Bernardić: “Situacija u Uljaniku je teška, radnicima hitno treba isplatiti plaće“

  Predsjednik SDP-a Davor Bernardić danas se u Puli pridružio radnicima Uljanika koji štrajkaju već sedmi dan, a u njihovim zahtjevima da im se isplati zaostala plaća za srpanj te u zahtjevu za odlaskom kompletne Uprave Uljanik grupe, priključuje im se i sve veći broj građana.

   

  Bernardić je danas u izjavi za medije rekao kako SDP traži formiranje saborskog istražnog povjerenstva koje bi trebalo preispitati poslovanje Uljanika i spregu politike i Uprave,  koja je očito postojala, a rekao je i da kao stranka podržavaju zahtjev radnika za osnivanjem jamstvenog fonda.

  “Od ranog jutra smo ovdje u Puli, razgovarao sam s radnicima. Teško je biti ovdje kao političar i gledati ljude koji traže samo svoje elementarno ljudsko dostojanstvo – da im se pošteno plati ono što su svojim radom zaslužili. Plaće za 4500 radnika i odlazak kompletne Uprave, preduvjet su za daljnji rad. Kako je uopće do ovakvog stanja moglo doći?”, zapitao se predsjednik SDP-a, koji je potom rekao kako je zadatak “političara da rade pritisak na vladajuće kako bi se doznalo što je s milijardama kuna koje su uložene u hrvatska brodogradilišta”.

  “Radnici se s pravom pitaju “Di su pare?” i zato ćemo predložiti osnivanje saborskog istražnog povjerenstva za Uljanik jer želimo znati odgovore na sva pitanja oko Uljanika. To je pulsko brodogradilište jedno od rijetkih u svijetu koje radi tako složene brodove. Strateški interes Hrvatske je pronaći rješenje za održivu brodogradnju“, poručio je.

  Posebno je lošom ocijenio činjenicu da su i Vlada kao i pulski gradonačelnik Boris Miletić, bili upoznati sa svime što se posljednje dvije godine događalo u Uljaniku, no unatoč svim informacijama, nisu učinili ništa.

  Zasad neslužbenu informaciju da je danas tijekom dana blokiran račun brodogradilišta, Bernardić je komentirao riječima da sasvim sigurno postoje modeli isplate plaća i da je na državi da iznađe rješenje za to.

  Ponovio je ranije izrečeni stav kako očekuje od Vlade da pokaže barem jednaku razinu zabrinutosti za Uljanik, kao što je to bilo u slučaju Agrokora, posebice s obzirom na činjenicu da je država u Uljaniku vlasnik 25 posto dionica, dok je Agrokor u potpunosti bio privatna tvrtka.

  SDP-ov gradski vijećnik u Gradu Puli Danijel Ferić kazao je kako Vlada sada treba osigurati isplatu minimalno dvije plaće kako bi oni lakše prebrodili razdoblje dok Europska komisija ne da svoje mišljenje o planu restrukturiranja tog posrnulog brodogradilišta. Dodao je kako je sumnjiva ta sprega politike i Uprave Uljanika koja je očita, a pozvao je i pulskog gradonačelnika Borisa Miletića, čelnika IDS-a, da manje “radi selfieje po briselskim aerodromima” i da radije dođe u Pulu dati odgovore radnicama na sve sumnjive stvari oko poslovanja Uljanika.

  SDP je uz radnike Uljanika. Mi se nećemo zadovoljiti odlukom predsjednika Uprave Uljanika Giannija Rossande koji je nakon izbijanja krize dao mandat na raspolaganje. Pozivamo sve institucije da uđu u Uljanik i da pregledaju sve knjige i dokumente, ali tražimo i odgovornost samog Nadzornog odbora jer Uprava nije sama mogla donositi sve odluke. Kako je moguće da su se godinama gomilali milijunski gubici i da Vlada ništa nije znala. Radnicima sada treba čim prije isplatiti plaće i neće nas zadovoljiti nikakvi Končarevi hoteli, nikakvi servisi plovila, već želimo vidjeti kako će se dugoročno zaštititi hrvatska brodogradnja”, poručila je pak čelnica pulskog SDP-a Sanja Radolović.

  [PREDLOŽIT ĆEMO OSNIVANJE ISTRAŽNOG SABORSKOG POVJERENSTVA ZA ULJANIK]Davor Bernardić: "Plaća za 4500 ljudi je apsolutni prioritet. Radnici kao i građani se s pravom pitaju di su pare? Stoga ćemo predložiti osnivanje Istražnog saborskog povjerenstva za Uljanik, jer time želimo dobiti odgovore na sva pitanja. Strateški interes Hrvatske je da zadrži svoja brodogradilišta i pronađe rješenje za održivu brodogradnju. Vlada je zadnjih godinu dana znala za probleme u Uljaniku, kao i pulska Gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Miletićem. Za današnje sastanke po Briselu je kasno, o tome su trebali misliti prije godinu dana."

  Objavljuje SDP Hrvatske u Četvrtak, 30. kolovoza 2018.

  Bernardić je danas u Puli i Fažani obilazio SDP-ove organizacije te je tom prilikom organizirano i druženje s članicama i članovima stranke.