Bernardić: “Uljanik i 3. Maj je moguće spasiti! Radnici žele raditi, ne žele stečaj”

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u četvrtak je, komentirajući u N1 studiju uživo aktualne teme, ustvrdio da Vlada “nema nikakvu ideju kako riješiti probleme Uljanika i 3. Maja” te da je od “prve neisplaćene plaće prošlo čak sedam mjeseci za kojih Vlada nije dala nikakvu ideju” za spasenje posrnulih brodogradilišta.

“Stječe se dojam da spektakularnim uhićenjima pokušavaju skrenuti pozornost”, rekao je Bernardić podsjećajući kako je HDZ-ova vlada već tri godine na vlasti.

Stav SDP-a je da taj da je Uljanik moguće spasiti, kao i 3. Maj budući da je on u Uljanik grupu ušao neopterećen dugovima“, poručio je Bernardić i dodao kako je rješenje za oba brodogradilišta restrukturiranje.

“Da je SDP na vlasti program restrukturiranja bi već bio u Bruxellesu. Ne može se dogoditi da vlada netransparentno odabere partnera koji dva dana poslije u intervjuu tvrdi da država mora podmiriti dugove”, rekao je čelnik SDP-a i dodao da upravo u tom pristupu leži glavna razlika između HDZ-a i SDP-a.

Dok je SDP bio na vlasti proizvodili su se brodovi, kada je HDZ na vlasti, proizvode se samo afere“, kaže Bernardić.

Dodao je i da se za vrijeme bivše SDP-ove vlade nad Uljanikom vršio nadzor i kontrola te da je proizvodnja tekla neometano.

Dok je SDP bio na vlasti postojao je nadzor, postojala je kontrola, a brodovi su isporučivani. Zadnje tri godine HDZ-ove vlade nema kontrole i stvari ne funkcioniraju. Sva izvješća su bila Plenkoviću na stolu, on nije poduzeo ništa“, smatra Bernardić.

Na pitanje što se u ovom trenutku uopće može napraviti po pitanju Uljanik grupe, čelnik SDP-a je ponovio kako Vlada nema ideju kako sanirati ta brodogradilišta.

Rješenje je restrukturiranje s odabirom strateškog partnera. Radnici žele raditi, ne žele stečaj. To se mora zaustaviti. Zemlja ide prema rasulu, oni nisu sposobni riješiti nijedan problem“, kazao je Bernardić.

“Znam da su mnogi bili zainteresirani za ulazak u Uljanik. Zašto Vlada nije ništa radila i zašto je dopustila da se dođe u ovu situaciju, to su prava pitanja. Nisu sposobni riješiti nijedan od hrvatskih problema”, odgovorio je na pitanje postoje li uopće potencijalni strateški partneri u ovom trenutku.

Ponovio je da je cilj SDP-a na predstojećim europskim izborima osvojiti tri mandata te da u stranci teku pripreme za izbore.

Kroz naše zastupnike smo pokazali kako se zastupaju interesi Hrvatske u Europskom parlamentu. Naša Biljana Borzan koja se izborila za jednaku kvalitetu proizvoda u Hrvatskoj i drugim dijelovima EU te naš Tonino Picula koji je vodio borbu za to da svaki kutak naše zemlje bude pokriven bežičnim internetom, kao i za ravnopravan status hrvatskih otoka i općenito bolju kvalitetu života na otocima“, rekao je predsjednik SDP-a i najavio da će, ukoliko se ne ostvari stranački cilj na izborima, on kao predsjednik stranke, račune polagati Glavnom odboru SDP-a.

Ja ne bježim od svoje odgovornosti. Ali, ja sam optimist. Imamo najbolju listu i najbolje parlamentarce koji su se dokazali i koji će se nastaviti boriti“, rekao je i pojasnio da će se SDP kao stranka svojim programom za europske izbore boriti za ravnopravnost Hrvatske unutar Europske unije.

Cilj nam je da građani Hrvatske budu ravnopravni ostalim građanima Europske unije. U Hrvatskoj su plaće tri puta manje, a imamo europske cijene. Imamo pet puta manje mirovine, zdravstvo nije kao u EU-u. To su stvari koje želimo promijeniti. Cilj nam je dignuti prosječnu mirovinu za 300 kuna. U našem Planu za povećanje plaća pokazali smo da je moguće povećati većinu plaća u Hrvatskoj za minimalno 300 do 500 kuna tako da se podigne osobni odbitak s 3800 na 5000 kuna, kao i uvesti minimalnu plaću tako da nitko ne radi za manje od 4.000 kuna neto. Bez obzira što nas vladajući uvjeravaju da je 3.000 kuna dovoljno za dostojanstven život, mi znamo da to nije tako”, govori i zaključuje: “Ako ima novca za uvoznike, onda valjda ima i za naše građane“, rekao je Bernardić i dodao da su za sve te ciljeve dovoljne tek “sitne izmjene poreznog sustava”.

Komentirao je i povratak Ive Josipovića u redove SDP-a, kao i pristanak nestranačke Mirele Holy da bude na listi za izbore za Europski parlament, rekavši da je on još početkom godine najavio da će ova godina za SDP biti godina okupljanja te kako je stranka otvorena za razgovore sa svim progresivnim snagama u društvu koje su zainteresirane za osnivanje saveza za promjene u Hrvatskoj.

Osvrnuo se i na Vladinu odluku da HDZ-ov čelnik zagrebačke Skupštine Andrija Mikulić postaje šef svih inspekcija u Hrvatskoj, ustvrdivši da se i u tom slučaju radi o “klasičnom modelu HDZ-ovog kadroviranja”.

Način na koji je došao na čelo državnog inspektorata naslućuje da će on zapravo biti poslušnik stranke na tom mjestu“, ocijenio je.

Upitan za mišljenje oko priziva savjesti, Bernardić je rekao kako je nedopustivo da se dogodi slučaj “da jedini dostupni anesteziolog ima priziv savjesti pa se pobačaj obavi bez anestezije” te kako se “utjecaj klerikarnih skupina ogleda u primjerima koji uvijek nekome naštete” i dodao da se zakonski mora urediti da liječnici pri zapošljavanju definiraju imaju li priziv savjesti.