Bernardić: “Plenković je duboko upleten u aferu Agrokor, znao je da se trguje informacijama i pogoduje pojedincima”

  Na početku saborske sjednice jutros se za riječ javio predsjednik SDP-a Davor Bernardićkoji je još jednom istaknuo kako će SDP u poceduru poslati zahtjev za raspuštanjem parlamenta i raspisivanje izbora.

  Bernardić je rekao kako je još u ponedjeljak postalo jasno da je “predsjednik HDZ-a i HNS-a duboko upleten u aferu Agrokor, tj. u izvlačenje 500 milijuna kuna za savjetničke usluge “, a rekao je i  to da je premijer znao i bio upućen u sve što se događalo u Agrokoru, što potvrđuje i sadržaj mailova.

  “Očito je da se trgovalo informacijama i da se pogodovalo pojedincima, što spada u zloporabu položaja i ovlasti po kaznenom zakonu. Podsjećam da je i čin prikrivanja kaznenog djela, također kazneno djelo.  Poručujem da ovaj put neće proći pokušaj kupovanja vremena i skretanja s teme. Hrvatska ne smije biti taoc jednog čovjeka. Političku odgovornost predsjednika Vlade ne očekujem jer je nema, ali se pitam gdje je nestala odgovornost svih vas koji ste glasali za Martinu Dalić na opozivu. Svjesni ste da ste pogriješili, ali očito je da ne osjećate nikakvu odgovornost prema biračima.”

  Ako je bivša potpredsjednica Dalić morala otići,  onda se s pravom pitamo zašto DORH još ne postupa, kazao je Bernardić te se zapitao jesu li u slučaju afere Agrokor zatajile institucije države.

  “Je li na SOA-u i DORH izvršen politički utjecaj?”

  U Saboru je komentirao i  izvješće Europske komisije protiv rasizma i netolerancije u kojem Vijeće Europe (ECRI) upozorava da u javnom diskursu u Hrvatskoj eskalira rasistički govor mržnje protiv Srba, LGBT osoba i Roma.

  “Jačanje nacionalizma, rasističkog govora, govora mržnje i ustaštva, posebice među mladima…a  u izvješću se navodi i da ova Vlada ne čini ništa da to spriječi.  Apsurd je da tu istu Vladu podržavaju i zastupnici nacionalnih manjina, koje se po ovom izvještaju, smatraju ugroženima u Hrvatskoj. To bi značilo da ti isti zastupnici  podržavaju nasilje nad članovima njihove zajednice, kao i širenje ustaštva i mržnje. Državom su zavladali nepotizam, korupcija, kriminal i mržnja protiv onih koji su drugačiji po nacionalnoj, vjerskoj ili bilo kojoj drugoj osnovi.”

  Ponovio je da silnih afera građani Plenkovićevoj vladi ne vjeruju te je ona izgubila svaki kredibilitet i legitimitet,

  “Šaljemo u proceduru zahtjev  za hitno raspuštanje Sabora i raspisivanje izbora.”