Bernardić: “Stječe se dojam da je glavni državni odvjetnik otišao na godišnji odmor”

  Govoreći u srijedu u Saboru, predsjednik SDP-a Davor Bernardić kritizirao je Vladin pristup problemu Uljanika, ustvrdivši da smo u utorak svjedočili “još jednom bezuspješnom pokušaju spašavanja brodogradnje, a prozvao je i glavnog državnog odvjetnika koji je “izabran od HDZ” da ne postupa ni po drugim, brojnim aferama HDZ-a.

  BERNARDIĆ PODSJETIO VLADU NA SVE NJIHOVE AFERE

  [DORH JE UPAO U ULJANIK, NO KAO I PO PITANJU DRUGIH AFERA, OD DORH-a DO DANA DANAŠNJEGA NISMO NIŠTA ČULI]Agonija radnika i dalje traje, jer su oni i njihove obitelji i dalje gladni, strepe za svoje radno mjesto, egzistenciju svoje dece i ne primaju plaću. Neki od njih su bili primorani prodati čak i invalidska kolica svojeg djeteta da bi preživjeli. A ova Vlada dvije godine ima sva izvješća na stolu, znaju za sve probleme, ne reagiraju i ne poduzimaju ništa. Ova Vlada ima toliko afera da bih naprosto izgubio cijeli dan da se na svaku pojedinačno referiram: afera Borg, INA, avioni, Uljanik, kirežata, hitna pomoć, prostitucija, vozačka dozvola, Tolušić s kokainom, SMS, tako vam je to u obitelji Murganić, nasilnik Tomašević. Zbog svih tih afera, korupcije i nepotizma, građani gube povjerenje u institucije naše zemlje, zbog čega svakodnevno iseljavaju.

  Objavljuje Davor Bernardić u Srijeda, 13. ožujka 2019.

   

  S obzirom da ova nesposobna Vlada po tko zna koji put nije uspjela pronaći rješenje jedino logično što je ostalo sudu je da opet odgodi proglašenje stečaja kako bi Vladi dao još nešto malo vremena. S obzirom da znamo kakvi su kapaciteti i mogućnosti ove nesposobne Vlade sumnjam da će im i to vrijeme biti dovoljno, agonija radnika i dalje traje. Radnici i njihove obitelji su i dalje gladni i dalje strepe za svoje radno mjesto, za egzistenciju svoje djece i dalje ne primaju plaću. Neki od njih su bili primorani prodati čak invalidska kolica svog djeteta da bi preživjeli“, kazao je Bernardić.

   

  Podsjetio je da je DORH svojevremeno ušao u Uljanik, no da se ništa nije dogodilo. “Stječe se dojam da je glavni državni odvjetnik otišao na godišnji odmor“, kazao je Bernardić, pobrojavši HDZ-ove afere poput afere Borg, afere Ina, afere avioni.

  Iako bi premijer htio da sve zaboravimo, da se afere ne spominju, da novinari šute i da se cjelokupna situacija “dedramatizira” kako bi Vlada mogla nastaviti u tišini sustavno uništavati zemlju, želim mu poručiti da mu to neće proći: 

  Afera Borg – više od 500 milijuna kuna koje su iz Agrokora izvukli premijerovi prijatelji, sve pod njegovim pokroviteljstvom. Iako je tvrdio da nije znao za grupu Borg pojavili su se dokazi koji su potvrdili da je i sam bio dio te grupe. Dakle, lagao je. 

  Afera INA –  ne tako davno premijer je govorio da će tu kompaniju vratiti u hrvatske ruke, no nakon sastanka s mađarskim premijerom Orbanom, izmijenio je zakon po kojem je Mađarima omogućio preuzimanje INA-e. Dakle, opet je lagao. 

  Afera avioni – propala nabava borbenih zrakoplova koja nas je koštala 395 tisuća kuna, ali i međunarodnog ugleda te borbene spremnosti. Zanimljivo je u toj aferi da se bivša tvrtka ministra Krstičevića pripremala za održavanje tih istih zrakoplova, koji su u nabavi trebali biti čak tri puta više plaćeni od njihove stvarne cijene. Iako je premijer tvrdio da nije dobio nikakav papir upozorenja, američki veleposlanik ga je raskrinkao. Dakle, premijer je opet lagao i nastavlja lagati. Tu je još i cijeli niz afera. Ako uzmemo u obzir činjenicu da je Glavnog državnog odvjetnika birao HDZ, onda ne čudi da u ovim aferama nema baš nikakvog postupanja. Zbog svih ovih afera, građani gube povjerenje u institucije, smeta ih korupcija, kriminal. Ne mogu više trpjeti zapošljavanja po stranačkoj i rođačkoj liniji. U zadnje dvije godine ove Vlade, Hrvatsku je napustilo preko 130 tisuća ljudi“, poručio je predsjednik SDP-a.