Bernardić: Zadnji je čas da se spriječi kolaps zdravstva

  “Želimo da kvalitetna zdravstvena skrb bude dostupna svima, a ne samo privilegiranima”, istaknuli su SDP-ovci na današnjoj konferenciji za medije. O problematici koja opterećuje zdravstveni sustav, a samim time i građane govorili su predsjednik stranke Davor Bernardić, predsjednik Savjeta za zdravstvo Danko Vrdoljak, član Savjeta i jedan od kreatora programa za zdravstvo Joško Markić te glavni koordinator javnozdravstvene akcije “Prevencijom do zdravlja” Saša Srića.

  Davor Bernardić osvrnuo se na najveće probleme s kojima se zdravstveni sustav suočava te naveo rješenja koja SDP nudi.
  “Dugovi u zdravstvu su porasli do razine na kojoj nisu bili nikad prije i to stanje prijeti potpunim kolapsom zdravstvenog sustava. Zbog niskih plaća, neadekvatnih uvjeta rada, nepravde, gubitka vjere u sustav zdravstveni radnici napuštaju Hrvatsku. Trenutno nedostaje preko 10 tisuća medicinskih sestara i tehničara. Zbog te činjenice smanjuju se i odjeli i kapaciteti bolnica i opet ispaštaju građani”, istaknuo je Bernardić te dodao kako građani neke preglede čekaju mjesecima, neke godinama, a neki nažalost pregled ni ne dočekaju i zbog toga je na djelu tiha privatizacija zdravstva.

  KUJUNDŽIĆ I VLADA ODGOVORNI SU ZA TIHU PRIVATIZACIJU ZDRAVSTVA

  [KUJUNDŽIĆ I VLADA ODGOVORNI SU ZA TIHU PRIVATIZACIJU ZDRAVSTVA]Stanje prijeti totalnim kolapsom zdravstvenog sustava. Dugovi u zdravstvu narasli su na razinu na kojoj nikada prije nisu bili. Za vrijeme SDP-ove Vlade dug je bio smanjen na rekordno niske razine. Zdravstveni djelatnici masovno iseljavaju zbog malih plaća, a svjedoci smo i kako bolesnici sve teže dolaze na red za specijalističe preglede. Neki preglede čekaju mjesecima i godinama, a neki ih nažalost niti ne dočekaju. Zbog toga se događa tiha privatizacija zdravstva.

  Objavljuje SDP Hrvatske u Utorak, 13. kolovoza 2019.

  “Zadnji je čas da se spriječi kolaps zdravstva. SDP će inzistirati na smanjenju lista čekanja, otvaranjem bolnica i izvan radnog vremena. Ranjive skupine poput djece, umirovljenika, osoba s niskim prihodima, tjelesno i duševno oštećene osobe, osobe s invaliditetom moraju ostati oslobođene plaćanja doprinosa. Naš cilj je stvoriti pravedan sustav te da kvalitetna zdravstvena skrb u Hrvatskoj bude dostupna svima, a ne samo privilegiranima”, istaknuo je Bernardić.

  Danko Vrdoljak rekao je kako svaki građanin RH ima pravo na zdravlje i tog se moramo držati.
  “U SDP-ovom programu najviše radimo na samoodrživosti zdravstvenog sustava. Fokusirani smo na efikasno liječenje, stvaranje velikih centara, praćenja ishoda liječenja,” kazao je Vrdoljak.

  Joško Markić ukazao je na opće nezadovoljstvo u društvu zbog zdravstvenog sustava.
  “Sve stoji u mjestu, pomaka nema i to frustrira i pacijente i zdravstvene radnike. Odražava se i na demografiju jer je nedostatak pedijatrijske skrbi u određenim područjima razlog zbog kojeg mladi ne žele svoje obitelji tu planirati. Puno je problema kojima treba postupati cjelovito, a program SDP-a nudi upravo takva rješenja”, ističe Markić.

  Saša Srića kazao je kako su javnozdravstvene akcije “Prevencijom do zdravlja” do sada obišle 46 gradova.