Bernardić traži specijalni zakon za što bržu obnovu kuća uništenih u potresu

    Predsjednik SDP-a Davor Bernardić i predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras obišli su danas poslijepodne stanovnike dvadesetak kuća zagrebačkog naselja Čučerje u neposrednoj blizini epicentra jučerašnjeg razornog potresa. Dio stanovnika tog teže pogođenog područja Zagreba proveo je noć u automobilima strahujući da bi novi jači potres mogao srušiti njihove kuće koje su u nedjelju ujutro popucale, a upozorili su kako ni na jednoj otvorenoj telefonskoj liniji ne mogu dobiti statičare koji bi trebali procijeniti jesu li njihove kuće sigurne za život.

    Nakon razgovora sa stanovnicima Čučerja, Davor Bernardić zaključio je kako Zagreb i država moraju izdvojiti dodatna sredstva za pomoć svim Zagrepčanima koji su u potresu ostali bez svojim domova. Stanovnici su se potužili i kako već dva dana nitko od statičara nije došao pogledati oštećenja, niti im se tko javlja na telefon.

    “Hitno treba donijeti specijalni zakon kojim će se omogućiti da se u što kraćem roku obnove svi domovi čija je statika narušena tijekom jučerašnjih potresa. Sličan zakon donijela je SDP-ova vlada nakon katastrofalnih poplava u Gunji 2014. godine,” istaknuo je Bernardić dodavši kako dodatna sredstva treba osigurati i kako bi se osigurale oštećene bolnice.

    “Naša proračunska sredstva sada moramo usmjeriti u funkcioniranje zdravstvenog sustava, zaštitu najugroženijih, isplatu mirovina, te ograničiti nepotrebno trošenje proračunskih sredstava,” poručio je Bernardić te pozvao na obustavu svih nepotrebnih javnih nabava.

    Predsjednik SDP-a još je jednom zahvalio svim zdravstvenim djelatnicima, policiji, vojsci i vatrogascima kao i brojnim volonterima koji su, uz borbu s korona virusom, jučer pomagali Zagrepčanima nakon potresa. Također, poziva sve građane da se pridržavaju mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite kako ne bi došlo do daljnjeg širenja korona virusa.