Bernardić: Poljoprivrednicima moramo omogućiti veće potpore i bolji plasman proizvoda

  “Danas u Gudovcu moramo se, prije svega, zapitati u kakvom je stanju naša poljoprivreda”, poručio je predsjednik SDP-a Davor Bernardić prilikom obraćanja medijima na sajmu u Gudovcu.

  “Svjedoci smo da vrijedne ruke naših poljoprivrednika, OPG-ovaca proizvode kvalitetne proizvode, ali ih gotovo nema na policama trgovačkih lanaca u Hrvatskoj. Tamo su uglavnom uvozni proizvodi, a naši poljoprivrednici sve teže žive”, istaknuo je Bernardić te dodao kako je došlo vrijeme da se ozbiljno posvetimo tim problemima i da mijenjamo stanje u našoj poljoprivredi.

  “Naš plan je osigurati jednake potpore OPG-ovima u Hrvatskoj kakve imaju europski poljoprivrednici, ne tražimo ništa više od onoga što imaju njihovi europske kolege. To je 20% poticaja više koji se isplaćuju na vrijeme, a ne sa zakašnjenjem, kako bi ljudi mogli planirati sjetvu”, kazao je Bernardić te dodao kako je veliki problem i plasman poljoprivrednih proizvoda i finalizacija proizvoda.

  Danas u Gudovcu moramo se zapitati u kakvom je stanju naša poljoprivreda. Naši OPG-ovci teško žive, moramo im omogućiti jednake uvjete kakve imaju poljoprivrednici u drugim europskim državama. Velik problem je i plasman proizvoda. Nažalost, država ne potiče finalizaciju poljoprivrednih proizvoda. To ćemo promijeniti i osigurati plasman kroz čitav niz mjera.

  Objavljuje Davor Bernardić u Subota, 7. rujna 2019.

  “Nažalost, država ne potiče finalizaciju poljoprivrednih proizvoda. To ćemo promijeniti i osigurati plasman kroz čitav set mjera i izradu burze veletržnica i zadruga. Vratit ćemo zadrugarstvo i poljoprivrednicima omogućiti da povećaju cjenik, plasiraju svoje proizvode i da mogu normalno živjeti od svoga rada i prehraniti svoju obitelj”, dodao je Bernardić.

  Smatra da je jedan od glavnih faktora borbe za poljoprivredu u Hrvatskoj borba za transparentnu dodjelu građevinskih zemljišta te da ne mogu oni koji su veliki, koji imaju političke veze, koji imaju zaštitu lokalnih čelnika, pogotovo HDZ-ovaca, dobivati zemljište po jednoj cijeni, a oni koji su mali, nezaštićeni, a koji vrijedno rade skupa sa svojim obiteljima biti u nepovoljnijem položaju.

  “Ne samo da ne dobivaju zemljište, već ga i dobivaju po nepovoljnijoj cijeni. Naš zadatak je osigurati apsolutno transparentnu dodjelu građevinskih zemljišta,” zaključio je Bernardić.