Bernardić: “Vjerujem u dobar rezultat koji ćemo ostvariti na idućim prijevremenim parlamentarnim izborima”

  Gostujući večeras u središnjem Dnevniku HRT-a, predsjednik SDP-a Davor Bernardić ocijenio je kako će Lex LNG za hrvatsko gospodarstvo i okoliš imati ozbiljne posljedice , a komentirao je i druge aktualne političke teme.

  Nakon što je na tzv. Lex LNG od strane oporbe pristiglo 380 amandmana, od čega je SDP podnio čak 369 njih, predsjednik stranke Davor Bernardić, pojasnio je kako su ogromnim brojem amandmana SDP-ovi zastupnici htjeli upozoriti hrvatsku javnost na sve posljedice koje takav štetan zakon može imati na hrvatsko gospodarstvo i na okoliš.

   

  “Posebice zato jer postoji rizik od ispuštanja klora u more. Znamo da su Kvarner, Omišalj, cijeli Krk i Primorsko – goranska županija izrazito turistički orijentirani i odlučiti se za plutajući LNG, protivno volji lokalnog stanovništva i suprotno mišljenju struke, neodgovorno je i loše”, kazao je Bernardić, dodavši kako građani Primorsko – goranske županije, kao i SDP, podržavaju izgradnju kopnenog terminala, koji je u potpunosti ekološki prihvatljiv.

  “Kopneni LNG razvojan je projekt, koji ne šteti okolišu, i koji bi potaknuo otvaranje novih radnih mjesta te pridonio razvoju industrije na spomenutom području. Isto tako, za projekt kopnenog terminala već je izdana lokacijska dozvola. Morate se zapitati zašto se onda ovako na brzinu i ishitreno donosi ovakav jedan zakon i kome se to njime pogoduje”, rekao je.

  Upozorio je da se, kao i kod slučaja Lex Agrokor u početku, ni za Lex LNG ne zna tko su autori zakona.

  “Nadam se da ga nisu pisali oni koji će poslije od njega imati koristi, kao kod Lex Agrokora. Posebno smo zabrinuti da će potencijalni gubitak od tog posla, privatnom investitoru plaćati građani iz svog vlastitog džepa. Dakle, dugovi će se podmirivati iz državnog proračuna i to je ta sličnost s Lex Agrokorom”, ocijenio je predsjednik SDP-a, koji je još jednom javno prozvao Vladu i izvanrednog povjerenika u Agrokoru Fabrisa Peruška zbog ignoriranja odluka koje je donio Trgovački sud, a prema kojima je nužno formirati Stalno vjerovničko vijeće.

  Podsjetio je i na činjenicu da Peruško do danas nije odgovorio na pitanje o tome koliku su proviziju članovi Borg grupe dobili za roll-up kredit koji je Agrokor podignuo prošle godine.

  “Jedino što smo dosad vidjeli iz plana restrukturiranja, bilo je izvlačenje preko 500 milijuna kuna iz Agrokora. Ovo je najveća korupcijska afera u povijesti Hrvatske i zato mi je jako čudno što u ovom slučaju još uvijek nema reakcije DORH-a”, rekao je Bernardić.

  Amandmani na lex LNG

  SDP je podnio preko 360 amandmana na lex LNG jer smo htjeli još jednom upozoriti građane i vladajuće na posljedice koje će izazvati donošenje jednog ovako štetnog zakona. Pozivam vas da bar jednom povedete računa o javnom interesu umjesto o osobnim interesima pojedinih lobija i povučete zakon na kojem je vjerojatno kao i u slučaju lex Agrokor radila neka nova grupa Borg.

  Objavljuje Davor Bernardić u 8. lipnja 2018

   

  Mišljenja je kako je u Hrvatskoj, nakon niza afera, došlo vrijeme da se uvede red, da zakoni vrijede jednako za sve, a da se “kriminal, korupcija i otimačina počnu kažnjavati.”

  “DORH ne reagira u slučaju Agrokora i zato želimo na tom slučaju pokazati da ne želimo da se ista stvar dogodi s Lex LNG-jem.”

  Na pitanje o ocjeni rezultata posljednjeg istraživanja o potpori biračkog tijela SDP-u, Bernardić je ustvrdio da su izbori jedina prava anketa.

  “Predlažem da na izbore idemo sad i odmah. Izbori su jedini realni pokazatelj rejtinga svake stranke. Ja ne sumnjam u dobar rejting SDP-a i vjerujem u dobar rezultat koji ćemo ostvariti na sljedećim prijevremenim parlamentarnim izborima. U svakoj normalnoj zemlji, kada se dogodi ovakva korupcijska afera, ide se na izbore”, kazao je Bernardić.

  Kritike na svoj račun nije odbio komentirati rekavši kako one dolaze od pojedinaca koji “kritiziraju radi kritike same” i od kojih nikad nije čuo niti jedan konstruktivan prijedlog te kako su iza njega u proteklih godinu i pol dana opipljivi rezultati.

  “Ja se neću umoriti od prezentiranja svega onoga što smo dosad dobro napravili. Ti kritičari ponavljaju cijelo vrijeme laž da se ništa nije napravilo u zadnjih godinu dana, a znamo da sto puta ponovljena laž postaje istina. Stavit ću naglasak sad na samo neke od važnijih stvari koje smo napravili: okupili smo ljevicu na Deklaraciji o dobrom društvu, obnovili smo dijalog sa sindikatima, financijski smo restrukturirali stranku koja je bila u problemima, uključili smo brojne intelektualce u rad stranke, formirali smo stručne savjete i akcijske radne grupe za pojedina pitanja, osnovali smo Koordinaciju župana, gradonačelnika i načelnika koji sada rade na faznoj decentralizaciji Hrvatske, pokrenuli smo političku akademiju Ivica Račan, donijeli smo novi Statut i program stranke kojima smo se modernizirali”, naveo je Bernardić i podsjetio kako je upravo SDP prvi donio plan za zaustavljanje iseljavanja mladih, ali i cjelovit plan za deblokadu građana.

  “Mi imamo plan za Hrvatsku. Jedini način da zaustavimo iseljavanje jest da povećamo iznos minimalne plaće, kao i visinu mirovina u Hrvatskoj. Niti jedna plaća u ovoj zemlji ne smije biti manja od 4.000 kuna neto. Imamo i plan kako umirovljenicima vratiti njihovo dostojanstvo povećanjem mirovina”, rekao je.

  Na pitanje hoće li, u slučaju eventualno lošijeg ostvarenog rezultata SDP-a na idućim izborima za Europski parlament koji se održavaju u svibnju iduće godine, za njega kao predsjednika stranke biti posljedica, Bernardić je kazao:

  “O rezultatima izbora za Europski parlament moći ćemo razgovarati tek nakon što se oni održe, logično.”