Bernardić: „Izborit ćemo se za to da minimalna plaća u Hrvatskoj bude 4.000 kuna!“

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u utorak je,  na štandu SDP-a, u zagrebačkom parku Maksimir, zajedno sa stranačkim kolegicama i kolegama te glavnim tajnikom stranke Nikšom Vukasom, Zagrepčankama i Zagrepčanima dijelio crvene karanfile povodom Međunarodnog praznika rada.

Bernardić je svim radnicama i radnicima, članicama i članovima SDP-a, građankama i građanima uputio čestitku povodom 1. maja, rekavši kako će SDP uputiti prijedlog Zakona o povećanju minimalne plaće kako bi minimalna plaća u Hrvatskoj iznosila 4.000 kuna neto.

“Svim građankama i građanima želim sretan Prvi maj, praznik rada. Moja poruka danas ovdje jest ta da se moramo izboriti za to da niti jedna plaća u Hrvatskoj ne bude manja od 4.000 kuna te da niti jedna radnica ni radnik u Hrvatskoj ne smije raditi za manji iznos od toga. To je minimum minimuma za život dostojan čovjeka.”

SDP Hrvatske je bio i ostat će najveći zaštitnik radničkih prava jer smo kroz brojne prijedloge zakona i zakonske…

Objavljuje Davor Bernardić1. svibnja 2018

U izjavi za medije komentirao je rad nedjeljom, rekavši kako se on osobno zalaže za to da nedjelja bude neradna, no kako moramo biti svjesni da je Hrvatska turistička zemlja pa je takva ideja u praksi teško ostvariva.

“Mislim da bi nedjelja trebala biti neradni dan, no vodeći računa o tome da je Hrvatska turistička zemlja, rad nedjeljom je nužno zlo. Jasno je da rad nedjeljom stoga treba biti adekvatno plaćen, odnosno puno više nego drugi dani u tjednu. SDP-ov prijedlog je da rad nedjeljom bude plaćen 50 posto više.”

Bernardić je ranije upozorio kako čak 70% radnica i radnika u Hrvatskoj radi za plaću ispod 5.000 kuna, dok 100.000 radnika radi za plaću ispod 3.000 kuna, odnosno za minimalnu plaću te da su uvjeti rada nesigurni, zbog čega je SDP i krenuo u inicijativu za povećanjem minimalne plaće radnika na 4 000 kuna, odnosno 60% prosječne plaće.

Nakon Maksimira, predsjednik SDP-a i glavni tajnik stranke zaputili su se u Čakovec, na tradicionalno druženje i grah podno zidina Starog grada u organizaciji SDP-a.

Bernardić je u Čakovcu ponovio kako zbog nesigurnih uvjeta rada u Hrvatskoj radnici ne mogu planirati obitelj jer nemaju elementarne uvjete za život te da se osiguravanjem ugovora za stalno, povećanjem minimalne plaće i lakšim dolaskom do stana, mladim obiteljima mora osigurati kvalitetan život u Hrvatskoj.
Predsjednik SDP-a potom je obišao i Varaždin gdje je, osim druženja s građanima, održao i kratak govor na temu položaja radnika, poručivši kako će SDP ostati najveći zaštitnik radničkih prava u Hrvatskoj.