Bernardić: Krećemo u formiranje šireg antikorupcijskog saveza

  Socijaldemokratska partija Hrvatske predstavila je antikorupcijski plan koji je usvojen na jučerašnjoj sjednici Predsjedništva. O planu su govorili predsjednik SDP-a Davor Bernardić, sociolog Josip Kregar i saborski zastupnik Željko Jovanović.

  Davor Bernardić istaknuo je kako je korupcija prepreka razvoju zemlje i kako imamo najkorumpiraniju Vladu ikad.

  “Građani iseljavaju zbog nepovjerenja u institucije koje zatvaraju oči pred kriminalom. DORH kao da ne postoji, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa je pod stalnim pritiskom, a Sabor je leglo političke korupcije i odavno ne odražava volju građana. Mi želimo zdravo društvo u kojem su institucije brana samovolji pojedinaca.”

  Dodao je kako je svjesan da je za iskorjenjivanje korupcije potreban sveobuhvatan plan i da je to veliki zahvat, ali tako nešto smatra neophodnim.

  “Zemlja je u rasulu zbog korupcije, a naš je plan postići širi društveni konsenzus i formirati antikorupcijski savez”.

  Komentirao je aktualnu situaciju: “Iako su smjenjeni oni ministri čiji smo opoziv planirali pokrenuti ovo nije naša pobjeda nego poraz Hrvatske. Ovo nije rekonstrukcija, nego prikrivanje kriminala. Ministri sa ozbiljnim sumnjama na kriminal i korupciju umjesto u DORH idu u Sabor. Umjesto vlade reformi imamo vladu korupcije”, istaknuo je Bernardić te dodao kako je Plenković kriterijem kojim je smijenio ove ministre trebao smijeniti i sam sebe već u aferi Borg.

  “Smatramo da cijela koruptivna hobotnica mora otići s vlasti jer je sramota za Hrvatsku. Svi koalicijski partneri koji će podržati kriminalnu radnju su jednako odgovorni i jedina prava rekonstrukcija u interesu građana je raspisivanje novih izbora”, zaključio je.

  Sociolog Josip Kregar kazao je kako nije rješenje da ministri s teškim optužbama postaju zastupnici i da trenutno korupcija u Hrvatskoj nije incident nego sustav.

  “Nije riječ o pojedincu nego u organiziranim skupinama. Korupcija nije pitanje lošeg odgoja u kući, školovanja, mentaliteta. Korupcija je posljedica loše vlasti. Ne samo da je neefikasna, nego je sadašnja vlast uništila institucije koje su trebale biti prepreka za korupciju i koje su je trebale kažnjavati. Kazne trebaju biti veće, a postupci brži. Naš program sačinjava niz mjera koje će trebati usvojiti kroz zakonske prijedloge. Institucije moraju zajamčiti to da se vlast ponaša odgovorno,” zaključuje Kregar.

  Saborski zastupnik Željko Jovanović istaknuo je da će sutra Hrvatski sabor doživjeti vrhunac rugla.

  “O rekonstrukciji će glasati većina koja ne predstavlja volju naroda. Za spas Plenkovića glasat će žetončići koji su pobjegli od volje svojih birača, HNS-ovci kojima su birači dali glas da HDZ ne bude na vlasti. To je poraz demokracije i primjer korupcije. Od svih oblika korupcije najgora je ona politička” istaknuo je Jovanović te dodao kako imamo sustav u kojem je svatko korumpiran ako se odredi visoka cijena.

  “Naš plan dolazi u pravom trenutku, sadašnjost smo izgubili, ali budućnost možda nismo. Trebamo aktivne i kritične građane, a ne poslušnike. Naš antikorupcijski plan podrazumijeva i savez s građanima, jer će se i građani uključiti u njegovo kreiranje. Naša poruka je: Trebamo institucionalni i društveni preporod i imamo političku snagu za to”, zaključio je Jovanović.