Bernardić: “SDP će se odlučno boriti za radna mjesta i plaće radnika u Uljaniku”

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić jučer je iz Barbana prigodom održavanja Trke na prstenac istaknuo kako Vlada u slučaju Uljanika radi u interesu krupnog kapitala želeći zatvoriti to pulsko brodogradilište i prenamijeniti zemljište, a poručio je pritom i da će se SDP tome “odlučno suprostaviti i zaštiti radna mjesta kako bi radnici dobili svoje plaće.”

UŽIVO – 43. Trka na Prstenac – BarbanOčito su podbacili prihodi od turizma pa Vlada to pokušava pokrpati preko leđa onih najmanjih. Od početka štite krupni kapital i njegove interese, nauštrb malih poduzetnika i obrtnika. Uljanik je jedan takav primjer. Vlada, koja je suvlasnik i ima odgovornost, prespavala je dvije godine problema u Uljaniku. Jedino objašnjenje je da, u interesu krupnog kapitala, žele zatvoriti Uljanik i prenamijeniti zemljište. U Uljaniku moramo zaštititi radna mjesta i osigurati da radnici i radnice dobiju svoje plaće. Za to vrijeme u zdravstvu liste čekanja nikad nisu bile duže, dugovi nikada nisu bili veći, a uvjeti rada nikad nisu bili teži. Upravo zato Kujundžić mora otići.

Objavljuje Davor Bernardić u Nedjelja, 19. kolovoza 2018.

“Vlada štiti interese krupnog kapitala, a udaraju po onim najranjivijima i najmanjima, a to su naši mali obrtnici i poduzetnici i to je nešto što ne smijemo dopustiti. Jedan od takvih primjera je i ovo što se događa u Uljaniku. Vlada je dvije godine prespavala probleme u Uljaniku. Država je suvlasnik, Vlada ima odgovornost za Uljanik i nije shvatljivo kako se dvije godine ne rješavaju problemi. Jedino objašnjenje je da rade u interesu krupnog kapitala, tj. da žele zatvoriti Uljanik i prenamijeniti zemljište. U Uljaniku moramo zaštiti radna mjesta i moramo osigurati da radnici dobiju svoje plaće. Suprostavit ćemo se zajedno s opozicijom kroz parlament i zajedno s građanima kroz jedno odlučno “Ne”, rekao je predsjednik SDP-a.

Bernardić se osvrnuo na stanje u hrvatskom turizmu istaknuvši da je na djelu udar na hrvatski turizam jer su cijene vezova i porez na brodice poskupjele deset puta, udara se i na paušalne iznajmljivače s peta puta većom cijenom, a PDV se skoro dvostruko povećao s 13 posto na 25 posto.

“S druge strane ne postoji nikakva turistička strategija, a upravo se pokušava nametnuti dodatni harač za male poduzetnike i obrtnike koji drže hrvatsko gospodarstvo što tjera naše poduzetnike van zemlje i preko čega se ne smije olako prijeći. Prihodi od turističke sezone su podbacili, a Vlada pošto-poto želi skrpati proračun prevaljujući to preko leđa onih najmanjih i najranjivijih”, istaknuo je Bernardić.

Komentirajući poreznu reformu, podsjetio je na SDP-ov prijedlog minimalne plaće od 4. 000 kuna i rasterećenje rada kroz porez na dohodak kako bi plaće narasle. Podsjetio je i na SDP-ov prijedlog da PDV u ugostiteljstvu iznosi 13 posto, dok bi  PDV na usluge smještaja smanjili na 10 posto.

Na komentar novinara da je SDP-ov Željko Jovanović prijavio ministra zdravstva Hrvatskoj liječničkoj komori, Bernardić je ponovio svoj stav da Kujundžić mora otići.

“Ovaj tragični događaj je prelio prepunu čašu problema hrvatskog zdravstva. Liste čekanja u zdravstvu nikad nisu bile duže, dugovi u zdravstvu nikad nisu bili veći, a uvjeti rada liječnika nikad nisu bili teži. SDP neće dopustiti ministru Kujundžiću i Vladi da privatiziraju zdravstveni sustav. Zdravstvo treba biti javno i besplatno i nećemo dopustiti da ga privatiziraju. Zbog toga i brojnih drugih afera, Kujundžić treba otići”, naglasio je Bernardić.

Na pitanje novinara što je s njegovom pozicijom u SDP-u odgovorio je:

“Moja pozicija unutar SDP-a je stabilna. Ja sam predsjednik stranke do idućih parlamentarnih izbora, a nakon toga, po Statutu, polažem račune. Što se tiče stranke, ne brinite za SDP, sve će biti u redu”.

Komentirajući stanje u poljoprivredi istaknuo je da “stvari polako dolaze na SDP-ove prijedloge smanjenja PDV-a na domaće proizvode kako bi se pogodovalo hrvatskim poljoprivrednicima, a “za što su mu se nekad rugali i prozivali ga, dok je Vlada sada pak najavila smanjenje PDV-a upravo na voće i povrće”.

“Hrvatski poljoprivrednici i dalje primaju 30 posto manje poticaja nego u Europskoj uniji, a oni im do danas nisu ni isplaćeni. Time su postali poljoprivrednici drugog reda u Europskoj uniji i s tim ne možemo biti zadovoljni i to moramo promijeniti. SDP-ov plan za poljoprivredu je da hrvatski poljoprivrednik ima jednak status kao europski i da ima siguran plasman svojih proizvoda na policama u našim trgovinama. Nećemo dozvoliti nikakvo reketarenje od strane prekupljivača, opskrbljivača i stranih trgovačkih lanaca koje, nažalost, dopušta ova Vlada”, naglasio je Bernardić.

Predsjednik SDP-a je u nedjelju, zajedno s glavnim tajnikom stranke Nikšom Vukasom te bivšim načelnikom Općine Barban i članom Glavnog odbora SDP-a Denisom Kontošićem, načelnikom Općine Svetvinčenat i predsjednikom Savjeta za turizam SDP-a Daliborom Macanom i predsjednikom općinske organizacije SDP-a Barban Igorom Ljubićem, nazočio 43. Trci na prstenac,  Riječ je  o prepoznatljivoj viteškoj igri koja se održava trećeg vikenda u kolovozu u Barbanu, i s vremenom je postala vrijedan podsjetnik na povijest Barbanštine i cijele Istre.

Ranije tokom dana predsjednik stranke se  podružio s članovima i mještanima Općine Barban.