Bernardić: RESTART koalicija jedina opcija za promjene

  O tijeku kampanje i izbornim očekivanjima na današnjoj konferenciji za medije RESTART koalicije govoriili su predsjednik SDP –a i lider Restart koalicije Davor Bernardić, predsjednik HSS-a Krešo Beljak, predsjednica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš, predsjednik Glavnog odbora SNAGE i predsjednik HSU-a Silvano Hrelja.

  Bernardić je još jednom naglasio kako je Hrvatska nesigurna zemlja u kojoj se teško i loše živi zaslugom HDZ-ove Vlade i kako je RESTART koalicija jedina opcija za novi početak Hrvatske koji je danas itekako potreban.

  “Program RESTART koalicije se pokazao kao najbolje rješenje za rješavanje svih bitnih probleme građana. Imamo najbolji tim i jasan plan kako izvući Hrvatsku iz krize, a danas sam siguran u pobjedu više nego ikad” rekao je Bernardić.

  Naglasio je kako će donijeti Zakon o obnovi potresom oštećenih zgrada u Gradu Zagrebu.

  “Naši glavni ciljevi su oporavak i ponovni rast gospodarstva, rast investicija, rast poljoprivredne proizvodnje, rast zaposlenosti, te rast plaća i mirovina,” rekao je Bernardić i istaknuo beskompromisnu borba protiv korupcije i klijentelizma na svim razinama vlasti, digitalizaciju i digitalnu transformaciju države, reformu državne uprave i smanjenje broja općina i gradova kao i reformu i digitalizaciju cjelokupnog zdravstvenog sustava.

  “Mi imamo ljude, snagu i viziju za promjene za novi početak Hrvatske. Vjerujem u naše ljude, vjerujem u našu zemlju, vjerujem u građane Hrvatske. Ako ne izađete na izbore, vaše glasove zamijenit će oni koji će umjesto vas odlučivati s kim trebate stupiti u brak, oni koji zastupaju stav da žena nema pravo u 21. stoljeću sama odlučivati o svom reproduktivnom zdravlju, oni koji ne znaju da je drugi svjetski rat završio i da je fašizam poražen,” poručio je.

  Bernardić od Ustavnog suda očekuje da se o zabrani glasovanja zaraženih koronavirusom očituje sukladno Ustavu, odnosno da se svim građanima Hrvatske omogući pravo glasa, za što DIP mora osigurati potrebne uvjete.

  Krešo Beljak napominje kako se osim straha od gubitka izbora u HDZ–u ministar Ćorić boji i straha od gubitka slobode.

  “Ćorić već sad zasigurno razmišlja hoće li ga policija uhititi i odvesti u Remetinac. Ti ljudi su premašili sve korupcijeske afere HDZ-a, nadmašili su i Tuđmana i Sanadera. Ovim putem čestitam Andreju Plenkoviću koji je to zaista uspio nadmašiti sa svojim timom junaka,” dodaje Beljak.

  “Jedino glas za RESTART koaliciju je jamac da će HDZ u ropotarnicu povijesti. Izađite na izbore i stanite na kraj zlu koje već 30 godina pustoši Hrvatsku,” zaključuje Beljak.

  Anka Mrak Taritaš poručila je HDZ- u kako su mogli izbore održati kada prođe pandemija.

  “Sve su mogli, ali su se nadali da će profitirati na koronakrizi. Mi smo bili odgovorni i smanjili smo kontakte na minimum zato što su nam naši građani važni.

  Ovim putem pozivamo sve kojima je dosta krađe, korupcije, lažnih obećanja i manipulacija da izađu na izbore. Glasajte za RESTART koaliciju, jer Hrvatska treba promjenu i svjetliju budućnost.”

  Čelnik HSU-a Silvano Hrelja rekao je kako su koaliciji jako bitna četiri životno važna područja, to su područje mirovinskog sustava, zdravstva, socijale i svijeta rada.

  “Zadnjih pet godina pručavamo sustave i želimo ih popraviti. Nudimo vam obraz, dobru volju, zalaganje i naravno ono najbitnije – rješenja,” rekao je Hrelja.

  Goran Aleksić iz Snage vjeruje da će ova snažna koalicija preuzeti odgovornost za Hrvatsku.

  „Omogućit ćemo besplatan pristup sudovima na temelju kolektivne sudske presude, otvoriti urede u najvećim gradovima i omogućiti besplatnu pravnu pomoć svim ljudima koji su oštećeni od nepoštenih trgovaca” naglasio je Aleksić.

  Rekao je i kako će donijeti zakon za obeštećenje svih onih koji imaju pravo na obeštećenje na temelju kolektive sudske presude, ograničiti zateznu kamatu na visinu glavnice, promijeniti redoslijed naplate kamata, na način da će se prvo naplaćivati glavnica pa tek potom zatezne kamate u ovršnim postupcima.

  “Ograničit ćemo rad faktoring agencija koje lešinare na dugovima, a prije svega ćemo staviti u nadležnost HNB-a nadzor nad agencijama ukoliko su otkupile dugove od banaka. Proširit ćemo i krug pravnih osoba koji mogu podizati kolektivnu tužbu. SDP i Snaga su već predložili zakon kojim bi se obvezalo banke na moratorij za nelikvidne građane i poduzeća na period od godine dana, potrebno je da u ovoj krizi imaju takvu zaštitu,“ zaključio je Aleksić.