Bernardić: “HDZ, HSS i IDS trebali bi pokrenuti opoziv Tajanija jer su dio zajedničkog Kluba EPP-a”

  Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u utorak je na izvanrednoj press konferenciji ocijenio kako je predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani svojim govorom od nedjelje, na kraju kojeg je izjavio: „Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija!“, “uvrijedio sve građane Republike Hrvatske” te kako je pravo pitanje, “priznaje li Tajani kao predsjednik Europskog parlamenta teritorijalne granice Republike Hrvatske?”

  Ovo je najgori oblik povijesnog revizionizma koji dolazi od strane jednog tako visokopozicioniranog talijanskog političara. Skandalozno i sramotno. Ideja da su Istra i Dalmacija dijelovi Italije je bila jedna od temeljnih ideja fašizma. A fašizam je, uz nacizam, najveće zlo novog doba“, kazao je Bernardić.

  SDP JE ZA OPOZIV TAJANIJA

  [SDP JE ZA OPOZIV TAJANIJA]Davor Bernardić: "Da nije bilo antifašista, Istra i Dalmacija bi bile talijanske. Vrijeme je da se HDZ jasno odredi po tom pitanju. Očekujem da Plenković, Đakić, Brkić, Culej, biskup Košić i njima slični tu povijesnu činjenicu napokon priznaju. HDZ ne može sjediti na dvije stolice, ili ste antifašisti ili ste fašisti, građani bi trebali znati. Neka HDZ pokrene inicijativu za opozivom Tajanija unutar Kluba EPP-a, u kojem se nalazi i HSS, pripadnik amsterdamske koalicije."

  Objavljuje SDP Hrvatske u Utorak, 12. veljače 2019.

   

  Podsjetio je na činjenicu da je moderna Hrvatska nastala na tekovinama antifašizma te da nije bilo antifašista, Istra i Dalmacija bi danas bile talijanske.

  Vrijeme je da HDZ napokon shvati da je Hrvatska nastala na temeljima antifašizma i da se HDZ jasno odredi po tom pitanju.  Očekujem da Plenković, Đakić, Brkić, Culej, biskup Košić  i njima slični  tu povijesnu činjenicu napokon priznaju. HDZ ne može biti malo za antifašizam, a malo protiv tog istog antifašizma, onda kad to njima odgovara. HDZ ne može sjediti na dvije stolice – ili ste antifašisti ili ste fašisti. Građani bi trebali znati, odlučite se“, poručio je čelnik SDP-a.

  Bernardić je stoga predložio HDZ-u da zbog svega što je gospodin Tajani izrekao, “HDZ pokrene inicijativu za opozivom Tajanija unutar Kluba Europske pučke stranke, a u kojem se nalazi i HSS,  pripadnik Amsterdamske koalicije”.

   

  S obzirom na to da sumnjam da će HDZ pokrenuti opoziv zato što su dio iste političke obitelji i zato što su politički istomišljenici te kako Plenković sam kaže da je on i veliki prijatelj s Tajanijem, predlažem da inicijativu opoziva pokrene i IDS kao dio ALDE grupe i Amsterdamske koalicije,  koji je, također kao i HDZ i HSS, podržao izbor Tajanija“.

  Predsjednik SDP-a u svom je govoru kritizirao i neke ranije političke poteze Antonija Tajanija.

  Kakav je Tajani političar dovoljno govore sljedeće činjenice: prije nego što je izabran na poziciju predsjednika Euro parlamenta, konstantno se protivio pravu na pobačaj i reproduktivnim pravima žena. Nadalje, izjavio je da plan talijanske Vlade za građanski dohodak ne ide u pravom smjeru, i dodao da će novac završiti u džepovima Roma i stranih državljana, a ne u džepovima talijanskih državljana. On je evidentno i rasist.  Podsjetit ću i da je taj isti Tajani u kampanji 2016. na predizbornom skupu HDZ-a rekao da bi glasao za HDZ da može. Očito je da ima još puno dodatnih razloga za Tajanijevu smjenu”, ustvrdio je.

  [HRVATSKI SE ANTIFAŠIZAM BORIO PROTIV FAŠISTIČKIH IDEJA TALIJANSKE ISTRE I DALMACIJE] Davor Bernardić: "Ideja da su Istra i Dalmacija talijanske je temeljna ideja fašizma. Hrvatski se antifašizam protiv toga borio. Tajani je dio pučke obitelji s HDZ-om. Njihove reakcije nisu čudne jer upravo je ova Vlada dopustila upotrebu ustaškog pozdrava 'Za dom spremni' kojim se pozdravljalo i u okupiranoj Istri i Dalamciji. Što drugo reći osim da je glas za HDZ – glas za Tajanija i proustaške tolerancije."

  Objavljuje SDP Hrvatske u Ponedjeljak, 11. veljače 2019.

   

  Bernardić je na kraju zaključio da hrvatski europarlamentarci moraju štititi integritet Hrvatske i njezinu teritorijalnu cjelovitost, a ne biti “manji od makovog zrna”,  poput Plenkovića koji se tako ponaša kad ide u Bruxelles.

  Pozivam ih stoga da rade u hrvatskom interesu, da ne budu manji od makova zrna i zbog hrvatskih građana pokrenu inicijativu za opoziv!

  Reakcije državnog vrha ocijenio je blagim, mlakim, kalkulantskim i proračunatim zato što, “oni nisu istinski zastupnici interesa Hrvatske u Bruxellesu nego izvršitelji briselskih naloga u Hrvatskoj”. “Kada Plenković dođe u Bruxelles gleda u pod i manji je od makova zrna“, ustvrdio je Bernardić.

  Saborski zastupnik, potpredsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku i kandidat SDP-a na listi za izbore za Europski parlament Joško Klisović izjavio je kako bi se Tajani zbog svojih riječi trebao ispričati, a u isprici bi trebao naznačiti da su Istra i Dalmacija neotuđivi dio hrvatskog teritorija.

  Njegovo objašnjenje nije dovoljno. Isprika mora biti jasna i nedvosmislena. On treba reći da su Istra i Dalmacija dio Republike Hrvatske, neotuđivi dio našeg teritorija. Sve manje od toga nije dobro i nije dovoljno. Sve dok se ne ispriča, gospodin Tajani će u očima hrvatske javnosti i građana  biti persona non grata“, poručio je Klisović.