Bernardić u Oporbenom zarezu: “Ministrica Žalac je u očitom sukobu interesa”

  Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u ponedjeljak je, nakon što je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo postupak protiv ministrice Gabrijele Žalac vezano za slučaj luksuznog mercedesa i kredita HBOR-a, ustvrdio kako je tu riječ o očitom sukobu interesa jer postoji čitav niz sumnjivih okolnosti, pogotovo kada je u pitanju javna nabava.

  Bernardić je u emisiji Hrvatskog radijaOporbeni zarez” izjavio kako treba razmotriti postoji li povezanost između ministrice i šibenskog poduzetnika Josipa Stojanovića Jollyja koji je dobio kredit HBOR-a, u čijem je Žalac Nadzornom odboru, za nabavku gradskih autobusa u Splitu, kao i u odnosu na mercedes koji je dan na korištenje članovima njene obitelji.

   

  “To je očiti sukob interesa, tu postoji čitav niz sumnjivih okolnosti pogotovo kada je u pitanju javna nabava, no pustimo nadležna tijela da ispitaju cijeli slučaj”, kazao je Bernardić.

  Ovo neodoljivo smrdi na korupciju

  Pozvao je Ministarstvo financija da utvrdi porijeklo imovine majke ministrice Žalac, kako bi se vidjelo o kakvoj se transakciji radi vezano uz spomenuti mercedes, kakvi su ugovori i s čime je to povezano, “jer ovo  neodoljivo podsjeća, odnosno smrdi na korupciju”.

  Otkud HDZ-u novci?

  [NEKA MINISTRICA ŽALAC KAŽE ODAKLE JOJ NOVCI ZA TAKO SKUPO VOZILO] Otkud vam, gospodo iz HDZ-a, novci? Neki dan smo uspjeli pročitati da vam je Mamić dao milijun eura u crne fondove. Otkud novci ministrici Žalac, koja mjesečno za najam automobila plaća 36.000 kuna, a plaća joj je 20.000 kuna? Kada je u vašoj režiji, svako malo se dogodi da nestane novac. Pored ovakvog HDZ-a, treba rigorozna kontrola i glasačkih i referendumskih listića. Nećemo dopustiti da niti jedan referendum ugrozi ustavom zajamčena prava nacionalnih i drugih manjina. Vi ste na strani nacionalnih manjina samo onda kada vam trebaju njihove ruke u Saboru.

  Objavljuje Davor Bernardić u Srijeda, 20. ožujka 2019.

   

  Ministricu smatra politički odgovornom jer je, tvrdi, njezino Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU povuklo tek 15 posto europskog novca.

  Po prvi puta više novaca uplaćujemo u europski proračun nego što iz njega dobivamo za projekte koje bi Hrvatska trebala financirati. To je skandalozno i pokazuje podbačaj ministarstva i u potpunosti se ogleda nemar. Ako nije u tri godine mogla produžiti vozačku, kako će povući sredstva iz EU“, upitao je.

   

  Na ministričine tvrdnje da joj smješta, odnosno podmeće netko iz njezine stranke Bernardić je kazao da HDZ ima više problema nego se to javno vidi. “Kada već vole dijeliti savjete i lekcije po drugim strankama, neka počiste u vlastitom dvorištu“, poručio je.

  Podupire prijedlog Živog zida da se izmijeni Zakon o sprječavanju sukoba interesa, na način da se u imovinsku karticu dužnosnika unosi i imovina njegove bliže obitelji, istaknuvši da se u SDP-u u potpunosti zalažu za transparentnost kada su političari ili bilo koji javni dužnosnici u pitanju.

  Nedopustivo da tvrtka supruge Branka Bačića crvljivo meso distribuira školskoj djeci

   “Ne može se dogoditi kao u slučaju predsjednika Kluba zastupnika HDZ-a Branka Bačića da tvrtka njegove supruge ima aferu u kojoj je crvljivo meso distribuirano djeci u riječkoj osnovnoj školi. To je potpuno nedopustivo“, dodao je.

  Bernardić nije želio komentirati je li i koliko zadovoljan radom Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, rekavši da će prava ocjena tog tijela biti odlučivanje u “aferi Borg” vezano za Agrokor.

  Ne mogu to komentirati dok se Povjerenstvo ne reflektira na cijeli slučaj aktera u grupi Borg, a tu su uključeni i premijer Andrej Plenković i ministar financija Zdravko Marić, koji je od početka u eklatantnom sukobu interesa po pitanju Agrokora“, naglasio je.

