Bernardić na Maršu za znanost: „Evidentno je da zbog nesposobnosti ove Vlade djeca neće imati bolje obrazovanje“

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić subotnje zagrebačko jutro iskoristio je za sudjelovanje u „Maršu za znanost“ kojim se želi upozoriti na nedovoljno ulaganje u znanost i visoko obrazovanje, koje je u Hrvatskoj, nažalost,  redovito praćeno iskrivljavanjem znanstvenih činjenica, predrasudama i osobnom promocijom u svrhu osvajanja jeftinih političkih bodova, dok se u isto vrijeme, ističu organizatori, cjelovita kurikularna reforma zamjenjuje parcijalnim rješenjima koja diktiraju kratkoročni politički kompromisi. Znanost, stoga, nema mjesto koje zaslužuje u našem društvu.

“Bez društva znanja nema zdravog razvoja ni rasta gospodarstva. Već dugo u SDP-u upozoravamo da u ovoj zemlji nitko dosad nije imao hrabrosti mijenjati sustav, napraviti reforme obrazovanja, pravosuđa, zdravstva… Zbog toga kao društvo stagniramo. Mladi u tom procesu pozitivnih promjena imaju ključnu ulogu. Vrijeme je da se u Hrvatskoj potakne solidarnost, nagradi izvrsnost, cijeni znanje i aktivizam.”

Bernardić je ovom prilikom kritizirao i Vladu rekavši kako je jedino čime se bave kada su u pitanju obrazovanje i reforme kadroviranje i uhljebljivanje.

“Najnoviji primjer je imenovanje Radovana Fuchsa na mjesto posebnog savjetnika za provedbu kurikularne reforme. To jasno govori što premijer misli o HNS-u kao koalicijskom partneru i ministrici Divjak. Jednostavno im je poslao poruku da su mu nebitni i da ih ne smatra partnerima dostojnim provedbe obrazovne reforme. Evidentno je da zbog nesposobnosti ove Vlade djeca, nažalost, neće imati bolje obrazovanje.”

Upitan za komentar oko jučerašnjih događaja u Saboru, Bernardić je rekao kako je napokon nakon 400 dana od zahtjeva SDP-a, Istanbulska konvencija izglasana te je ocijenio da je riječ o civilizacijskom dosegu kojim se nazadnjačkim snagama u Hrvatskoj reklo odlučno ne.

“Sve one stranke i zastupnici koji jučer u Saboru nisu podržali ratifikaciju Istanbulske konvencije, kao i oni  koji nisu glasali, pokazali su da predstavljaju nazadnjačke snage zbog kojih Hrvatska kao civilizirana zemlja ne može naprijed. SDP stoga ima zadaću i dalje biti prvi na braniku osobnih sloboda, ljudskih prava i ono što je najvažnije u zaštiti ljudskih života.”

Na upit oko pokušaja oporbe da se izglasavanjem opoziva smijeni potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić, predsjednik SDP-a je rekao:

“Svi koji su glasovali za njezin ostanak, glasovali su zapravo za nastavak legalne pljačke u Agrokoru i otpuštanje radnika. Pozivam sve iz ove tanke vladajuće većine da objasne radnicima koji su ostali bez posla u ovom zasad neuspješnom procesu restrukturiranja,  njihovim obiteljima i svojim biračima, zašto su podržali Martinu Dalić, legalnu pljačku i besramno bogaćenje savjetnika u Agrokoru. Zaštitom Martine Dalić, Plenković je pokazao da između njih dvoje nema razlike. Odnosno, da stoji iza svih njezinih loših poteza.”

U “Maršu znanosti” u subotu, osim predsjednika stranke, sudjelovali su i glavni tajnik Nikša Vukas, saborski zastupnici SDP-a Sabina Glasovac, Bojan Glavašević, članica Predsjedništva Ivana Posavec Krivec, izvršni tajnik SDP-a Dragan Zelić i drugi.