prema građanima.

„Odradimo te izbore što prije, a najmanje mogućeg rizika prema građanima i ispratimo ovu neuspješnu Vladu iz njihove pozicije“, rekao je Maras te pozvao premijera Plenkovića da ode u samoizolaciju, a građane da provjere u kojim se županijama kreće i da ga izbjegavaju.

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš je rekla kako je premijer Plenković sa svojim dugogodišnjim partnerom Milanom Bandićem direktno pljusnuo građane Zagreba. Mrak-Taritaš je poručila kako će RESTART koalicija nakon izbora upravljati odgovorno i razumno te da će građani znati što mogu očekivati, za razliku od sada kada ne znaju ništa. Rekla je kako premijera Plenkovića i njegove ministre karakterizira bahatost i neodgovornost, a RESTART koaliciju karakterizira znanje, odgovornost i volja da se nešto promijeni na bolje.

Goran Aleksić je pozvao građane da izađu na izbore jer će RESTART koalicija pomoći da svi građani koji su oštećeni nepoštenim kreditima lakše dođu do sudova kako bi vratili svoj novac. Rekao je kako će RESTART koalicija prekinuti financijsku okupaciju Hrvatske.