Bernardić: “Plenković je ulovljen u laži, Vlada mora otići”

  Predsjednik SDP-a Davor Bernardić poručio je u ponedjeljak kako, nakon izjave američkog veleposlanika u RH Roberta Kohorsta da je Hrvatsku obavijestio da ne može kupiti F-16 Barak te premijeru dao i dokument, zbog te velike međunarodne blamaže Vlada na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem, koji je “ulovljen u laži“, mora otići.

   “Zbog najnovije izjave američkog veleposlanika Roberta Kohorsta u Hrvatskoj, koji je danas potvrdio da je papir upozorenja postojao, Plenković je ulovljen u laži. Predsjednik Vlade je ulovljen u laži, očito je da su i predsjednik Vlade i predsjednica države i ministar Krstičević bili upoznati s uvjetima prodaje, a lagali su da nisu“, rekao je Bernardić na izvanrednoj konferenciji za novinare u središnjici stranke.

  [ PLENKOVIĆ I GRABAR-KITAROVIĆ SU SVE ZNALI I LAGALI]Davor Bernardić: "Američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst danas je potvrdio da je papir upozorenja poslan Vladi. Plenković, Grabar-Kitarović i Krstičević su sve znali i lagali. Zašto su usprkos upozorenju inzistirali na baš tim avionima i jesu li svjesni da su tim činom ugrozili borbenu sposobnost i međunarodni ugled Hrvatske? Možda je i jedan od razloga taj što je posao održavanja trebala dobiti bivša tvrtka ministra Krstičevića. Ogromna većina građana se srami ovakve vlasti, koja se po ko zna koji put uhvatila u nekoj aferi."Arsen Bauk: "U petak smo u saborsku proceduru uputilu interpelaciju o radu Vlade. Vrlo detaljno i precizno se navodi kronologija događaja u procesu nabave aviona i nakon toga se u zaključku konstatira da nije provedena transparentno i da je nanijeta šteta ugledu RH. Očekujemo da ju predsjednik Sabora što prije stavi na dnevni red."

  Objavljuje SDP Hrvatske u Ponedjeljak, 28. siječnja 2019.

   

  Vlada i ministar obrane su, ističe, obmanuli hrvatsku javnost, ali i saborski Odbor za obranu.

  Premijer i Krstičević protratili povjerenje Sabora, Odbora za obranu i hrvatskih građana

   “Nikakav ‘non paper’ ili papir upozorenja nije stigao na Odbor za obranu. Oni koji su protratili povjerenje i Sabora i Odbora za obranu i hrvatskih građana i izložili Hrvatsku međunarodnoj blamaži ne mogu više raditi ovaj posao. Svakim danom zadržavanja na svojoj poziciji ugrožavaju obrambenu sposobnost Hrvatske. Ova vlada i ovaj ministar ni pod kojim uvjetima više ne mogu provesti nabavu zrakoplova“, poručio je šef SDP-a.

  Očito je, kaže, da su sve radili svjesno i namjerno, a znali su da pod uvjetima koje su Amerikanci zadali teško ili gotovo nikako ne može doći do realizacije kupoprodajnog ugovora s Izraelcima.

  Bernardić od premijera Plenkovića traži odgovor na tri pitanja. “Ako je sve znao, a znao je, zašto je lagao? Zašto je usprkos upozorenju inzistirao na kupnji baš tih aviona? Je li svjestan da je tim činom ugrozio međunarodni ugled i obrambenu sposobnost zemlje”, upitao je.

  O stvarnim razlozima zbog koji su se odlučili na kupnju tih borbenih zrakoplova unatoč upozorenju može se, kaže, danas samo špekulirati.

  O kupnji izraelskih aviona možda je odlučeno jer je njihovo servisiranje trebala dobiti bivša Krstičevićeva firma

   “Možda je jedan od razloga to što je posao održavanja i servisiranja tih istih aviona trebala dobiti bivša Krstičevićeva firma“, ustvrdio je Bernardić koji na takav način poslanu poruku upozorenja drži alarmantnom i zabrinjavajućom. To se, kazao je, rijetko događa, a najčešće u zemljama koje su po demokratskom dosegu ispod razine na kojoj je danas Hrvatska.

