Bernardić: Treba više testirati na koronavirus, a proračunske prihode staviti u funkciju građana

    Predsjednik SDP-a Davor Bernardić gostovao je u studiju Večernjeg lista. Govorio je o mjerama koje se poduzimaju radi suzbijanja koronavirusa, mjerama koje bi trebale pomoći gospodarstvu, kao i o mjerama koje predlaže SDP.

    “Ovo je jedna od najtežih situacija za Hrvatsku od Domovinskog rata. Ono što je najvažnije, treba spasiti ljudske živote. To je ono što je najvrjednije. Zato je iznimno važno jednostavno omogućiti veći broj testiranja kako bi se na vrijeme detektirao broj zaraženih i kako bi se spriječilo širenje ove pandemije,” kazao je Bernardić i zahvalio medicinskom osoblju te svima onima koji u ovoj situaciji čine lakši život.

    “Testiranja treba raditi što više. Ako pogledate podatke, osam posto svih testiranih pozitivno je na koronavirus. Zabrinjavajući su podaci Zavoda za javno zdravstvo grada Zagreba prema kojima je 10 posto svih onih koji su se javili sa simptomima pozitivno na koronavirus. Testiranja treba raditi što više, što je preporuka i Svjetske zdravstvene organizacije. Njihov predsjednik je rekao: Testiranje, testiranje, testiranje. Ne možete gasiti vatru ako imate povez na očima. U Hrvatskoj je u ovom trenutku testirano 1600 osoba i nađeno je 105, 110 ili 120 slučajeva koronavirusa. Slovenija je napravila 15 puta više testova od nas. To je nešto što je nužno omogućiti. Znam da su cijene testova visoke, ali svi prihodi proračunski trebaju se staviti u funkciju građana. Dakle, novac treba usmjeriti u poduzetništvo, zdravlje građana i testove. Treba smanjiti sve nepotrebne proračunske rashode,” poručio je predsjednik SDP-a.

    Upitan treba li proglasiti izvanredno stanje u zemlji, Bernardić je kazao da se slaže s time i da hrvatski parlament mora donijeti tu odluku čak i pod cijenu da su saborski zastupnici više izloženi toj bolesti.