Bernardić: “Plenković je šutnjom i nečinjenjem prikrivao kaznena djela u Agrokoru, tražimo kažnjavanje odgovornih i izbore!”

  Nakon što je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić zbog afere s mailovima i curenja dokumentacije u javnost iz koje je vidljiv skandalozan način nastajanja Lex Agrokora, dala ostavku, njezin je potez u izjavi komentirao i predsjednik SDP-a Davor Bernardić:

  “Danas smo svjedočili činu službenog priznanja i potvrde od strane predsjednika Vlade HDZ-a i HNS-a na sve ono što smo zadnjih mjeseci mi u SDP-u upozoravali, a tiče se najveće korupcijske afere u hrvatskoj povijesti. Ponavljam, afera FIMI Media je, s obzirom na ovo što se događa u Agrokoru, dječja igra.”

  UŽIVO Davor Bernardić:"Danas smo svjedočili činu službenog priznanja i potvrde od strane predsjednika Vlade HDZ-a i HNS-a na sve ono što smo zadnjih mjeseci mi u SDP-u upozoravali, a tiče se najveće korupcijske afere u hrvatskoj povijesti. Ponavljam, afera FIMI Media je, s obzirom na ovo što se događa u Agrokoru, dječja igra.Ovime priča tek počinje. S obzirom da se radi o javnom priznanju, pozivam DORH da napokon reagira sukladno zakonima u Hrvatskoj. Tražimo kažnjavanje odgovornih i tražimo izbore."

  Objavljuje SDP Hrvatske u 14. svibnja 2018

   

  Bernardić je rekao kako je “u loše isplaniranom igrokazu danas pred novinarima”, premijer Plenković čak nekoliko puta spominjao rokove oko nagodbe, tražeći tako alibi u navodnom nedostatku vremena za postupak rekonstruiranja Agrokora.

   

  “Ali to ne može biti olakotna okolnost za sve nepravilnosti i sav kriminal koji se događa u Agrokoru. Sada smo i svjedoci toga da nakon što je prvi izvanredni povjerenik Ante Ramljak morao otići, i nakon ostavke potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić, da je cijeli proces kontaminiran, stoga s pravom strepimo i strahujemo za konačni ishod krize u Agrokoru.”

  Bernardić je podsjetio na činjenice vezane uz taj posrnuli koncern, rekavši kako još uvijek nema teksta nagodbe s vjerovnicima, a nema ni Stalnog vjerovničkog vijeća.

  “Jedino čega ima na pretek jest strah za radna mjesta radnica i radnika u Agrokoru. Sad već bivša potpredsjednica Vlade danas je poručila kritičarima da su se lovili za detalje. Kad sam slušao nju i premijera danas na konferenciji za medije, stekao sam dojam da ona odlazi zbog svojih zasluga. Bilo bi smiješno, da nije tragično.”

  Bernardić je premijeru poručio kako  priča s odlaskom Martine Dalić  “sigurno neće završiti” te je pozvao DORH, kao i sve druge nadležne institucije, da detaljno ispitaju slučaj Agrokor.

  “Ovime priča tek počinje. S obzirom da se radi o javnom priznanju, pozivam DORH da napokon reagira sukladno zakonima u Hrvatskoj. Tražimo kažnjavanje odgovornih i tražimo izbore.”

  Na kraju je dodao kako bi u svim “normalnim europskim zemljama”, ostavka premijera zbog ovakvog skandala bila očekivana stvar političke odgovornosti.

  “Danas se potvrdilo da je Plenković cijelo vrijeme znao za aferu tešku 500 milijuna kuna, kao i za sadržaj mailova. Očito je da je šutnjom i nečinjenjem prikrivao kaznena djela, kao što su trgovanje informacijama i pogodovanje, a što se, u ovom slučaju, mora okarakterizirati kao zloporaba položaja i ovlasti. Prikrivanje inkriminirajućih radnji po hrvatskim je zakonima također kazneno djelo.”