Bernardić: Korupcija je postala zaštitni znak ove Vlade

“Hrvatsku proždire korupcija, potonula je u zadnje tri godine po indeksu percepcije korupcije i u društvu najkorumpiranijih zemalja u EU, morali ste zbog korupcije smijeniti pola vaše vlade. Što radite po pitanju korupcije”, pitao je Bernardić premijera Andreja Plenkovića tijekom aktualnog prijepodneva u Hrvatskom saboru.

Spomenuo je i pritisak na Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa upitavši premijera kakvu poruku šalje građanima nepoštujući institucije.

KORUPCIJA JE ZAŠTITNI ZNAK OVE VLADE

[KORUPCIJA JE ZAŠTITNI ZNAK OVE VLADE]Moram vas podsjetiti gospodine premijeru da je upravo vaša suradnica ministrica Dalić morala otići zbog sumnje na korupciju u aferi Borg, da je potpredsjednik Vlade Tolušić morao otići zbog nepoznatog porijekla imovine, da je ministar Marić morao otići zbog sumnjivog stjecanja imovine, da je ministrica Žalac morala otići zbog afere Mercedes, da je vaš suradnik i politički tajnik HDZ-a Kuščević morao otići zbog sumnje na korupciju u čitavom nizu afera te da je vaš suradnik Kalmeta još uvijek pod nizom optužnica za izvlačenje javnog novca. Korupcija je postala zaštitni znak ove Vlade. Inzistiramo na antikorupcijskim zakonima, kako se vlada kao što je vaša nikada ne bi ponovila Hrvatskoj.

Objavljuje Davor Bernardić u Srijeda, 18. rujna 2019.

“Niste riješili ni siromaštvo, male plaće i mirovine, iseljavanje, a korupcija je jedan od glavnih razloga zašto građani napuštaju zemlju. Vi upravo potičete i ohrabrujete korupciju jer vaša vlada ovisi o kupovini mandata odnosno o političkoj korupciji”, rekao je Bernardić upitavši zašto ne raspiše prijevremene izbore.

Bernardić nije bio zadovoljan odgovorom premijera, nabrojavši sve ministre koji su morali otići zbog sumnji na korupciju zaključivši kako je korupcija “zaštitni znak vlade” te da “Sanaderova vlada djeluje kao dječji vrtić kada je riječ o korupciji”.

“Zašto kršite hrvatske zakone, vi i članovi vaše Vlade”, upitao je Klisović premijera istaknuvši kako svi moraju poštivati zakone ako želimo biti država vladavine prava, pa zato nije jasno zašto ministri i Vlada ne dostavljaju dokumente koje traži Povjerenstvo o putu u Finsku na stranački skup.

Klisović je zatražio pisani odgovori ustvrdivši da se premijer postavlja iznad zakona i šalje poruku da zakoni u ovoj zemlji ne vrijede za sve jednako. “Time doprinosite klimi kaosa i destrukcije u ovom društvu”, poručio je Plenkoviću.

“Mediji su možda slobodni, ali novinari nisu”, ustvrdio je Jovanović kojeg premijer nije uvjerio da su u Hrvatskoj nema pritiska na novinare i medije. “Imate primjer Đurđice Klancir i Gordana Duhačeka kao dokaz da ima pritiska na novinare”, dodao je.

Maras je došao u sabornicu s laptopom na kojem je naljepnica s natpisom HDZ=korupcija. “Ja se HDZ-a ne plašim. Građani su me birali da kažem da je dosta korupcije HDZ-a. Moje je pravo da iznosim svoj stav”, poručio je Maras.

Zastupnici SDP-a Damir Mateljan i Sabina Glasovac u svojim pitanjima nastavili su prozivati Vladu za korumpiranost, nepotizam i sukob interesa ponavljajući pitanja premijeru zašto je smijenio bivše ministre Gabrijelu Žalac, Gorana Marića, Lovru Kuščevića…

(tekst: Hina)