Bernardić: Ovo nije pitanje samo političke, već postoji ozbiljna sumnja i na kaznenu odgovornost

  Klub zastupnika Socijaldemokratske partije Hrvatske, uz podršku i drugih oporbenih klubova, u saborsku proceduru uputio je Prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja Lovri Kuščeviću, ministru uprave u Vladi Republike Hrvatske. Na konferenciji za medije govorili su predsjednik SDP-a Davor Bernardić, saborski zastupnici Peđa Grbin i Saša Đujić.

  Bernardić je istaknuo kako je ovakav prijedlog potaknut informacijama koje su se pojavile u javnosti i koje dovode u pitanje integritet Lovre Kuščevića, kao i njegovu dostojnost za obavljanje te funkcije.

  “Sve navedeno je duboko nemoralno, protivno prisezi koju je dao kada je postao ministar. On više ne smije obnašati dužnost ministra u Vladi. Bit će zanimljivo vidjeti kako će kod glasovanja reagirati druge stranke ove Vlade, hoće biti na strani ove najkorumpiranije Vlade u hrvatskoj povijesti ili na strani građana. Ovo nije opoziv zbog političke odgovornosti nego zbog sumnje na ozbiljna kaznena djela.”

  SDP POKRENUO PITANJE POVJERENJA MINISTRU LOVRI KUŠČEVIĆU

  [KOD KUŠČEVIĆA POSTOJI OZBILJNA SUMNJA NA KAZNENU ODGOVORNOST]Kuščević više ne smije obnašati dužnost ministra. Bit će zanimljivo vidjeti kako će glasati druge stranke ove Vlade, hoće biti na strani ove najkorumpiranije Vlade u povijesti ili na strani građana. Ovo nije opoziv samo zbog političke odgovornosti, nego i zbog sumnje na ozbiljna kaznena djela. Uskoro ćemo predstaviti antikorupcijske mjere koje uključuju zakon o porijeklu imovine, strožu kontrolu javne nabave, imovinskih kartica, transparentnost financiranja političkih kampanja, a inzistirat ćemo i na tome da Povjerenstvo za sukob interesa bude lišeno svakog političkog pritiska.

  Objavljuje SDP Hrvatske u Srijeda, 3. srpnja 2019.

  Dodao je i kako se u svakoj ozbiljnoj državi ovim pitanjima bave institucije poput DORH-a. Najavio je i kako će SDP uskoro predstaviti prijedloge antikorupcijskih mjera koje uključuju: zakon o porijeklu imovine, strožu kontrolu javne nabave, transparentnost financiranja političkih kampanja, strožu kontrolu imovinskih kartica te će inzistirati na tome da Povjerenstvo za sukob interesa bude lišeno svakog političkog pritiska. Korupcija je izdaja našeg društva, to je jedan od razloga zbog kojeg ljudi sele.


  Kreator Prijedloga za pokretanje povjerenja Peđa Grbin zahvalio je medijima na predanom radu jer je zahvaljujući njima sve ovo postalo dostupno javnosti.

  “Ovo što su mediji napravili pokazuje zašto moraju ostati slobodni. Bez slobodnih medija nema poštene vlade. Lovro Kuščević nije brinuo o javnom interesu nego o svom i on mora otići. O ovom Prijedlogu se mora raspravljati u idućih 30 dana. Očekujemo da se Vlada očituje, kad već ministar nema toliko morala da odstupi. Kakva je to Hrvatska u kojoj Lovro Kuščević može biti ministar?”   

  Saša Đujić osvrnuo se na najnovije ministrove izjave te rekao kako on ne pokazuje ni najmanju dozu samokritičnosti i odgovornosti nego samo bahatost, kao i premijer.

  “Smatramo da je on otišao, samo to još ne zna.”