Bernardić: “U Hrvatskoj je snazi izvanredno stanje, tražimo raspuštanje Sabora i izbore”

  Predsjednik SDP-a Davor Bernardić danas je, na izvanrednoj press konferenciji, još jednom oštro reagirao na događaje oko Agrokora, a osvrnuo se i na izvješće Europske komisije protiv rasizma i netolerancije u kojem Vijeće Europe (ECRI) upozorava da u javnom diskursu u Hrvatskoj eskalira rasistički govor mržnje protiv Srba, LGBT osoba i Roma, a koje je pripremljeno nakon posjeta ECRI-ja Hrvatskoj u travnju 2017. te se odnosi na razdoblje do 7. prosinca 2017.

  “Nakon što je jučer postalo jasno da je „predsjednik Vlade HDZ-a i HNS-a duboko upleten u aferu Agrokor, točnije u aferu izvlačenja više od 500 milijuna kuna iz tog koncerna, jasno je da se trgovalo povlaštenim informacijama i da se pogodovalo pojedincima, što predstavlja zloporabu položaja i ovlasti, a što po našem zakonodavstvu spada u kaznena djela. Oni koji su znali za ta djela, a to su tajili, također su počinili kazneno djelo. S pravom se pitamo zašto DORH još uvijek ne postupa u slučaju Agrokor.”

  Davor Bernardić i Arsen Bauk nakon izvanredne sjednice Predsjedništva SDP-a.

  Objavljuje SDP Hrvatske u 15. svibnja 2018

   

  Predsjednik SDP-a se zapitao i je li izostanak reakcije Državnog odvjetništva znak da su, u ovoj aferi, zatajile mjerodavne državne institucije, odnosno da je na njih izvršen politički pritisak.

  Bernardić se potom osvrnuo na sporno izvješće Vijeća Europe u kojem, između ostalog, stoji da u javnom diskursu u Hrvatskoj eskalira rasistički govor mržnje protiv Srba, LGBT osoba i Roma, da se događaju  i fizički napadi na te skupine kao i na njihovu imovinu.

  U izvješću se upozorava i na jačanje nacionalizma, posebno među mladima, i to često u obliku veličanja bivšeg fašističkog, ustaškog režima, a ECRI kritizira i neadekvatan odgovor hrvatskih vlasti na takvo jačanje netolerancije, koju se često ne smatra kaznenim djelom, dok se većinu slučajeva govora mržnje i nasilja motiviranog mržnjom, tretira kao prekršaj.

  Propisi protiv mržnje rijetko se primjenjuju, dok se odgovori hrvatskih vlasti na te incidente ne mogu smatrati u potpunosti primjerenima. Vlasti rijetko upućuju bilo kakve poruke protiv govora mržnje, a kazneni progon lako se odbacuje, naveo je Bernardić.

  “Za Hrvatsku je ovo sramotan izvještaj, a za njega je odgovorna ova Vlada. Zamislite, apsurda, tu istu Vladu podržavaju i zastupnici nacionalnih manjina, koje se po ovom izvještaju, smatraju ugroženima u Hrvatskoj. To bi značilo da ti isti zastupnici  podržavaju nasilje nad članovima njihove zajednice, kao i širenje ustaštva i mržnje.”

  Ocijenio je kako je u državi nastao “evidentan kaos” zbog nesposobnosti Plenkovićeve vlade, a mišljenja je i  kako su zbog svega državom zavladali “nepotizam, korupcija, kriminal i mržnja protiv onih koji su drugačiji po nacionalnoj, vjerskoj ili bilo kojoj drugoj osnovi”.

  “Zbog svega navedenog, za nas u SDP-u nema dvojbe: “U Hrvatskoj je na snazi izvanredno stanje. Zahtijevamo hitno raspuštanje Sabora i raspisivanje izbora. Ova Vlada je izgubila legitimitet, građani joj više ne vjeruju.”

   

  O parlamentarnim proceduralnim akcijama SDP-a u narednom razdoblju, govorio je predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk.

  “Prvo što ćemo učiniti jest staviti u proceduru prijedlog odluke o raspuštanju Hrvatskog sabora, kao legitimnog i proceduralnog načina izazivanja novih izbora. Nadamo se da će predsjednik Sabora, taj prijedlog staviti što prije na dnevni red. Za sutra, temeljem naših poslovničkih prava, pripremamo raspravu o Agrokoru. Zbog najnovijih natpisa u jednom tjedniku, iskoristit ćemo drugu poslovničku mogućnost i početkom lipnja, tražiti raspravu o našoj interpelaciji koja se „kiseli“ čekajući dnevni red, a koja se tiče re – nacionalizacije INA-e i HEP-a i ulozi tzv. grupe „Borg“ i u tom slučaju.”