Bernardić iz Gospića svim ženama uputio čestitku za Dan žena: “Kad žene u Hrvatskoj uspiju, uspjet će cijela Hrvatska”

  Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u petak je iz Gospića svim ženama uputio čestitku u povodu 8. marta, Međunarodnog dana žena.

  [MEĐUNARODNI DAN ŽENA]Žene u Hrvatskoj danas su potplaćene na nesigurnim radnim mjestima. Dok podižu djecu, skrbe o…

  Objavljuje SDP HrvatskeČetvrtak, 7. ožujka 2019.

   

  Zadovoljstvo mi je danas biti u Lici za Dan žena koji se obilježava na prijedlog njemačke socijaldemokratkinje Clare Zetkin koja je još 1910. predložila da se svugdje u svijetu obilježava dan u znak borbe za jednako pravo glasa i za ženska prava. Svim ženama čestitam 8. mart, socijaldemokratski praznik. Žene u Hrvatskoj danas, nažalost, nisu ravnopravne, a ta se neravnopravnost osjeća na radnim mjestima, kod kuće, u visini iznosa plaće i mirovine, a žene su žrtve i sve većeg broja obiteljskog nasilja. Protiv svega toga se moramo boriti kao odgovorno, demokratsko i moderno društvo“, poručio je Bernardić koji je u Gospić stigao povodom izvanrednih izbora za Županijsku skupštinu Ličko-senjske županije.

   

  Želja nam je da građani Ličko – senjske županije ne budu građani drugog reda. HDZ je u zadnjih trideset godina ovdje ostavio pustoš, stanovništvo se prepolovilo, a ovih 45 000 ljudi koji su još uvijek tu, većinom su stari i nemoćni i nerijetko su na pragu siromaštva. Zbog toga pozivam sve građane Ličko – senjske županije da u nedjelju na izborima podrže SDP i tako glasuju za jedinu alternativu, jedinu istinsku promjenu te da na taj način podrže naš plan za povećanje plaća i mirovina“, rekao je čelnik SDP-a u izjavi za medije.

  U čestitki na Facebooku, predsjednik SDP-a je napisao da je “pred nama još mnogo toga što trebamo napraviti da bi žene bile ravnopravne u svakom segmentu života. Primjerice, u Europi su žene još uvijek 16% slabije plaćene za isti posao od svojih kolega muškaraca, posljedično primaju manje mirovine, mnogo ih je manje na rukovodećim mjestima, kao i u politici”.

  Žene ne bi trebale prolaziti maratonske i višestruke prepreke, koje muškarci nemaju, da bi uspjele u životu. Mi socijaldemokrati živimo za dan kada će sve žene imati jednake šanse za uspjeh i jednaka prava kao i muškarci“, poručio je.

  Komentirajući izjavu bivšeg HDZ-ovca Darka Milinovića da na njegovoj listi ima najviše žena, Bernardić je podsjetio da je upravo SDP prva i zasad jedina politička snaga u Hrvatskoj koja je na svojim listama ostvarila rodni paritet, što je iskorak u osnaživanju žena  u politici.

  Darka Milinovića i HDZ, koji su zapravo dva prsta jedne ruke, neću komentirati. Mogu samo reći da sam iznimno ponosan što smo mi u SDP-u u Statut ugradili povijesnu odredbu po kojoj na listama SDP-a imamo ostvaren puni rodni paritet, 50 posto muškaraca i 50 posto žena na svim izbornim listama. To je prvi i zasad jedini istinski iskorak koji je napravila neka velika stranka u Hrvatskoj. Ako želite mijenjati društvo, prvo morate mijenjati sebe, a SDP je to pokazao. U potpunosti sam siguran da kad žene u Hrvatskoj uspiju, uspjet će cijela Hrvatska“, kazao je predsjednik.

  Problem iseljavanja nije samo izražen u Ličko – senjskoj županiji, ustvrdio je Bernardić i podsjetio da je u zadnje dvije godine mandata Andreja Plenkovića, Hrvatsku napustilo preko 130 tisuća ljudi, a glavni razlog odlaska su, kako je rekao, niske plaće, loša kvaliteta života, ali i gubitak povjerenja u institucije.

   Na pitanje o stanju u SDP-u rekao je kako je ta stranka u posljednjih 27 godina u Hrvatskoj “ona koja je mijenjala povijest, rušila predrasude, uklanjala barijere među ljudima“.

  SDP je dva puta dosad oporavljao Hrvatsku nakon što je HDZ ostavio potpuni nered, devastirano gospodarstvo, opustošenu zemlju. Mi smo Hrvatsku uvijek vraćali na put rasta i oporavka, a to ćemo učiniti i kad treći put preuzmemo odgovornost. Spremni smo u svakom trenutku. Mi u SDP-u se konsolidiramo, radimo na onome što je primarni smisao socijaldemokracije, a to je borba za svakog čovjeka, za njegovo dostojanstvo, radno mjesto“,zaključio je predsjednik SDP-a.

  Osim Bernardića u petak je u Gospiću bio i saborski zastupnik SDP-a te kandidat na listi za izbore za Europski parlament Predrag Fred Matić koji je rekao da će SDP Lici “donijeti perspektivu”.