  Hrvatska je, kaže, zbog ove afere izgubila vrijeme, novac, teško stečen međunarodni ugled te ugrozila obrambenu sposobnost zemlje. “Ova vlada, na čelu s njezinim predsjednikom, u potpunosti je izgubila kredibilitet. I što se  to treba dogoditi da netko u Hrvatskoj odgovara“, pita se Bernardić.

  SDP će, najavio je, ustrajati na interpelaciji koju su u petak poslali u saborsku proceduru te zajedno s drugim oporbenim saborskim klubovima odlučiti o daljnjem postupanju, “ali prije svega želimo raspravu i očekujemo odgovore na pitanja koja smo postavili“.

  Predsjednik SDP-ova saborskog Kluba Arsen Bauk podsjetio je kako je ta stranka u petak predala u proceduru interpelaciju o radu Vlade i od tada su, ističe, počeli teći rokovi i predsjedniku Sabora i Vladi za očitovanje.

  U interpelaciji detaljno o netransparentnoj nabavi aviona, o šteti ugledu RH, o narušenoj obrambenoj sigurnosti

   “U interpelaciji se vrlo detaljno navodi kronologija događaja vezanih uz nabavu borbenih zrakoplova, u zaključku se konstatira da ona nije provedena transparentno, da je nanesena šteta vanjskopolitičkom ugledu RH i da je cijeli postupak imao negativan utjecaj na stanje obrambene sigurnosti zemlje. Također, traži se da se u slijedećem postupku nabave ishodi prethodna suglasnost Odbora za obranu Hrvatskog sabora“, rekao je Bauk.

  SDP, poručuje, s nestrpljenjem očekuje očitovanje Vlade. “Nakon što vidimo očitovanje vlade odlučit ćemo o daljnjim koracima, je li ono dovoljno argumentirano, odnosno neargumentirano da se pokrene pitanje postupka opoziva“, rekao je Bauk. Na raspolaganju im, kaže, stoje mnoge poslovničke mogućnosti, a koristit će ih sukladno procjeni u datom trenutku.

  “Osim zahtjeva za opoziv može se zatražiti i tematska sjednica Odbora, interpelacija i predlaganja akata u formi zaključaka Hrvatskom saboru”, rekao je Bauk govoreći o poslovničkim mogućnostima s kojima raspolažu.

  SDP DANAS ŠALJE INTERPELACIJU O RADU VLADE

  Arsen Bauk: "Klub zastupnika SDP-a u saborsku će proceduru danas poslati interpelaciju o radu Vlade i radu ministra obrane Damira Krstičevića zbog propalog posla kupnje izraelskih borbenih zrakoplova. Potpisalo ju je dovoljno zastupnika, a zaključke ćemo predložiti. Obzirom da kolege ih HDZ-a smatraju da je to sve bilo savršeno, očekujemo da se na dnevni red stavi čim prije – da javnosti pokaže koliko smo pogriješili."

  Objavljuje SDP Hrvatske u Petak, 25. siječnja 2019.

   

  Predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića i HDZ pozvao je da, ako ocjenjuju da je interpelacija promašena, što prije je stave na dnevni red, “da cijela javnost vidi koliko smo mi pogriješili a ne oni, no nekako mi se čini da će ipak to odugovlačiti dok budu mogli”.

  Kohorst: Vlada je znala za proceduru dobivanja dozvole za prodaju aviona 

  Inače, američki veleposlanik u RH Robert Kohorst izjavio je u ponedjeljak kako je hrvatska Vlada bila upoznata s procedurom za dobivanje dozvole za prodaju F-16, budući da je on premijeru Plenkoviću dao taj dokument. Kohorst se jutros sastao u Banskim dvorima s Plenkovićem, a nakon sastanka komentirao je izjavu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da postoji ‘white paper’ koji je SAD poslao RH vezano uz izraelsku prodaju F-16.

  “Mislim da je predsjednica govorila o dokumentu koji sam dao premijeru i koji definira proceduru za dobivanje dozvole za prodaju F-16. Nije to bio ‘white paper’ ili kritika pregovora, već informacija. Ne znam što su svi znali, ali mi smo ih informirali kako proces funkcionira”, kazao je veleposlanik.