  Upitan boji li se da bi zbog ovakvih izjava mogao sudski odgovarati, s obzirom da ga je bivši Vladin povjerenik za Agrokor Ante Ramljak tužio zbog njegovih optužbi u aferi Borg, odgovorio je kako se ne boji ničega.

  Čisti apsurd je da je u cijeloj aferi oko Agrokora jedino predsjednik pozicije završio na sudu jer sam upozoravao na eklatantno trgovanje povlaštenim informacijama. Želim samo da se istina sazna i izađe na vidjelo“, istaknuo je čelnik SDP-a.

  Most amandmanima nije mogao postići da se zakon ne izglasa 

  Na pitanje zašto se oporba nije pridružila Mostu koji je 33 sata amandmanima odugovlačio saborsku raspravu i odlučivanje o Zakonu o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referendume, odgovorio je da se kroz amandmane ne može postići da se zakon ne izglasa.

   “Što god da mi napravili, mi smo u SDP-u procijenili da bi HDZ na ovaj ili onaj način izglasao taj zakon“, kazao je.

  HDZ ŽELI OPRAVDATI NOVAC IZ CRNIH FONDOVA

  [HDZ OVIM ZAKONOM ŽELI OPRAVDATI NOVAC IZ CRNIH FONDOVA]Još jednom upozoravam da HDZ diže dopušteni iznos koji se može potrošiti u kampanji, kako bi na neki način opravdali novac koji dobivaju iz crnih fondova. Dizanjem dopuštenog iznosa žele legalizirati novac iz crnih fondova, oprati ga i prikazati u predizbornoj kampanji. Nikada nećemo dopustit da bilo koji referendum dovede u pitanje Ustavom zajamčena prava nacionalnih, vjerskih i rodnih manjina. Mi u SDP-u ne dijelimo ljude, svatko je pozvan dati svoj doprinos i svi ljudi u Hrvatskoj moraju biti ravnopravni.

  Objavljuje Davor Bernardić u Petak, 22. ožujka 2019.

   

  Za dojučerašnjeg SDP-ovca Sinišu Vargu, koji je prilikom glasanja o tom zakonu stao uz saborsku većinu, Bernardić je rekao kako on “očito nije neovisan”.

   “Najviše je rekao sam o sebi kada je podržao zakon o legaliziranju HDZ-ovih crnih fondova. Očito se pridružio vladajućoj koaliciji i na taj način sam sebe diskreditirao”, istaknuo je te Vargu ponovno pozvao da mandat vrati SDP-u.

  Ne brine me što je Varga 9. ‘bivši’ SDP-ovac, to je normalno u velikim strankama

  Ne brine ga, tvrdi, što je Varga deveti zastupnik koji je napustio Klub SDP-a u Saboru.

  To je normalan proces u velikim strankama“, ustvrdio je i dodao kako ga više brine leglo korupcije u Saboru koji, ističe, više ne odražava više volju građana. Drži i da najveći dio te korupcije “odrađuje” predsjednik Stranke rada i solidarnosti Milan Bandić u suradnji s premijerom Plenkovićem.

  Predsjednik SDP-a smatra kako bi bilo najpravednije raspisati prijevremene parlamentarne izbore, napominjući da je SDP-ov zahtjev u proceduri te će ga u slijedećim mjesecima staviti na dnevni red.

  Hoće li odstupiti ako SDP ne osvoji tri mandata u EP: Ja sam optimist

  Upitan hoće li podnijeti ostavku ukoliko SDP ne osvoji ciljana tri mandata na europskim izborima, kazao je kako je optimisti te će sukladno Statutu stranke nakon izbora o rezultatima razgovarati na Glavnom odboru.

  Marina će potpisati za #referendum jer ne želi provesti mirovinu na rubu preživljavanja. Poziva te da se pridružiš dok ne postane prekasno.#67jepreviše ✊

  Objavljuje 67 je previšeUtorak, 26. ožujka 2019.

   

  Vezano za nacionalne parlamentarne izbore i moguću koalicijsku suradnju s Amsterdamskom koalicijom Bernardić kaže kako će nakon europskih izbora “biti stvari biti jasnije” te da “u razgovoru s progresivnim strankama” vidi potencijal za promjene u Hrvatskoj.

  Bernardić je najavio i potporu referendumskoj inicijtivi sindikata “67 je previše” jer se SDP protivi sadašnjem prijedlogu mirovinske reforme. 

  Na novinarsku opasku da je prag od 67 godina odlaska u mirovina digla SDP-ova Vlada, dok je HDZ-ova Vlada ubrzala rok u kojem bi se na 67 godina trebalo prijeći, komentirao je da je  to “ukoliko je to napravljeno bila greška i da ju se može ispraviti podrškom referendumu“.